Hagelatskap:

La robotene ta hagearbeidet

VANNER SELV: Med en dryppslange koblet til en vanningscomputer trenger du ikke bekymre deg for visne bed i ferien. Dryppvanning reduserer også vannforbruket drastisk. (Foto: Carl Martin Nordby)

Hvorfor kaste bort tid på slitsomt hagearbeid? En rekke "dingser" kan gjøre jobben for deg. Og er du enda lurere – rigg hagen din til for varig latskap.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

— Hagearbeid. Bare smak på ordet. En hage er jo en hobby. Hvis vi drar på fisketur, så sier vi ikke at vi drive "fiskearbeid". Det burde vært et verb som heter "å hage", sier en engasjert Tor Smaaland.

Anleggsgartneren og forfatteren av blant annet boka "Late Hager" fra 2003 holder fast ved sin misjon: Han vil befri landets hageeiere fra følelsen av hagen som en evig arbeidskrevende tidstyv som stjeler tid fra avslapning og kos.

— Det er noe veldig luthersk over våre hagetradisjoner. Hagen får ikke lov å bare være til nytelse, den må også være nyttig. Men det er et helt feil premiss i vår tid, hvor mor ikke lenger er hjemmeværende og vi ikke trenger hagen til matauk, mener Smaaland.

Gressklipperrobot

Det er flere veier til den late hagen. Automatiske hageprodukter er én. Som for eksempel en gressklipperrobot som klipper gresset helt av seg selv.

Først må du legge et ledningssystem

— en slynge

— i gressplenen, som angir hvor roboten skal klippe. Deretter kan den forhåndsprogrammeres til å klippe for eksempel noen timer hver dag.

Nina Haabeth har to mål med plen å holde tritt med, og er glad for at en robot tar jobben.

— Jeg slipper å bruke masse tid på å klippe plen, og jeg liker at den er stillegående og ikke spyr ut bensindunst. Den lader seg til og med selv.

Som gresspollenallergiker opplever også Haabeth at hun har mindre plager fordi roboten klipper litt hver dag slik at det blir mindre virvling av gress.

På minussiden har den altfor mange driftsstans i forhold til den høye prisen (ca.15.000 kroner), ifølge eieren.

Hun advarer også mot at hagen kan fremstå som litt vel striglet.

— Siden roboten går hele tiden, mister man noe av det spontane med hage. Man kan for eksempel ikke bare sette opp et plastbasseng midt i hagen hvis man ikke først sørger for å legge en slynge rundt det.

Automatisk vanning

Et automatisk vanningssystem er en annen god hjelper. Vannspredere eller hageslanger kan kobles til tidsur som kan vanne på et fast tidspunkt, enten du er på ferie eller hjemme. Disse kan igjen kobles til fuktighetsmålere.

Til bedene finnes det to varianter: dryppslanger (vanlig hageslange med hull, disse kan du lage selv) og svetteslanger (svampaktig slange som konstant svetter ut vann så lenge det er vanntrykk i den).

Ellers finnes det mange gode batteridrevne hjelpemidler. Batteridrevne hekk- og rosesakser hindrer slitasje og betennelser i armer og hender.

Batteridrevne kantklippere og gresstrimmere er kjente travere på markedet, mens batteridrevne spader skal være det neste nye

— vist på tyske hagemesser.

Lat for alltid

Den beste veien til en lat hage er imidlertid å sørge for å holde de verste tidstyvene utenfor gjerdet. Og tyv nummer én er plen:

— Det finnes ikke noe mer vedlikeholdskrevende på denne hagejord, fastslår hageeksperten, som anbefaler å droppe plenen overalt der det ikke er strengt nødvendig. Som i skråninger, under trær og langs hekker. Isteden kan du plante noe som klarer seg selv, for eksempel lave busker og stauder.

Du kan også lage flere plasser i hagen med faste dekker som treverk, betong eller stein

— oppholdsplassene må ikke nødvendigvis være rett inntil husveggen. Dette gir nye, spennende "rom" som tilleggsbonus.

På samme måte kan hekker som vokser seg høye og krever masse klipping, erstattes med lave busker plantet tett i tett.

— Det gjelder å være litt lur. Det blir som med hunder. Hvis du ikke vil stresse, så skaffer du deg ikke en fuglehund. Planlegge hagen slik at den blir noe du orker, så kan du hygge deg med minimalt mas i alle år etterpå.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon