Kort og godt best

Storfornøyde: Kirsten Ladegård og kollega Terje Syver Prøven er glade for at Sykepleiens lesere stemte «Kort og godt på kort» til topps. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Sykepleier Kirsten Ladegård fra Grefsen hadde landets smarteste idé. For det ble hun tildelt Smartprisen og 100 000 kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.02.2008 kl 09:12

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Storfornøyd: Kirsten Ladegård viser frem «Kort og godt på kort», som gjør hverdagen enklere for de ansatte på barneenheten på Rikshospitalet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Rikshospitalet: Da avdelingssykepleier Kirsten Ladegård ble hentet inn for å lede opprettelsen av en felles barneenhet på Rikshospitalet i 2006, fikk hun en god idé.

Kortversjon

Sykepleiere og hjelpepleiere fra tre forskjellige faggrupper – plastisk-, ortopedisk- og øre-nese-hals-avdelingen – skulle jobbe sammen på den helt nye avdelingen.

– Jeg ønsket å identifisere den spesialkunnskapen som finnes i hver enkelt sykepleier, i fagbøker og i elektroniske dokumenter og gjøre det lett tilgjengelig, forteller Ladegård.

Sammen med fagutviklingssykepleier Nina Lindberg utviklet hun ideen "Kort og godt på kort". Hver enkelt sykepleier fikk i oppgave å skrive ned alt de kunne om et tildelt tema. Deretter satte Ladegård opp informasjonen punktvis i stikkordsform. Hvert tema fikk ett kort, delt inn i fire fargekategorier, ett for hvert fagområde, og en kategori for temaer som går på tvers av fagområdene.

– Kortene omhandler alt fra medisinsk behandling til avfallshåndtering og hva man skal gjøre dersom brannalarmen går. De sikrer at informasjonen er raskt tilgjengelig for alle ansatte, og at små og store oppgaver ikke blir glemt i en hektisk hverdag. Kortene er laminerte og i A6-format, så man kan fint putte et i lommen og ha det med seg som en huskelapp, sier Ladegård.

Hun understreker at kortene er et supplement til eksisterende dokumenter, og at de er kvalitetskontrollerte og godkjente av medisinsk personell.

Feiring med input

Smartprisen ble delt ut 23. januar, og det er andre år på rad at tidsskriftet Sykepleien og Innovasjon Norge premierer gode ideer utviklet av norske sykepleiere. En fagjury kårer beste realiserte og beste ikke-realiserte idé, som begge får 50 000 kroner hver. Hovedprisen på 100 000 kroner – som Ladegårds team på Rikshospitalet stakk av med – kåres av Sykepleiens lesere.

– Hele avdelingen jublet da vi fikk vite at vi hadde vunnet den gjeve prisen. Kortene har vi laget i samarbeid, så dette er ikke bare mitt verk. 100 000 er mye penger, og vi må finne ut hva vi skal bruke det til. Vi må ha lov til å gjøre noe sosialt for å feire oss selv, men som likevel gir faglig input, smiler Ladegård.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse