Dette er Norges største turmarsj – midt i Oslo!

Kompani UT er et moderne dansekompani. Under Elvelangs skal de ifølge arrangørene vise en stemningsfull, eksplosiv og dynamisk danseforestilling med kirkeorgel og percussion. FOTO: ELVELANGS 2015

– I fjor gikk rundt 35.000 mennesker Elvelangs, forteller Liv Huseby i Bydel Nordre Aker. 24. september skal vi igjen vandre langs elva, i fakkellys og blant stemningsfulle innslag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2015 kl 19:19

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Ildmagi ved Marcell Kekes FOTO: ELVELANGS 2015

AKERSELVA: «Høstjevndøgn er i september og markerer begynnelsen på høsten i mange land på den nordlige halvkule. Sola krysser himmelekvator og begynner å bevege seg sørover.»

I tillegg betyr også høstjevndøgn at det klart for Elvelangs i fakkelys, torsdag 24. september. For 16. året på rad.

Fra Brekkedammen til Vaterland

Ferden går fra Brekkedammen (Stilla) og ned til Vaterland, med start klokken 20.00.

Liv Husby i Bydel Nordre Aker forteller om noe av det man kan se langs elvevandringen. Nær 100 ulike kulturinnslag kan oppleves underveis, både profesjonelle og amatører deltar.

– Tusenvis av folk vandrer i fakkellys nedover langs elva. I år kan man oppleve blant annet ildmagi, musikk, flammekunst, kor, dansekunst, lysdesign og ikke minst klokkespill med 50 bronseklokker, forteller Husby.

I tillegg til skyggeteater, 3D-mapping og mye mer.

LES OGSÅ: Hvor er egentlig Frysja?

4000 fakler

4000 fakler står nedover langs elva, og erstatter den ellers elektriske belysningen. ¨

– Lokale krefter deltar med fakkeltenning, vakthold og kunstneriske innslag. Vi regner med at det er involvert nær 1000 frivillige. I fjor regner vi med at cirka 35.000 mennesker gikk Elvelangs, forteller Husby.

I år er offisiell åpning er ved friteateret Stella Polaris, med Ildmagi, ved Brekkedammen.

Det er tilsvarende åpningsarrangementer i Nydalen ved danserne i Kompani Ut, Myraløkka ved Pain Solution, Kubaparken på Grünerløkka med installasjoner fra Vøluspå, og ved Vaterland med Open Xpressions.

Ildmagi

«Et møte med ilden som har gitt lys og varme i uminnelige tider. Siden tidenes morgen har ilden og mennesket vært knyttet til hverandre på mystisk vis. Med levende musikk og gjøglerier, tunge rytmer og ildobjekter feires høstmørket», står det i pressemeldingen fra Elvelangs.

LES OGSÅ: Hva mener du? Hvor går grensen mellom Grefsen og Kjelsås?

Siden tusenårsjubileet

Elvelangs i fakkellys ble første gang arrangert under Oslos feiring av tusenårsjubileet i år 2000. I 2001 vedtok bystyret at det skulle disponere et mindreforbruk fra jubileumsfeiringen til å videreføre de mest vellykkede jubileumsarrangementene. Som Elvelangs.

Fra 10.000-40.000

Publikumsantallet har vokst fra 10.000 i starten til nærmere 40.000 de siste årene. Dette gjør Elvelangs i fakkellys til en av Oslos største kulturbegivenheter, og en av Norges største turmarsjer.

Elvelangs i fakkellys er et annerledes kulturarrangement: Uten glitter og stas, uten kremmere, reklame og salgsboder. Arrangementet er gratis.

LES OGSÅ: Jørgen Foss inn i bispedømmerådet: – Klar tale fra det norske folk om at kirken skal lene seg mot 2015 og ikke år null

Arrangørene

Arrangører av Elvelangs er Oslo kommune ved bydelene Nordre Aker, Sagene, Grünerløkka og Gamle Oslo. Samarbeidspartnere er blant annet Kulturetaten, Bymiljøetaten og Vann- og avløpsetaten, samt en rekke private selskaper.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse