ANNONSE
Annonse

Kona til Jens ga Erna privat visning

En ihuga Brann-supporter og en staut sunnmøring inntar statsministerboligen.

BYGGER BRO: Som statsminister er Erna Solberg folkets leder, om de er blå, røde eller grønne. Her sammen med mannen Sindre Finnes. Foto: Foto: Vidar Bakken

Det er snart slutt på tiden da Erna Solberg kan rusle langs Smestaddammen med sin mann uten livvakter eller annen beskyttelse.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.10.2013 kl 10:16

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SMESTAD: Hun ser uforskammet fresh ut, Erna Solberg, etter knallhard valgkamp, lange regjeringsforhandlinger og pågående statsrådkabal.

- Jeg er litt sliten, men samtidig veldig giret, smiler Solberg i fantastisk høstvær.

En annen hverdag

Hun har allerede rukket å selge bilen sin på bilauksjon og så handlet for helgen før hun og Sindre møter dittOslo tidlig lørdag formiddag.

- Jeg trenger ikke bilen som statsminister. Da er det politiet som står for transporten. Slik er det bare, sier Solberg.

En helt annen hverdag venter familien når de flytter fra Smestad til boligen bak slottet.

- Vi har bodd på Smestad i 16 år. Våre barn er født og oppvokst her (Ingrid 16 år og Erik 14 år - journ.anm.). Her har vi hatt en fin tid i et trygt område med nærhet til sentrum, sier Solberg.

Sindre Finnes kan fortelle om mange turer i nærområdet

- Det er blitt mange trilleturer med barnevogn rundt Smestaddammen. Vi er jo blitt godt kjent etter alle disse årene. Det er et flott sted å vokse opp.

Staut sunnmøring

Den vanligvis lite PR-kåte Finnes fikk mye oppmerksomhet i valgkampen med et twitterutspill, hvor han i sterke ordelag gikk ut mot NRK og en navngitt NRK-ansatt for behandlingen av Høyre og hans kone i en debatt.

Han fikk mye kritikk for dette, men samtidig fikk han støtte fra karer som blant andre ordfører Fabian Stang og politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle. De kalte ham et ekte mannfolk med en ekte mannfolkreaksjon.

Stanghelle mente dette var en ren kjærlighetserklæring til kona og det mest minneverdige i hele valgkampen. Rogalands avis kalte ham en staut sunnmøring som ikke tar regi med tittelen «Takk for at Sindre finnes».

Finnes humrer lett da vi tar opp dette.

- Jeg har fått en del tilbakemeldinger.

Vi spør om Solberg i ettertid har reflektert over mannens reaksjon og forsvar.

- Jeg er litt stolt, men der og da syntes jeg det var litt unødvendig.

Smilet hun sender mannen kan tyde på at stoltheten veier mest.

Morn'a Jens?

Familien har allerede vært på flyttefot og har hus og adresse i Bergen nå, selv om Inkognitogata blir bosted de nærmeste årene.

- Det er 16 års rot det skal ryddes i. Mye er gjort med flytting til Bergen, men vi skal jo også ha med en del private ting til statsministerboligen, sier Solberg.

- Det blir en del mas rundt flytting, men vi får hjelp av gode venner, kommenterer Finnes.

- Har dere banket på hos Stoltenberg på forhånd for å se boligen, bare for å «gni det inn»?

- Tvert imot. Vi ble invitert av Stoltenbergs kone, Ingrid Schulerud, for å komme og se på statsministerboligen. Det har vi gjort og det er en flott bolig, sier Solberg.

- Den er jo mye større enn boligen på Smestad. Der er det også en fin hage. Mye av boligen er bygget for representasjon med møterom og kontor, sier Finnes.

- Dere er ikke fristet til å stå på trappen og rope «morn'a Jens»?

- Nei, nei. Det er viktig å være hyggelig mot hverandre, selv om det kan se annerledes ut i den mest intense delen av valgkampen, smiler Solberg.

Regjere i evighet

- I motsetning til mange andre lar du deg aldri hisse opp til utbrudd, men ser fattet ut selv om det stormer rundt deg. Din mann har også beskrevet deg som rolig og ustresset når det stormer som verst.

- Det har jo mye med erfaring å gjøre og jeg er nok også rolig av natur. Det som kan stresse meg litt er hvis noen har flyttet på nøkler eller mobiltelefon når jeg har det travelt om morgenen.

- Når du nå blir statsminister, har du favnet tanken fullt ut at du fra «bare» å være Høyres leder nå skal være hele Norges leder?

- Jeg må holde på tanken at jeg nå er statsminister for hele folket, uansett politisk farge. Jeg kan ikke bare forholde meg til store forventninger fra mine egne, men også de forventninger som samfunnet har til en som skal lede landet.

- Har du sett for deg at du kan bli sittende som statsminister ikke bare fire år, men kanskje åtte eller 12 år? Da kan det bli lenge til dere kan flytte permanent inn i huset i Bergen.

- Som kommunal- og regionalminister i Bondevikregjeringen skulle jeg tenke som vi skulle regjere i evighet, men samtidig være mentalt forberedt på at det kunne bli begrenset tid. Det tar jeg med meg videre. Mye kan skje på veien, sier Solberg.

Føler på samvittigheten

- For en tid tilbake sa du på Skavlan at barna til tider har sett deg lite og at din mann har tatt mye av belastningen. Det blir ikke bedre med deg som statsminister?

- Jeg føler litt på samvittigheten når det gjelder familien. Det er sånn sett et egoistisk liv. Familien må tilpasse seg situasjonen, samtidig som de har sitt eget liv. Det blir jo ikke slik at de sitter og venter på meg og slipper alt de har i hendene når jeg kommer hjem. Mange ganger når jeg kommer hjem er også alle ute av huset og jeg lurer på, hvor er alle sammen? Det er ikke alltid jeg er oppdatert på familiens aktiviteter. På den annen side passer vi på å ha gode ferier og fridager sammen. Men, i hverdagen er det Sindre som tar ansvar.

Finnes understreker at Erna har tatt sine «vaffelvakter» på Gressbanen og solgt billetter i hallen til Bygdø/Monolitten i forbindelse med barnas aktiviteter.

- Barna kommer til å fortsette med sine aktiviteter i Ready og Bygdø Monolitten som før og gå på den samme skolen. Begge to har stor tilhørighet til Smestad, men også til Bergen, sier Finnes, som kan fortelle at mange fridager blir brukt i Ernas hjemby.

- Sindre Finnes, du er og blir «mannen til Erna». Synes du det er rart å bli definert i forhold til din kone?

- Det er jeg blitt vant til. Sånn har det vært i mange år. Det medfører naturligvis en del praktiske ting å være mannen til Erna. Når hun blir statsminister blir det nye justeringer og kjøreregler både med hensyn til jobb og familie. Det hører med.

Brann i hjertet

Mange ville tro at den kommende statsminister ville bli landets mest kjente bergenser, men nå har to andre bergensere gjort stor furore internasjonalt.

- Ylvis-brødrene er helt utrolige. De er så allsidige og morsomme. Jeg så showet deres og det var så gøy, sier Solberg og igjen sprekker ansiktet opp i et stort smil.

Selv om paret har bodd i «Høyreland» i 16 år, i Bydel Ullern hvor garantert annethvert voksent menneske stemmer Høyre, så er det Bergen som teller.

- Dere har ikke blitt Lyn-tilhengere i mellomtiden?

- Det har alltid vært Brann i hjertet for meg. Jeg vokste opp ikke langt fra Brann stadion og alle guttene spilte på Branns guttelag. Det vil alltid være Brann, forsikrer Solberg.

Sindre Finnes er ikke hundre prosent enig. Han er fra Ålesund og det er klubben i hans hjerte.

- Men nå er engasjementet størst for Ready 99. Der spiller nemlig sønnen vår.

Solen steker over Smestaddammen mens det knitrer i høstfarger. Svanene tar seg en sving over dammen mens endene snadrer ved bredden. Statsministerparet går rolig langs vannet uten å måtte se seg skyndsomt over skulderen eller ha en livvakt ved sin side. Det er idyll og la den vare.

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.