– Kummene er snart i orden!

– Slik er som regel merkingen for kummene, forteller Andersen.

Brann- og redningsetaten har inspisert Oslo-kummene. – Nå begynner ting å bli i orden, sier brigadesjef Jan-Erik Andersen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.10.2008 kl 08:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Ingenting i veien med kumforholdet her, sier brigadesjef Jan Erik Andersen på vei opp, "omringet" av brannmenn fra Sagene brannstasjon, fra venstre: Erik Brenna, Robert Bijmolen, og Robert Jensen. Foto: Kristin Tufte Haga

OSLO/KORSVOLL: For rundt ett og et halvt år siden sjekket Brann- og redningsetaten (OBRE) tilstanden til Oslos tusenvis av kummer. Alle feil og mangler ble rapportert til Vann- og avløpsetaten, som nå ifølge OBRE er i ferd med å komme i mål med utbedringsarbeidet.

– Men ellers sjekkes ikke alle kummer i en "runde", men etter en behovsvurdering. I områder med mye trafikk sjekkes kummene ca. hvert år. I områder med lite trafikk sjekkes kummene hvert fjerde år, sier brigadesjef Jan-Erik Andersen, og legger til at det er stasjonslederen på den enkelte brannstasjon som definerer visitasjonsbehovet innen sitt distrikt. I alt har Oslo åtte brannstasjoner.

– Dårlig merking!

Nordre Aker Budstikke møter brigadesjefen og tre brannmenn fra Sagene brannstasjon, i krysset Langåsveien/Tåsenveien.

– Tja – her var det jo ikke kum-merkingen i orden. Det må vi få se å få gjort noe med snarest, sier Andersen, før han tar seg en tur ned i kummen for å sjekke forholdene der.

– Alt ser fint ut nede i kummen i hvert fall, kan brigadesjefen bekrefte.

Ved brann kobler OBRE seg til vannledningen i den nærmeste kummen til brannstedet.

– Vår erfaring er at det sjelden er feil med brannventilene som slangen skal kobles på. Derimot skjer det at vi kan få en lekkasje på ventilen når vi fjerner slangen. Ikke noe krise, men det betyr mye sløsing av vann, sier Andersen.

Snø og parkering

Brigadesjefen ønsker også å benytte anledningen til å oppfordre beboere og andre til å være med på å gjøre brannslukningsarbeidet enklere.

– Nå er vinteren her om ikke lenge. Å legge store snøhauger over kummene gjør selvsagt vår jobb mye mer tungvint. Det er også veldig lite gjennomtenkt å parkere over kumlokkene. I tillegg vil jeg oppfordre folk til å melde ifra hvis de oppdager at merkingen av kummene er fjernet. Slik som var tilfelle her, sier Andersen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse