Står i kø for å slippe inn i «fangekjelleren»

HAR GRUNN TIL Å SMILE: Pål Havnevik er mannen bak Fangene på Fortet i Nydalen. 20 av i alt 45 rom er åpnet for publikum, og interessen er enorm. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Jeg hadde ventet at bestillingene ville starte å komme inn i dag, sier Pål Havnevik. Likevel; 7000 personer hadde allerede booket seg inn for å teste «Fangene på Fortet» i Nydalen da dørene åpnet i forrige uke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.03.2016 kl 13:06

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Det er lagt mye arbeid ned i å få nytt til å se gammelt ut, forteller Havnevik. Veggmaleriene setter stemning. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

NYDALEN: Torsdag i forrige uke slapp de aller første kundene inn på «Fangene på Fortet», i Nydalsveien 28; En spesielt utvalgt gruppe som hadde vunnet inngang gjennom en Facebook-konkurranse.

Fredag 4. mars tok Pål Havnevik og gjengen hans imot de første betalende kundene.

Nordre Aker Budstikke møter Havnevik, gründeren som også står bak Megazone i Skandinavia, den andre åpningsdagen i Nydalsveien.

Se bildet større

Endelig kan Pål Havnevik ønske velkommen til Fangene på Fortet i Nydalen. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Han er et eneste stort smil. Den offisielle åpningen skjer riktignok 1. mai. 3. mars åpnet aktivitetssenteret med de første 20 av totalt 45 rom med aktiviteter.

Gjenkjennelig konsept

Konseptet er omtrent som TV-serien med samme navn som gikk sin seiersgang på TV3 på 1990- og 2000-tallet:

Bak låste dører gjemmer det seg rom med ulike utfordringer som stiller krav til samarbeid, problemløsning, balanse, og andre ferdigheter.

Se bildet større

FARE! Oppgavene er mange og varierte. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I det døra til rommet lukkes, har laget mellom tre og fem minutters tid på å finne ut av utfordringen og løse den. Deretter samles det poeng etter hvor godt og hvor raskt rommenes oppgaver løses. Deltakerne kan spille i mellom én og tre timer.

Oppgavne er delt inn i ulike vanskelighetsnivåer, og etterhvert som man samler poeng blir flere områder tilgjengelig. En egen VIP-avdeling åpner seg for dem som scorer aller best. Rundt om i lokalet henger skjermer hvor man kan sammenlikne innsatsen med andre lag.

Men helt likt som «Fangene på Fortet» på TV er det ikke.

– Dette er jo ikke Fort Bojar, og man må ikke kjøre rib ut hit. Vi har ikke gull, dverger og edderkopper, heller, forsikrer Havnevik lattermildt.

Det er ingen levende kryp i rommene, så dem med slike fobier kan puste lettet ut. Og greier man ikke å løse oppgaven er det heller ingen fare for å bli innesperret.

Se bildet større

SPARK: Pål tester ut noen av rommene. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

«Fangene på Fortet»-konseptet finnes allerede sju steder i Sverige, der under navnet «Prison Island». Den norske versjonen er noe tilpasset og videreutviklet, forteller Havnevik, og navnet er valgt for gjenkjennelseseffekten. Noen annen tilknytning til TV-konseptet har det imidlertid ikke.

Fra jobb til utdrikkingslag

– Så hvem er Fangene på Fortet laget for?

– Oppgavene passer for alle, fra ti år og oppover. Så langt er det hovedsakelig bedrifter og utdrikkingslag som har bestilt. Så fort foreldrene får se at dette fungerer bra, tror vi også det blir mye bursdagsselskaper, sier Havnevik.

Se bildet større

IT-gjengen fra Coop regner med å komme tilbake til Fangene på Fortet. Det var nemlig innmari irriterende å tape, innrømmer sjefen. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Kjempeartig! er den umiddelbare dommen fra en av de første deltakergruppene. En gjeng fra IT-avdelingen til Coop på Sinsen tar teambuildingen til et nytt nivå en fredag ettermiddag.

– Var det lett å skjønne oppgavene i rommene?

– Overhodet ikke. Det er kjempeutfordrende. Men desto morsommere å prøve seg igjen, sier Christian Aasan.

– Med høy innsats er det rene treningsaktiviteten, skyter en kollega inn.

Mer en dobler kapasiteten

Med litt under halvåpnet kapasitet, kan 50 personer leke samtidig. Når de resterende rommene er klare til våren øker det til 150.

– Kapaistetsmessig kunne vi tatt flere om gangen, men vi vil gi kundene en best mulig opplevelse, sier Havnevik.

Se bildet større

Det er tsjekkiske kunststudenter som har laget veggmaleriene. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I tillegg er det sitteplasser for 150 personer i kafeen og minglelokalene i hovedetasjen.

Veggene i tunnelene i kjelleren i Nydalsveien er prydet av fantastiske malerier og visuelle illusjoner. Det er malere fra en tsjekkisk kunstskole som står for dekorasjonene.

Når Nordre Aker Budstikke besøker «Fangene på Fortet» er de i full gang med å dekorere den delen av anlegget som ennå ikke er åpne for publikum.

Se bildet større

DYBDEEFFEKT: Men dette er faktisk "bare" et veggmaleri. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Kjempestor interesse

Allerede i januar var interessen veldig stor for konseptet, da hadde 4000 personer booket tid.

– Det antaller er nå 7000. Vi har nesten 300 grupper som har booket plass. Det er kjempegøy og over all forventning. Jeg hadde trodd bestilingene skulle starte å komme i dag, når vi åpnet, sier Havnevik.

Se bildet større

MATRIX: Malerne er i full gang med å dekorere rommene i den delen som ennå ikke er åpen for pubikum. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Megazone

Han startet selv i «underholdningsbransjen» som ekstrahjelp i ung alder på landets første Megazone, for snart 22 år siden. Nærmest som en «Askeladd-historie», tok han etter to år som ekstrahjelp over driften. Havnevik har bidratt til at det nå er flere enn 40 Megazoner rundt omkring i Norge og Skandinavia.

– Jeg har ikke blitt rik, men lever godt på Megazone. Jeg bygger sten på sten og har for eksempel ikke lånt penger til driften ved Megazone. Slik starter jeg nå også Fangene på Fortet. Men klart at der Megazone startet i mer slitne lokaler, så satser vi nå i kliss nye lokaler det koster, sier Havnevik og forteller at nær 10 millioner kroner er invester i det nye senteret.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse