Kraftig øl eller vin til stappe

VIN: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt.

Mange får nok lyst på øl til dette. Da trengs det kraftigere skyts enn pils.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.09.2007 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

VIN: Memoria Beaujolais Vieilles Vignes 2005.

Såvel en amber ale som en mørkere lager kan fungere bra til Tom-Victors pølse, som har saftig konsistens, smaker av deilig svinekjøtt, er godt krydret med hvitløk og paprika og har en innsmigrende, sur-søt saus, samt en passe mektig potetstappe med ost. Midt mellom amber ale og mørkere lager ligger de koninck: 55930 de koninck, Brouwerij de Koninck, Antwerpen, Belgia. Kr 24,70 (BU) Dette er en belgisk pale ale; ikke så veldig fast og bitter som en amber ale. Jeg la min elsk på de koninck da jeg for en liten mannsalder siden arbeidet i Nederland. Prisen er litt vel drøy i Norge – 25 kroner for 33 cl – men det holder fint med en flaske eller to til maten.

Tom-Victors pølsetallerken kan også matches bra av vin. Aller helst en rød vin som har nok friskhet og fasthet til å friske opp i kombinasjonen og rense etter fete munnfuller pølse og stappe. Stappa og sausen vil også evne å spise en del tanniner, selv om vinvalget absolutt ikke skal være dominert av tanniner og tørrstoffer. Pølsens geografiske opprinnelse, Lyon, ligger mellom Burgund og Rhônedalen. Velger vi da å satse lokalt, bør vi definitivt trekke nordover. Der finner vi sentrale Burgund med viner laget på pinot noir, som i enkle, saftige utgaver kan passe perfekt til denne maten.

Enda nærmere Lyon ligger Beaujolais, hvor gamay er druen som kjører showet. Beaujolais sammen med denne maten blir også skikkelig underholdning, for dette er godt. 15299 Memoria Beaujolais Vieilles Vignes 2005, Cave de Bully, Beaujolais, Frankrike. Kr 130,- (BU) er et supert alternativ, det samme er 33241 Beaujolais Cuvée Rochebonne 2006, Trenel, Beaujolais, Frankrike. Kr 114,- (distriktsutvalg)

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse