Kommunen avviser at trærne er syke

 

Men det første ramlet i bakken i forrige uke, og naboene frykter at det kan skje med flere av de andre gamle og store trærne i området.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.06.2016 kl 11:04

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDBERG: I forrige uke skrev Nordre Aker Budstikke om treet som falt over ende i Damefallet, onsdag.

– Treet står på privat grunn, og det er grunneier som har ansvaret for treet. Vi følger opp våre egne trær i gater og parker, sier kommunen ved Bymiljøetaten.

Som fortsetter.

– Når det er sagt så utfører vi også tiltak dersom vi mener at et privat tre utgjør en risiko for de som ferdes i et friområde. Dette almetreet hadde ikke tegn på alvorlig råte, verken i stammen eller i roten, sier Monica Thorud Olsen.

– Dårlig struktur

Som forteller at treet likevel hadde det en dårlig struktur med en såkalt veldig spiss sammenføyning mellom de to hovedstammene.

– I slike sammenføyninger dannes det ofte noe som kalles inngrodd bark. En kombinasjon av sterk vind og store mengder regn kan få sammenføyningen til å gi etter. Slike store gamle løvtrær er bevaringsverdige, og det er derfor viktig at de skjøtes og beskjæres på en slik måte at de bevares uten å utgjøre en risiko.

Bekymringsmelding

Dagen før treet falt, forteller Thorud Olsen at de mottok en en bekymringsmelding fra naboer.

– Vi konstaterte at treet hadde en begynnende sprekkdannelse i sammenføyningen mellom de to hovedstammene. Siden det var meldt om mye vind utover ettermiddagen bestilte vi en avsperring rundt treet, men dessverre ble ikke det fulgt opp av vår underentreprenør. Etter at treet falt ned gjorde vi en umiddelbar sikring av området rundt treet, og sørget for å få åpnet turveien for ferdsel, sier Thorud Olsen videre.

Flere bekymringsmeldinger

Nordre Aker Budstikke kjenner til at naboer igjen, som tidligere, har sendt bekymringsmelding til kommunen om andre sammme type trær som står i Damefallet. Senest dagen etter at det store treet falt

– Tilbakemeldingen fra dere i Bymiljøetaten var at dere har vært på befaring og at det ikke var sykdom eller forhold ved trærne som medførte «svekkelse av betydning» og «umiddelbar fare for omgivelsene». Det forutsettes at dere er kjent med at et meget stort almetre falt ned i går, skriver en nabo i meldingen.

LES OGSÅ: Gutten syklet rett i bilen

Vil ha full sjekk

Videre fra bekymringsmeldingen.

– Jeg er ikke kjent med årsaken til dette, men det var ikke mye vind og noen naboer har sett at stammen var «råtten». Vi forutsetter at dere som har kompetanse på området nå gjør en full sjekk og riskovurdering i forhold til alle tærne i området damefallet.

– Dette bør inkludere at dere henter inn ekstern og objektiv ekspertise som kan vurdere trærnes tilstand og risikoen. Vi forutsetter at det blir laget en rapport etter en slik gjennomgang og ber med dette om at denne rapporten blir oversendt. Vi ønsker innsyn i de vurderinger og konklusjoner som gjøres.

Det vises også til at området er mye brukt av små og store, turgåere, barnehager og skoler.

Bymiljøetaten er kjent med sistnevnte bekymringsmelding, og sier at den vil besvare meldingen på samme måte, som ved andre bekymringsmeldinger.

LES OGSÅ: Sanne (16) løp til rekord, den forrige rekorden tilhørte Grete Waitz

– Ikke funnet almesyke

Men svarer likevel, etter siste bekymringsmelding.

– Bymiljøetatens egne arborister har ved flere anledninger undersøkt trærne i Damefallet, og det er ikke funnet almesyke her. Almesyke er en sykdom som gjør at trærne visner og dør, ifølge Thorud Olsen.

LES OGSÅ: I Gøteborgs drikkevann kan du både bade og fiske, men ikke i Maridalsvannet - hvorfor?

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse