ANNONSE
Annonse

Kreativitetsbølgen

Toralf Bølgen (t.v.) strålende tilstede sammen med kjøkkensjef Sindre Rugelsjøen Lie hos «Bølgen & Moi» i Nydalen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Hos "Bølgen & Moi" i Nydalen er ingenting hemmelig. Derfor kan nå hvem som helst få lage mat i restauranten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.02.2009 kl 10:20

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NYDALEN: Det er ikke hvem som helst som sitter mellom de orange putene i den røde sofaen mens snøen laver ned utenfor vinduet. Glasset han nipper til er uten stett, men innholdet er fruktig nok. Nypresset eplesaft fra Bærum.

Toralf Bølgen, selveste Bølgen i restauranten "Bølgen & Moi", setter glasset på bordet.

Et lite eventyr

– Bølgen & Moi er historien om kokken og servitøren som ville lage kafé, og som vokste seg til en ganske stor bedrift i løpet av få år, sier Bølgen.

Servitøren var ham selv, vinkelner Toralf Bølgen, kompanjongen var mesterkokk Trond Moi. Bølgen & Moi-eventyret startet på Høvikodden i 1995. I 2009 har de snart åtte restauranter, i fire byer. I dag beskriver Bølgen seg beskjedent som "coach" for restaurantsjefene. Han er i Nydalen tre ganger i løpet av en uke. Det blir ikke like mye tid til vin lenger.

Lokalkroa

I restauranten i Nydalen teller avstanden fra gulv til tak ni meter. Midt på dagen er nesten alle bordene på gulvflaten besatt av lunsjsultne Nydøler.

– Vi har god kontakt med Avantor som vi leier lokalet av her i Nydalen. Gjennom dem har vi fått gjort oss kjente blant næringslivet i Nydalen, sier Bølgen.

Men i motsetning til restauranter i sentrum, som den kommende Bølgen & Moi på Tjuvholmen, der Bølgen mener nedslagsfeltet er sentrumstilreisende fra hele byen, er situasjonen en annen i Nydalen.

– Vi vil bære preg av å være en "bydelskro" for lokalbefolkningen, men har bare holdt på siden juni i fjor og ikke klart å gjøre oss veldig synlige i nærområdet. Jeg tror for eksempel ikke folk på Nordberg og Kjelsås vet om oss, sier Bølgen ettertenksomt.

Kreative påfunn

Ikke bare mat, men også kreativitet er viktig for menneskene bak Bølgen & Moi. For noen år tilbake gjorde de et stort nummer ut av å servere mat på alt annet enn tallerkener. De hadde "Tre retter i bøtter og spann", og desserter i visper og bakeboller.

– Det skapte opplevelser. Folk elsket eller hatet det. Gjestene begynte å snakke med hverandre og det skapte en helt spesiell atmosfære i restauranten.

I dag er regelen for servitørene at to bord aldri skal være dekket likt.

Om å holde jernet varmt

Selv mener Bølgen at restaurantvanene våre har endret seg kraftig de senere årene.

– Før var maten det som skilte et bra sted fra et mindre bra. Men i dag er det utrolig mange som lager kjempegod mat. Maten er fortsatt veldig viktig, men en restaurant må tilby noe ekstra. Vi må overraske gjestene, og vise at vi bryr oss om dem. Det er da de kommer tilbake, sier han.

Skal vi tro Toralf Bølgen er det ingen sak å få publisitet når man åpner et nytt sted. Men i en knallhard bransje er det ikke så lett å holde seg på høyden.

– For å si det sånn; det er lett å varme jernet, men ikke så lett å holde jernet varmt. Du må ha en aktiv holdning til det du driver med. Altfor mange gode restauranter er for anonyme, sier Bølgen.

Lag din egen mat

Derfor inviterer han nå gjestene til å lage sin egen mat. Sushikurs, fisk og skalldyrkurs, tapaskurs og "Champagnebølgen kommer!", med Toralf Bølgen selv, står på menyen i Nydalen utover høsten.

– Gjestene spør av og til om de kan få oppskriften på rettene våre. "Selvfølgelig", sier vi da. Det er ingen hemmeligheter hos Bølgen & Moi. At maten er god har ikke noe med hva du putter i den, men at du orker å legge ned tid og krefter til å lage den ordentlig. Det er ingen snarveier til god mat, sier Bølgen.

– Å invitere gjestene inn i restauranten for å lære dem å lage god mat er en veldig flott måte å bli kjent og involvere dem på, sier Bølgen med en understrekende håndbevegelse.

Til og med en barnekoketime skal det bli tid til i mai.

– Det gleder jeg meg veldig til. Barn syns det er veldig gøy å få hjelpe til på kjøkkenet, det ser jeg på min egen datter. Det kurset var en kjempesuksess på Høvikodden i fjor, og selvfølgelig håper vi på det samme her i Nydalen, sier Bølgen. – Vi må være fleksible i denne bransjen, og gi folk det de vil ha.

– Og det vil kokkekursene hjelpe dere med?

– Jeg håper det, sier Bølgen entusiastisk.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.