Tore ut av sporet

SANDERMOSEN: Tore Frisell Haagensen (i midten) her med besøkende og venner på stasjonen. FOTO: PRIVAT

Rom Eiendom skal pusse opp nedlagte Sandermosen togstasjon. Det kan bety kroken på døra for Kulturpunktet, med konserter og teater i de gamle stasjonsbygningene. Og Tore «Perrong» Frisell Haagensen må flytte, etter 22 år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.07.2015 kl 10:42

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Tore Perrong og Stiftelsen Kulturpunktet må om kort tid flytte ut av stasjonsbygningene ved Sandermosen. FOTO: PRIVAT

SANDERMOSEN: Eiendomssjef Alf Gunnar Lunde i Rom Eiendom AS forteller.

– Vi ønsker å rehabilitere og oppdatere stasjonsbygningen med tilbygg. Både av hensyn til verneverdige forpliktelser, men også utbedring av vann- og kloakksituasjonen i henhold til kommunens pålegg for området, sier Lunde.

Leiekontrakten gikk ut 30.06.

– Det er forsåvidt omfattende arbeider som skal gjøres, en full rehabilitering utvendig og innvendig. For å få gjort denne oppgraderingen på en raskest og best mulig måte, så har vi valgt å ikke fornye leiekontrakten med Stiftelsen Kulturpunktet, som gikk ut 30. juni. Dette orienterte vi forøvrig stiftelsen om ved årsskiftet, ifølge eiendomssjefen.

LES OGSÅ: Dette må du sjekke: Pøbler skyter maling på hus og biler

Kan søke på nytt

Men han understreker at stiftelsen er velkommen til på nytt å søke om å få leie de samme lokalene. Fra nyåret vil Rom Eiendom søke nye interessenter til lokalene, men rehabiliteringen er ifølge Lunde ikke ferdig før i 2016.

– Stiftelsen kan selvfølgelig eventuelt søke på lik linje med andre potensielle interesserter, sier Lunde.

Det er mange stasjonsbygninger som har blitt rehabilitert og leid ut i regi av Rom Eiendom. Til diverse formål, også med boligdeler. For eksempel kafeer, billedkunstnere, sølvsmed, naprapat, Narvesen og ikke minst treningssenter – som på Vikersund.

LES OGSÅ: Foreldre prøver å snike inn 5-åringer på 12-årsgrense!

Ikke kulturkrav

– Det er ikke noe krav at det må være kulturelle aktiviteter i stasjonsbygningene. Det kan drives alle typer aktiviteter, så lenge leietakerne får de nødvendige tillatelser. I tillegg at bygget tilfredsstiller de bygningsmessige krav som stilles til den enkelte virksomhet, sier Lunde.

Byggene ved Sandermosen stasjon skal ifølge Lunde leveres tilbake til Rom Eiendom AS, ryddet og klargjort, den 15. september.

Vil ikke flytte

Se bildet større

DUGNAD: Kulturpunktet Sandermosen har holdt det gamle satsjonsanlegget i stand de siste 22 årene. Her er Tore Frisell Haagensen sammen med internasjonale studenter på dugnadsleir på Sandermosen sommeren 2011. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Tore Frisell Haagensen – eller «Tore Perrong» som han kalles – er primus motor i Stiftelsen Kulturpunktet. Han ønsker på ingen måte å flytte ut av bygningene, eller å legge ned kulturpunktet på Sandermosen, verken midlertidig eller permanent.

– Vi har mange ideer og vi har et fantastisk program for høst, vinter og vår som nå kanskje ikke blir mer. Stasjonen var nedlagt og bygningene skulle rives da vi startet opp. Vi har stadig pusset opp på dugnad og reddet den fra det totale forfall. Uten oss hadde ikke Rom Eiendom hatt noen bygninger å pusse opp og leie ut, sier Haagensen.

Han er uenig med eiendomssjef Alf Gunnar Lunde i at kulturaktivitetene må ut for at stasjonen skal rehabiliteres. Tvert i mot er det fullt mulig å renovere bygningen utvendig samtidig som stiftelsen fortsetter med arrangementer, hevder Haagensen.

– Ideelt utgangspunkt for tur

– Vi ønsker jo å fortsette å jobbe med kulturtilbud, passe og ta vare på bygningene, og å videreutvikle institusjonen, sier Tore Perrong.

Se bildet større

SJELDENHET: Sandermosen er nedlagt som ordinært stoppested på Gjøvikbanen, men toget stanser likevel ved enkelte av arrangementene på stasjonen. FOTO: PRIVAT

Kulturpunktet har lenge jobbet for at toget forstatt skal stoppe på Sandermosen stasjen. Et minimum burde vært mulighet for avstigning her i helgene, mener Haagensen. Kulturpunktet har riktignok fått avtale med Gjøvikbanen om stopp på Sandermosen ved denkelte av arrangementene i regi av stiftelsen.

– Sandermosen er et ideelt utgangspunkt for barnefamilier på tur, kun seks kilometer til trikken på Kjelsås, legger han til.

Lokalpolitiker reagerer

Lokalpolitiker Hanne Lyssand (SV) er en av flere som har engasjert seg i Sandermosen. Hun reagerer sterkt på at Tore Perrong nå må legge ned virksomheten på Sandersmosen, og også at han må flytte ut etter alle disse årene.

Se bildet større

VIL BEVARE KULTURPUNKTET: Hanne Lyssand, lokalpolitiker i Nordre Aker (SV) har engasjert seg i Sandermosen-saken – her med andre på besøk ved stasjonen. FOTO: PRIVAT

– Stedet har vært utviklet til en kulturinstitusjon gjennnom 22 år med forskjellige arrangementer. Det er jo nå høyst uklart om stiftelsen og primus motor Tore Perrong får fortsette å bruke stasjonsbygget etter rehabilitering. Tore har jo også bodd her i alle disse årene, sier Lyssand.

LES OGSÅ: Dette bygget vakte sterke reaksjoner med sin enorme størrelse. I dag er det et landemerke

Andre mer pengesterke

– Jeg syns det blir lettvint av Rom Eiendom å se helt bort fra det arbeidet stiftelsen har gjort gjennom mer enn 20 år, for å ta vare på eiendommen og å utvikle Sandermosen som et kulturpunkt. I praksis kan ikke stiftelsen konkurrere med mer pengesterke interessentene som kanskje vil komme etter rehabiliteringen, tror Lyssand.

– Bør revurdere

– De bør revurdere å åpne en dialog, slik at både kulturpunket med alle de planlagte arrangementene og Tore sikres en framtid på Sandermosen, mener lokalpolitikeren.

Stiftelsen Kulturpunktet Sandermosen stasjon har drevet med teater, dugnader, konserter, foredragserier, sopp- og nyttevekstdager og mye mer siden 1993. Stiftelsen ble registrert i 1997.

«Men det vi vil er å gi plass til naturens mangfold. Vi vil miljøvern og rom for trening, turer, rusleturer, sopp- og bærsanking, refleksjon og togbruk. Da kan det absolutt ikke skade å synliggjøre Markakulturen også med trivsel på Stasjonen med teater, konserter, samtaler og samarbeid til beste for nåtid og framtid» står det på hjemmesiden til Kulturpunktet Sandermosen.

Få siste nytt rett i nyhetsfeeden! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse