Lag din egen julekrans

RESIRKULERING: Edle Catharina Norman henter materialer i skog, mark, hager og på kommunens kompostanlegg, før hun binder dem inn i et nytt kretsløp som kan henges på veggen.

Materialer til dine egne vinterkranser finner du rett utenfor stuedøra. Og i komposten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.11.2007 kl 10:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

KONGLEKASTANJEKRANS: Ta utgangspunkt i en halmkrans, og fest på forhånd stiftede kongler og kastanjer i et fint mønster på kransen.

Se bildet større

KRANSEVASE: Smett noen reagensglass i en krans av lerke- og bjerkegrener, og vips har du en fin krans til friske blomster.

Se bildet større

BARKKRANS: En fuktet oasis med blomster i en skål, omgitt av en krans av bark, blir en fargerik og fin dekorasjon.

– Jeg var på kompostanlegget til kommunen i går. Det er et skattkammer! sier Edle Catharina Norman, mens hun klipper til barlind og furukvister. Norman er aktuell med boka "Vintervakkert", og driver blomsterverkstedet "Vildkransen" på Frognerseteren, hvor hun lager dekorasjoner av ville vekster og naturmaterialer. For man trenger ikke gå langt for å finne fine materialer til hjemmelagde vinterkranser.

– I skogen kan man samle tyttebærlyng, kongler, mose, lav, små røtter og grener fra bjørk, einer og furu. Fra hagen kan man plukke med seg grener fra thuja, edelgran, barlind og sibirkornell, anbefaler hun. Og om du ikke har tid eller mulighet til å sanke materialer i skog, fjell eller egen hage, er det mulig å gå på materialsanking i nærmeste hobby- eller blomsterforretning også.

Enkelt

Når materialene er i hus, er første punkt å klippe grenene i små kvaster.

– Du trenger ikke all verden av utstyr. Litt surremateriale som ståltråd eller hyssing, eventuelt stålkramper er det viktigste, i tillegg til en binderitang til å klippe ståltråden med, og gjerne en rosesaks, sier Norman. Hvis du ikke lager selve kransen av egne materialer som for eksempel bjørkekvister, trenger du også en halmkrans. Halmkransen kan brukes på nytt, år etter år, det er bare å plukke av fjorårets kvaster. Hvilken teknikk man bruker, er litt avhengig av hva slags krans man skal lage. Bruker man en halmkrans hvor man legger på grener, er prinsippet å legge i overlappende lag, og sørge for at tråden man fester med skjules. En raskere og enklere kransevariant kan være å surre lerkegrener i en sirkel, og putte reagensglass med vann ned i, som blir en fin kransevase til friske blomster.

Varig vakkert

De fleste har vel opplevd at juletreet begynner å drysse så fort julemiddagen er unnagjort. Så vil kransene holde helt til påske?

– Gran drysser lett, derfor er edelgran bedre egnet som kransemateriale. Så lenge kransen henger ute i kjølig temperatur, vil den holde hele vintersesongen gjennom, tipser Norman. Et annet viktig punkt for å bevare kransen hele jula gjennom, er å være oppmerksom på brannfaren.

– Mange lager sine egne adventskranser eller andre dekorasjoner med lys. Vær nøye med å bruke skikkelige lysholdere med lang spiss. Og hold deg i rommet så lenge lysene er tent, råder Norman.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse