ANNONSE
Annonse

Krigsstemning på seniorsenteret

: Odd Tiller (fra venstre), Astri Hasum og Matheiu Berckenhoff. Foto: Anders Jørstad

Rullegardinene ble trukket ned på Ullevål Hagebys seniorsenter da seniorer skulle se Krigen på lerretet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2009 kl 10:13

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ULLEVÅL: Det var filmen "Max Manus" som trakk til seg et femtitall publikummere i kinomørket i den ellers så solrike fredagsformiddagen. Ikke nok med at seniorsenterets kinopublikum selv har opplevd andre verdenskrig; Odd Tiller (84) er hagebyens eget svar på Max Manus.

Større en Max

Den 84-årige motstandsmannen var blant annet med på bombingen av slipeskivefabrikken i Sandakerveien 110, og er én av få fra en motstandsgruppe fra Ullevål som slapp unna Gestapos opprenskingsaksjon.

— I tysk skipstonnasje ga våre aksjoner større ødeleggelser enn Max Manus', forteller Tiller.

Pensjonisten fra Hagebyen mistet sin bestevenn som ble skutt av tyskerne på Akershus festning bare tre måneder før frigjøringsdagen i 1945.

Stort savn

I boken "Ti unge liv

— Hagebyen mot hakekorset" skriver Tiller om tiden som partisaner, og om eksekusjonspelotongene på festningen 9. februar 1945 skriver han: "På Ullevål la meldingen et sorgens slør over de frosne hagene".

Enkelte av kinopublikummet felte noen tårer da stemningen av 9. mai ble gjengitt på lerretet. Tiller gir filmen godkjent karakter, men presiserer at fortellingen ble noe "Hollywood-aktig" i forhold til Max Manus' bok.

Tillers hagebynaboer Mathieu Berckenhoff (75) og Astri Hasum (83) savnet skildringen av krigens rasjoneringstilstander.

— Det var ikke bare mat det var knapphet på, også klær. Jeg har brukt både tøfler av avispapir og sko av fiskeskinn, erindrer Hasum.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse