ANNONSE
Annonse

Hva er best?

Kull- eller gassgrill?

GRILL: Nå har den første norske asparges strukket seg elegant i været, og hva er vel da mer naturlig enn å gi dem en liten snurr på grillen.

Jeg sier gjerne: Grill med det du har. Alle typer har uansett sine klare fordeler og ulemper.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.06.2009 kl 14:55

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Gass- eller kullgrill? Briketter, er det lurt? Marinader, hva slags? De vårlige spørsmålene trenger seg på hos mange av oss. I år baler jeg med det samme selv

— jeg ønsker meg en grill, men vet ikke helt hva slags.

Selv om jeg alltid har sverget til kullets mørke magi, har jeg fått lyst på en dugelig gassgrill. Da slipper jeg å passe på å ha tennvæsken klar.

Og jeg slipper å tenne opp grillen lang tid i forveien. Gassgrill er altså ypperlig for impulsive kokker

— så lenge de husker å kjøpe gass. Det er kjedelig å gå tom akkurat i det man legger på flintsteika.

Men hvilken grill som er best? Jeg sier gjerne: Grill med det du har. Alle typer har uansett sine klare fordeler og ulemper. Og maten kan bli like god om den grilles på en rist over et bål, som på en rolls royce-utgave av en gassgrill.

Engangsgrill? Nei takk!

Én type misliker jeg imidlertid sterkt, og det er engangsgrillen. Klart det kan være praktisk å slenge den med i handleposen på vei til parken

— men det er lite sjarm og stil over det.

Dessuten funker ikke engangsgrillen til stort mer enn ti grillpølser. Miljøet har heller ikke godt av så mye ekstra avfall. Til enkel bruk i parken bør man heller kjøpe en liten bøttegrill eller lignende.

Husk å rense grillen

Renhold er smart når du griller. Hvis du alltid skraper og renser grillen etter bruk, slipper du masse bakterier og forkullede kjøttrester på grillen neste gang.

Når det gjelder briketter eller kull, liker jeg egentlig best kull, selv om briketter holder lenger på varmen.

Marinade er ikke alltid nødvendig. En perfekt råvare trenger ikke så mye annen smak. Men for mer ukurante kjøttdeler som er litt seige og kjedelige, kan en smaksrik marinade gjøre underverker. Mine beste grillvenner er saltet, pepperet, hvitløken og oljen.

Jeg elsker nypoteter

Råvaren kan være så mangt

— for eksempel er sjømat, fugl, grønnsaker og frukt glimrende. Mager fisk og skalldyr er det lurt å bake i folie oppå grillen.

Selv elsker jeg nypoteter pakket i folie med grovt havsalt, bakt i glørne. Med en klatt smør eller rømme er de helt fantastiske, og et superenkelt tilbehør til grillmaten.

Nå har dessuten årets første norske asparges strukket seg elegant i været, og hva er vel da mer naturlig enn å gi dem en liten snurr på grillen.

La dem få et raskt oppkok først. Da blir de møre og saftige, og kler grillsmaken kjempegodt.

Oppskrift

Grillet asparges med salsa romesco

Ingredienser:

5-6 asparges per person (som forrett)

olivenolje

salt og nykvernet sort pepper

finhakket gressløk

Salsa:

5 skikkelig modne klase- eller plommetomater

ev. 1 boks hakkede tomater

1 fedd hvitløk, knust

2 ss olivenolje

1 sjalottløk i skiver

1 ts tomatpuré

1 ts sukker

3 ss sherryeddik

litt cayenne

salt

15 skåldede hasselnøtter

Framgangsmåte:

Start med sausen. Hvis du bruker friske tomater, bør de flås og innmaten fjernes. Dypp dem i kokende vann i ti sekunder, så løsner skinnet lett. Fres hakkede tomater i en kjele i oljen, ha på tomatpuré, hvitløk og sjalottløk. Ha deretter i sukker og eddik, og la putre i ca 15 minutter før du har i hasselnøttene. Kjør i blender til en jevn purésaus. Smak til med cayenne og salt.

Aspargesene skrelles

— men bare de nederste 8 cm. Rota skjæres av 2 cm over bunnen. Så forvelles aspargesene et par minutter i kokende vann med en del salt. Avkjøl i kaldt vann, og tørk dem før de grilles på varm grill. Når de har fått en fin omgang på grillen, tas de av og pensles med litt olivenolje. Dryss på finhakket gressløk, salt og nykvernet svart pepper.

Server de grillede aspargesene med romesco-sausen og grillet landbrød.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse