Kommersielle sykehjem er tapere

Ideelle organisasjoner er best på sykehjem

HOVSETERHJEMMET: Sparer kommunen for mye penger, men kommer dårlig ut på pårørende- og brukerundersøkelse. Arkivfoto

Siste bruker- og pårørendeundersøkelse ved Oslos sykehjem viser at de kommersielt drevne sykehjemmene kommer langt ned på listen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: NHO service sier at de kommersielle driverne av Oslos sykehjem er best på kvalitet i tillegg til å være mest kostnadseffektive. Det er basert på en analyse gjort av konkurranseutsatte sykehjem og ikke-konkurranseutsatte sykehjem i perioden 2000-2010.

- Scorer høyere

NHO Service konkluderer i undersøkelsen med at konkurranseutsettingen av åtte sykehjem har spart kommunen for 179 millioner kroner i perioden og at de i tillegg scorer høyest på kvalitet. Selve undersøkelsen er gjort av Oslo Economics på oppdrag fra NHO Service og ble offentliggjort i februar i år.

- De privatdrevne sykehjemmene scorer noe høyere på kvalitet enn de kommunalt drevne og de som drives av ideelle organisasjoner, sier administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund på selskapets hjemmeside.

Neppe best

Det er lite som tyder på at de kommersielle aktørene er best på kvalitet i 2012 når man legger de siste bruker- og pårørendeundersøkelsene til grunn. Sykehjemmene driftet av ideelle organsisasjoner, det vil si de ikke-kommersielle aktørene, scorer langt høyere enn de kommersielle.

DittOslo har tatt for seg plasseringene som sykehjemmene har fått på henholdsvis brukerundersøkelsen og pårørendeundersøkelsen og slått disse sammen. I faktaboksen er sykehjemmene rangert etter sammenlagt plassiffer som er oppført bak det enkelte sykehjem.

Les også: Her er Oslos beste sykehjem

7 av 10 er ideelle

NHO Service har i sin kvalitetsanalyse vektet bruker- og pårørendeundersøkelse med 60 prosent til sammen og dermed tillagt disse stor betydning. Furulund mener at de kommersielle aktøre er best på kvalitet, men bruker- og pårørendeundersøkelsen for 2012 viser et annet bilde. De ikke-kommersielle aktørene som består av Kirkens Bymisjon, diakonale stiftelser og menigheter kommer som sagt best ut.

Blant topp 10 er hele 7 sykehjem drevet av ikke-kommersielle drivere. De øvrige tre er drevet av kommunen. Tar vi så topp 20 fordeler disse seg på 10 ikke-kommersielle og 10 kommunalt drevne sykehjem. Så å si alle de ikke-kommersielle sykehjemmene kommer foran beste kommersielt drevne sykehjem på 21. plass. Dagens 7 kommersielt drevne sykehjem fordeler seg videre nedover listen, hvor Hovseterhjemmet inntar bunnplassen sammen med kommunalt drevne Smestadhjemmet.

Les også: Hovseterhjemmet og Smestadhjemmet på bunnen

Kvalitetsindikatorer

I NHO Service analyse vedrørende kvalitet vektes såkalte objektive kvalitetsindikatorer 40 prosent. Det er fem kvalitetsindikatorer som rapporteres fra hvert enkelt sykehjem. Disse er vekttap, omfang av trykksår, urinkontinens, kontrakturer og fall. Ifølge helseetaten bør ikke indikatorene brukes alene som mål for kvalitet i et sykehjem, men høye verdier kan være med å identifisere et problemområde.

Problemet med å vurdere disse indikatorene er at det kan være forskjell på rapporteringsrutiner, blant annet hva som gir grunn til å rapportere. Det er også stor forskjell på hvilken tilstand brukerne er i ved ankomst til sykehjemmet. Tilsvarende er det også usikkerhet knyttet til brukerundersøkelser, hvor sykehjemsadministrasjonen selv plukker ut hvem som skal være med, i tillegg til at svarprosenten fra disse igjen varierer i stor grad. At cirka 80 prosent av brukerne har ulik grad av demens kan også påvirke resultatet.

Vanskelig å se

DittOslo har gjennomgått rapporter fra Helseetaten som gis ut tre ganger i året på bakgrunn av rapportering fra sykehjemmene. Det er vanskelig å se om det er store forskjeller mellom kommersielle, ikke-kommersielle drevne og kommunale sykehjem på de forskjellige kvalitetsindikatorene. Registreringene er veldig variable og endrer seg mye over tid. Se helse- og velferdsetatens hjemmeside for selv å vurdere rapportene.

179 millioner spart

NHO Service viser til at konkurranseutsetting har bidratt til at kommunen har spart cirka 179 millioner kroner til og med 2010. Utgangspunktet er at de kommersielle sykehjemmene blir sammenliknet med de kommunale, hvor man antar at sykehjemmene ville fulgt snittkostnadsutviklingen ved de kommunale sykehjemmene om de ikke var konkurranseutsatt. I rapporten blir de mest kostnadseffektive sykehjemmene satt opp.

Sparer mye, men på bunn

Hovseterhjemmet har siden det ble konkurranseutsatt i 2000 spart kommunen for 56 millioner kroner. Sykehjemmet som drives av Attendo står altså for nærmere en tredel av besparelsen. Hovseterhjemmet er i dag på bunnen i bruker- og pårørendeundersøkelsen. Midtåsenhjemmet står for en besparelse på cirka 63 millioner. Det ble konkurranseutsatt i 2005 og ble drevet av Attendo frem til 2010, før Adecco overtok driften i 2010.

Les også: Adecco har forlatt Midtåsenhjemmet

Adecco driftet også Ammerudlunden fra 2003 før de mistet kontrakten i 2011 på begge sykehjemmene, etter omfattende brudd på arbeidsmiljøloven. Ammerudlunden sto for en besparelse på nesten 18 millioner kroner. Madserud sykehjem står for en besparelse på cirka 36 millioner kroner og ble driftet av Attendo frem til høsten 2007, før Norlandia omsorg overtok driften i ny anbudsrunde. De fire andre sykehjemmene varier noe over og under snittet som er beregnet for de kommunale sykehjemmene.

I vår undersøkelse er det stor spredning på de 27 kommunale sykehjemmene på listen, men sykehjem drevet av ideelle organisasjoner ligger klart bedre an enn de kommunale.

Svakhet i rangeringen

Administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund, mener at det er en svakhet i rangeringen, så lenge kvalitetsindikatorer ikke er med i vurderingen.

- Vi har bedt Oslo Economics om å oppdatere undersøkelsen med de siste tallene etter 2010. Når jeg sa at de privatdrevne sykehjemmene var best på kvalitet var det snakk om veldig små nyanser, sier Furulund, som mener at Oslo kommune får både god pris og god kvalitet fra de kommersielle driverne.

- Vi vil naturligvis at de kommersielt drevne sykehjemmene skal gjøre det best mulig på disse undersøkelsene, men samtidig er vi enige med Fagforbundet at det er svakheter ved bruker- og pårørendeundersøkelsene. Vi har foreslått en bedret undersøkelse med en felles nasjonal standard, som vil gjøre at alle sykehjem blir målt. Det vil bidra til at alle vil skjerpe seg, også der hvor det bare er kommunalt drevne sykehjem. Man skal huske at konkurranseutsetting av sykehjem i Oslo førte til man startet med kvalitetsvurdering av sykehjemmene. Det gjorde man ikke før, sier Furulund.

Hovseterhjemmet burde vært sanert

Han avviser at det er sammenheng mellom at Hovseterhjemmet har spart kommunen for 56 millioner og at hjemmet kommer dårlig ut på bruker- og pårørendeundersøkelsen.

-Da de private overtok Hovseterhjemmet var det en ruin. Det er det sykehjemmet som burde vært sanert i Oslo. De fysiske forholdene påvirker helt klart opplevelsen av sykehjemmet for brukere og pårørende, sier Furulund.

Hovseterhjemmet eies av Oslo kommune.

- Konkurranse virker

Han mener også at det ikke er noen sammenheng mellom besparelse ved tidligere Addecco-drevne sykehjem og at selskapet mistet kontraktene med kommunen på grunn av brudd på Arbeidsmiljøloven.

- Poenget er at Adecco ikke tjente penger på brudd på Arbeidsmiljøloven. Feilen var at de satte opp lister hvor folk kunne sette seg opp på overtid. Dermed fikk man flere som var villig til å jobbe utover det som var tillatt, uten at ledelsen tok tak i det. Adecco burde gjort tiltak som ikke utløste denne overtiden. For øvrig gjorde et kommunalt drevet sykehjem i Moss akkurat det samme, uten at det fikk tilsvarende overskrifter.

- Poenget er som sagt at Adecco ikke sparte penger på dette eller at det gikk utover kvaliteten på sykehjemmene som ble drevet av Adecco. Ammerudlunden sykehjem ble for eksempel kåret til Oslos beste sykehjem med Adecco som driver, sier Furulund.

Les mer om Adeccoskandalen her

- Til tross for at Oslo er det dyreste stedet å drive og bo, ligger vi lavt i kostnad per sykehjemsplass på landsbasis. Hos oss har kostnadene gått ned men ellers opp i landet. Det viser at konkurranse virker, sier Furulund.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon