Krig og fred og religion og politikk og sånn

Formidler Heidi Sofie Kvanvig stilte spørsmål som "Hva er egentlig religion?" og "Hvorfor er religion så følsomt for mange?" Barna fra Disen skole hadde mange meninger.

15 skoleklasser har deltatt på Nobels Fredssenters "Religion: Kilde til fred eller konflikt?" Forrige uke var det disenelevenes tur, og nå får enda flere sjansen.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Celine Dørum Pettersen (13) og Håkon Berge (12) lyttet interessert til fredsprisvinner Muhammad Yunus.
Foto: Kristine Aakvaag Harnes

Aker Brygge: Den kulturelle skolesekken er en nasjonal satsing som skal bidra til at elever i grunnskolen får møte profesjonell kunst og kultur av alle slag. Hver klasse får ett gratis museumsbesøk i løpet av året, og blant oppleggene syvendeklassene kan velge mellom finner man fredssenterets "Religion: Kilde til fred eller konflikt?"

- I utgangspunktet fikk vi støtte til 28 klasser. Men plassene ble revet vekk i løpet av få dager, og flere hundre barn sto på venteliste. Da vi forklarte den kulturelle skolesekken den enorme pågangen vi hadde fått, fikk vi beskjed fra om å booke inn så mange skoleklasser vi klarer. Vi tilbyr dette opplegget inntil utstillingen "Abrahams barn" tas ned 20. mai. Men skynd dere - kalenderen begynner å fylles opp! sier formidler Heidi Sofie Kvanvig på Nobels Fredssenter.

Så langt har 15 klasser tatt del i opplegget. Ytterligere 55 klasser kommer i løpet av våren. Og det er fortsatt mulig å melde seg på.

- Vi synes det er veldig stas å kunne tilby gratis opplegg, for da får flere skoler muligheten til å besøke senteret. Ellers koster oppleggene våre 700 kroner per klasse. Det kan kanskje virke lite, men mange skoler, spesielt barneskoler, har ikke økonomi til det, sier Kvanvig.

Dagsaktuelt tema

Med utgangspunkt i fotoutstillingen "Abrahams barn" ønsker fredssenteret å invitere barn og unge til en 60 minutters dialog om religion, fred og konflikt. I forrige uke var det Disen skoles tur til å ta del i det pedagogiske opplegget.

- Hva er egentlig religion? Hvorfor er religion så følsomt for mange? Er religion årsak til konflikt, eller forsoning og fred? spør Kvanvig elevene, som tydelig har mange tanker og meninger om temaet.

Kvanvig virker overrasket over hvor reflekterte de 27 12- og 13-åringene er.

- Dere er så flinke! Dere må aldri slutte å tenke over disse tingene.

- Spennende

Også elevene virker strålende fornøyd med besøket.

- Jeg synes det er veldig spennende å høre om forskjellige religioner. Senteret er veldig flott, og vi har lært masse nytt i dag, sier Celine Dørum Pettersen (13).

Klassekamerat Håkon Berge er enig.

- Egentlig har vi ikke lært så mye, men vi har fått mange store spørsmål som ikke har noe fasitsvar. Det har fått oss til å tenke selv. For oss som ikke er så veldig religiøse kan det være vanskelig å forstå at religion kan være et så sårbart tema for andre.

Både Håkon og Celine mener media bør ta sin del av skylden for fordommene mot fremmede religioner i Norge.

- Det er nok for eksempel ikke bare enkelt å være muslim i Norge. Media fokuserer så mye på det negative, så mange føler seg nok forhåndsdømt.

Forebyggende

- Jeg vil kalle dette forebyggende arbeid. Syvendeklassinger er litt for unge til å ha fått med seg internasjonale nyheter, og de har færre fordommer enn de eldre elevene, sier Kvanvig, som ser en forskjell mellom elever fra øst og vest.

- Det har nok med sammensettingen av klassene å gjøre. Jo mer sammensatt klassen er, jo mer har elevene tenkt over disse temaene.

Kvanvig ser ikke bort fra at senteret snart kommer med flere gratistilbud. I år er det "Året for like muligheter", og får Likestillings- og diskrimineringsombudet de midlene de regner med fra EU, kommer Nobels Fredssenter til å tilby opplegget "Bare død fisk følger strømmen" gratis til 100 skoleklasser.

- Formidlingsavdelingen har mye på hjertet når det gjelder å formidle toleranse, kunnskap, konfliktløsning og menneskerettigheter.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse