Intervju med norgesaktuelle Mark Kozelek

Kultartist på norgesvisitt

BARE NESTEN: Mark Kozelek (nummer tre fra høyre) har også filmroller bak seg. I Cameron Crowe-slageren "Almost Famous" spilte han bassist i fiktive Stillwater. (Foto: Filmweb)

Tungsindige tekster kjennetegner Mark Kozelek. Han dukker snart opp live både på plate og i Norge.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

"Jeg er 41 år gammel; jeg kan ikke ta av meg skjorta," melder Mark Kozelek mellom slagene på konsertplata "Lost Verses Live".

I likhet med de fleste av 90-tallets undergrunnshelter er frontfiguren i vestkystfenomenet Red House Painters blitt voksen. Om det gjør overkroppen mindre presentabel, lover det angivelig bra for kunsten.

— Jeg tror det. Jeg tror låtskrivinga mi er sterkere nå, sier Kozelek foran turneen som bringer ham til Tønsberg og Norge nøyaktig to måneder etter albumslippet.

Dokument

Sikkert er det at Kozelek har levert noen av sine mest kritikervennlige stunder med Sun Kil Moon, lansert i 2002. "Lost Verses Live" består av høydepunkter herfra, ispedd noe band- og solorepertoar.

Innspillingen fant sted i 2007-2008, i Portland, Philadelphia, Brooklyn

— og hjemme i San Francisco.

— Jeg ser det som et dokument over et bestemt år i karrieren min, eller over en bestemt turnéperiode. Helt enkelt var det dette settet jeg spilte, og slik jeg arrangerte låtene, i det aktuelle tidsrommet, forteller Kozelek forretningsmessig.

Covergutt

Kozelek er kjent for å arrangere låter på så ymse vis. Det gjelder både hans egne og andres. Første framstøt under eget navn, EP-en "Rock'n'Roll Singer" (2000), var bygget rundt alternative tolkninger av Valle Hovin-klare AC/DC.

Senere baserte han "Tiny Cities" (2005) på tilsvarende coveroppgjør med indiekollegene i Modest Mouse.

— Jeg tolker materiale som føles naturlig, forklarer han.

— Jeg tror ennå ikke jeg har prøvd meg på en artist jeg ikke har fått til. Vi får masse forespørsler om å medvirke på tribute-skiver, men avslår ni av ti fordi sangene ikke inspirerer meg til å framføre dem.

— Selv om jeg liker musikken som sådan, betyr ikke det nødvendigvis at jeg vil spille den, fortsetter Kozelek, som samlet noen av sine mer obskure spor på "The Finally LP" i fjor.

Gitarkamerat

Kozelek er vel så kjent for sine tungsindige tekster og sin finurlige picking-stil, selv om Phil Carney hjelper ham å dra strengelasset på scenen.

Gitarstrukturene hans kan bli nærmest symfoniske i sin polyrytmiske detaljrikdom. Så henter han også mye av påvirkningen utenfor popsfæren.

— Inspirasjonskildene mine har forandret seg underveis. For tida lytter jeg mye til klassiske gitarister, som Andrés Segovia og Ana Vidovic. For fem år siden likte jeg Isaac Brock

— han fra Modest Mouse

— men i dag går det mest i nylonstrenger. Det er et instrument som er mer utfordrende å få til å låte fint. Det er en helt egen verden.

Lover mer

Kozelek sier han ikke aner hva han vil servere under Slottsfjell-festivalen.

— Men jeg liker Norge om sommeren. Det eneste er at det er vanskelig å stenge ute sola som skinner inn på hotellrommet så tidlig om morgenen, klager han fleipe-fornærmet.

Vår mann har òg filmroller på samvittigheten, blant annet i Cameron Crowes "Almost Famous" og "Vanilla Sky". Hva skjer på Hollywood-fronten?

— Der skjer det ikke mye. Jeg satser heller på å klimpre litt hver dag, og på å booke noen spillejobber, svarer Kozelek.

— Det kommer nok en ny Sun Kil Moon-skive etter hvert. Jeg er ikke sikker på når det blir. Jeg ser det an. Du må spille inn når det føles riktig.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon