Hagelatskap: La robotene ta hagearbeidet

VANNER SELV: Med en dryppslange koblet til en vanningscomputer trenger du ikke bekymre deg for visne bed i ferien. Dryppvanning reduserer også vannforbruket drastisk. (Foto: Carl Martin Nordby)

Hvorfor kaste bort tid på slitsomt hagearbeid? En rekke "dingser" kan gjøre jobben for deg. Og er du enda lurere – rigg hagen din til for varig latskap.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

KJERRINGRÅD: Legg en vanlig hageslange i bedet og klipp hull bare der hvor blomstene står. Så vanner du ikke ugresset imellom. (Foto: Carl Martin Nordby)

Se bildet større

TIDSUR: Med en timer/vanningscomputer koblet til vannkranen, kan du sørge for automatisk vanning av både bed og plen. Antall koblinger avgjør hvor mange steder du kan vanne samtidig. (Foto: Carl Martin Nordby)

Se bildet større

SPARER ARMENE: Batteridrevne hekk- og rosesakser letter ellers hardt manuelt arbeid for armer og hender.

Se bildet større

ROBOT-HJELP: Nina Haabeth kan nyte sommerdagene mens en gressklipperrobot tar seg av hennes to mål med gressplen. Og potensielle tyver har lite å hente. Roboten er kodet, og virker ikke i andre hager! (Foto: Carl Martin Nordby)

— Hagearbeid. Bare smak på ordet. En hage er jo en hobby. Hvis vi drar på fisketur, så sier vi ikke at vi drive "fiskearbeid". Det burde vært et verb som heter "å hage", sier en engasjert Tor Smaaland.

Anleggsgartneren og forfatteren av blant annet boka "Late Hager" fra 2003 holder fast ved sin misjon: Han vil befri landets hageeiere fra følelsen av hagen som en evig arbeidskrevende tidstyv som stjeler tid fra avslapning og kos.

— Det er noe veldig luthersk over våre hagetradisjoner. Hagen får ikke lov å bare være til nytelse, den må også være nyttig. Men det er et helt feil premiss i vår tid, hvor mor ikke lenger er hjemmeværende og vi ikke trenger hagen til matauk, mener Smaaland.

Gressklipperrobot

Det er flere veier til den late hagen. Automatiske hageprodukter er én. Som for eksempel en gressklipperrobot som klipper gresset helt av seg selv.

Først må du legge et ledningssystem

— en slynge

— i gressplenen, som angir hvor roboten skal klippe. Deretter kan den forhåndsprogrammeres til å klippe for eksempel noen timer hver dag.

Nina Haabeth har to mål med plen å holde tritt med, og er glad for at en robot tar jobben.

— Jeg slipper å bruke masse tid på å klippe plen, og jeg liker at den er stillegående og ikke spyr ut bensindunst. Den lader seg til og med selv.

Som gresspollenallergiker opplever også Haabeth at hun har mindre plager fordi roboten klipper litt hver dag slik at det blir mindre virvling av gress.

På minussiden har den altfor mange driftsstans i forhold til den høye prisen (ca.15.000 kroner), ifølge eieren.

Hun advarer også mot at hagen kan fremstå som litt vel striglet.

— Siden roboten går hele tiden, mister man noe av det spontane med hage. Man kan for eksempel ikke bare sette opp et plastbasseng midt i hagen hvis man ikke først sørger for å legge en slynge rundt det.

Automatisk vanning

Et automatisk vanningssystem er en annen god hjelper. Vannspredere eller hageslanger kan kobles til tidsur som kan vanne på et fast tidspunkt, enten du er på ferie eller hjemme. Disse kan igjen kobles til fuktighetsmålere.

Til bedene finnes det to varianter: dryppslanger (vanlig hageslange med hull, disse kan du lage selv) og svetteslanger (svampaktig slange som konstant svetter ut vann så lenge det er vanntrykk i den).

Ellers finnes det mange gode batteridrevne hjelpemidler. Batteridrevne hekk- og rosesakser hindrer slitasje og betennelser i armer og hender.

Batteridrevne kantklippere og gresstrimmere er kjente travere på markedet, mens batteridrevne spader skal være det neste nye

— vist på tyske hagemesser.

Lat for alltid

Den beste veien til en lat hage er imidlertid å sørge for å holde de verste tidstyvene utenfor gjerdet. Og tyv nummer én er plen:

— Det finnes ikke noe mer vedlikeholdskrevende på denne hagejord, fastslår hageeksperten, som anbefaler å droppe plenen overalt der det ikke er strengt nødvendig. Som i skråninger, under trær og langs hekker. Isteden kan du plante noe som klarer seg selv, for eksempel lave busker og stauder.

Du kan også lage flere plasser i hagen med faste dekker som treverk, betong eller stein

— oppholdsplassene må ikke nødvendigvis være rett inntil husveggen. Dette gir nye, spennende "rom" som tilleggsbonus.

På samme måte kan hekker som vokser seg høye og krever masse klipping, erstattes med lave busker plantet tett i tett.

— Det gjelder å være litt lur. Det blir som med hunder. Hvis du ikke vil stresse, så skaffer du deg ikke en fuglehund. Planlegge hagen slik at den blir noe du orker, så kan du hygge deg med minimalt mas i alle år etterpå.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse