Presten som tar et rått oppgjør med Kirken

Hilde Raastad, prest og forfatter, forteller om egne erfaringer og om romanens Fridas erfaringer, i boken «Rosa skjerf og nyfallen snø». FOTO: PRIVAT

– Det er råtøft, vondt og uutholdelig å stå i kirkekampen. Kirkeledere snakker og finner kompromisser, imens tar unge mennesker livet av seg, sier Hilde Raastad, som nå utgir bok, også med hennes egne erfaringer som lesbisk prest.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.11.2015 kl 20:46

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDBERG: «Rosa skjerf og nyfallen snø». Det er tittelen på den nye boka til Hilde Raastad (55) fra Nordberg. Prest, også lesbisk. Boka utgis på Licentia Forlag.

– Boken er nok også et litt rått oppgjør med kirken. Jeg opplevde mye av det som foregikk bak lukkede dører i kirken og jeg hørte om mer. Bare litt av det har jeg skrevet om. Jeg tror kanskje få folk er klar over hvor mye det har kostet for mange å stå i den kirkekampen, sier Raastad.

LES OGSÅ: Nå skal Jørgen endre Kirkens homosyn

– Råtøft, vondt og uutholdelig

Hun fortsetter.

– Vi hører mye om modige mennesker, men det er råtøft, vondt og uutholdelig mange ganger. Og mange går i stykker. Mens kirkeledere snakker og finner kompromisser, tar unge mennesker livet av seg. Så sånn er det en litt sint bok.

Boken er en roman. Den er delvis selvbiografisk, delvis oppdiktet. Den handler om Frida som forelsker seg i en kvinne og oppdager lykken. Men i det hun forteller dette til foreldrene sine, møter hun fordømmelse og foreldrenes frykt for at hun skal gå fortapt. Dette fører til en smertefull og tøff kamp for å våge å tro på kjærligheten og være den hun er. Frida ordineres til som den første åpne homofile/lesbiske til prest.

I årene som følger må Frida kjempe for kjærligheten og retten til å være prest. Romanen handler om familierelasjoner, frykten for å svikte, kjærlighet og det tøffe man må gjennom for å finne frem til det som er et godt liv. Samtidig handler boken også om fordommer og homofobi i kirken og blant kirkens medlemmer, og om hvordan det er å være lesbisk/homofil i andre land, som f.eks øst-europa.

LES OGSÅ: Nordbergs nye sogneprest til ja til homofile og lesbiske

Eget liv og fiksjon

– Det er kanskje en litt rar bok fordi jeg har blandet mine egne erfaringer som prest i kirken og mine egne følelser og kamper inn i en oppdiktet livshistorie. Fridas liv og familie er anderledes enn mitt. Som lesbisk prest dro jeg ofte rundt og snakket om hvordan det var å være lesbisk i kirken. Det føltes etterhvert ganske utleverende. Derfor var det viktig at dette ble en personlig bok, men ikke en privat en, sier Raastad videre.

Hun forteller at hun begynte bokskrivingen som en refleksjon over hvordan hennes egne år som prest hadde vært.

– Gjennom de årene følte jeg at jeg smilte mye, også når jeg helst ville være sint eller fortvilet. Det var alltid viktig å være sterk nok til å stå i en storm og være både hel og modig. Jeg tror jeg var det, men det var også mange følelser jeg ikke sa noe om, også alle gangene jeg angret og skulle ønske jeg aldri hadde hørt ordet prest og at det å bli prest var det dummeste og mest destruktive jeg noen gang hadde valgt.

Samtidig var kampen for å åpne kirken viktig.

– Og viktig for meg å fortelle om, og virkeliggjøre i livet mitt den kjærligheten som jeg tror er grunnlaget for livet, Guds kjærlighet.

LES OGSÅ: – Kirkemøtet slenger døra i trynet på oss!

Nordberg

Hilde Raastad vokste opp på Nordberg og bodde der frem til 2007. Hun var aktivt med i
ungdomsforeningen og speiderarbeidet i Nordberg menighet.

– Når jeg i boken beskriver det å være speider, er det med bakgrunn i mine 15 år som speider på Nordberg, også som hovedleder. Når jeg skriver om hovedpersonens oppelvelser på videregående, reflekterer det tiden min på Berg videregående skole.

Hovedpersonen Frida bruker også mye tid i Nordmarka, både vinter og sommer.

– For meg har alltid nordmarka vært viktig. Jeg tok på meg skiene i hagen og gikk innover mot Ullevålseter og Skjennungen. Det gjør jeg fremdeles, sier Raastad, som ikke bare er utdannet teolog, men i tillegg skiinstruktør.

Løst fra ordinasjonsløftet

– Jeg traff kjæresten min på ski i Sveits i 1983 og vi bor fremdeles sammen. Det har vært en tøff og veldig fin vei sammen. Jeg skulle gjerne ha fått muligheten til å jobbe i Nordberg kirke fordi det alltid har vært min kirke. På den tiden var det umulig. Som vel mange har fått med seg har Nordberg vært en svært konservativ menighet helt til de siste årene.

I 2012 ble også en lesbisk kirkeansatt i Nordberg menighet trakassert av menigheten, det fastslo Likestillings- og diskrimineringsnemnda i 2013 - les saken her.

Raastad forteller videre.

– Jeg fikk en gang lov å holde en gudstjeneste i «min» kirke. Etterpå kom det brev til soknepresten om hvor forferdelig den hadde vært. Både prekenen og bønnene jeg ba, var uakseptable, vranglære og fremmedgjørende. Jeg har etter det aldri vært i Nordberg kirke på annet enn begravelser. Dette skjedde i 1995. Det gjør faktisk femdeles vondt.

I 2013 ba Raastad biskopen i Oslo om å bli løst fra ordinasjonsløftet. Det ble stor ståhei.

– Men det kjentes etterhvert umulig å fortsette å være prest så lenge kirken fortsatt da var såpass homofob. Nå endrer mye seg i kirken. Det gjør meg glad og litt trist fordi det kjennes som det kom for sent. For meg i hvertfall. Dette var en bok jeg bare måtte skrive, så det ligger av livet mitt og sjelen min i den.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse