Krever plastretur-fortgang

Ordfører Fabian Stang kom og holdt Marit Fiksdal, Eirin Meinich, Tonje Vaksvik og Ingvild Rønning Strand med selskap.

– Det er flaut at Oslo ikke resirkulerer plast og matavfall, tordnet Natur og Ungdom fra Rådhustrappa, med ordføreren og bystyrepolitikere som tilhørere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2008 kl 11:24

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Ingeborg Fosse Støl, Ingvild Rønning Strand, Eirin Meinich, Tonje Vaksvik og Øystein Takle Lindholm fra Nordre Aker Natur og Ungdom.

Se bildet større

Miljø- og samferdselskomiteen, ved leder Rune Gerhardsen (Ap) og nestleder Jøran Kallmyr (Frp) kom for å høre ungdommenes appell.

Se bildet større

Øystein Takle Lindholm, Ingeborg Fosse Støl, Tonje Vaksvik, Eirin Meinich og Ingvild Rønning Strand fra Nordre Aker Natur og Ungdom. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

RÅDHUSET: Et titall demonstranter fra Natur og Ungdom (NU), blant dem fem fra lokallaget i Nordre Aker, stilte onsdag 9. april opp på Rådhustrappa med appell om at Oslo må skjerpe seg og få fortgang i den vedtatte returordningen for plast og matavfall.

– Byrådet har utsatt innføringen av plastretur til 2011. Det er tre år etter planen. Vi krever at ordningen nå blir satt ut i livet og ikke ytterligere forsinket, sier Tonje Vaksvik fra Nordre Aker Natur og Ungdom.

– Plast bør ikke brennes, men gjenvinnes til ny plast og andre produkter. Når vi gjenvinner en kilo plast, sparer vi utslipp tilsvarende to kilo olje. Når Oslo i dag brenner all plasten sin i forbrenningsanlegg, fører det til store klimagassutslipp og dårlig utnytting av ressursene, sier Ingrid Rønning Strand fra Nordre Aker.

– Ny og bedre ordning

Og demonstrantene fikk svar på tiltale. Medlemmer fra Miljø- og samferdselskomiteen tok turen ut i regnværet for å svare på spørsmål fra ungdommene.

– Grunnen til at ordningen med plastretur har blitt utsatt, er at vi i 2011 vil få et enklere system, hvor posene med sortert avfall kan kastes i samme søppeldunk. Dermed kan avfallet hentes av én lastebil, og ikke flere som i dag. Det blir en mye mer miljøvennlig løsning, sa Jøran Kallmyr, som representant fra byrådspartiet Frp.

Han understreket også at Oslo er en av få kommuner som ikke deponerer avfallet sitt, men produserer fjernvarme.

– Hvis dere tror vi er pappfigurer som ikke kan påvirkes, tar dere feil. Vi vil presse på for at resirkuleringsordningen kommer i gang så fort som mulig, sa Rune Gerhardsen (Ap).

– Vi politikere trenger at dere passer på oss, og dere er velkommen tilbake i morgen og i overimorgen og neste uke, sa Gerhardsen.

Skryt fra Ordføreren

Natur og Ungdom fikk også ytret sine meninger til Ordføreren. Fabian Stang kom ut på trappen og ville gjerne invitere demonstrantene inn, eller i det minste under tak.

– Jeg syns det er flott at dere gidder å engasjere dere, skrøt Stang, og bedyret at han selv legger igjen overflødig emballasje i butikken.

Demonstrantene var tilfredse med at politikerne lyttet, men syntes ikke de kom med mye nytt.

– Vi kommer til å følge oppfordringen fra Gerhardsen og stille opp her hver uke, uansett vær. Vi skal i alle fall gjøre alt for at de må høre på oss, sa Ingeborg Fosse Støl, fra Nordre Aker, fylkesleder i Oslo NU.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse