Lag vårruller av ribberestene

 

Med ribberester og smultgryte fortsetter 2008 der fjoråret var på sitt beste.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.01.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

KOKK: Ti år på kokkelandslaget. Medeier av kokkekollektivet Flavours. Aktuell med kokeboken" Mat og drikke". Sølvvinner i Bocuse d´or. Vinner av Global chef Nord- Europa 2007.

Se bildet større

SPRØ VÅR: Vårruller med hoi-sinsaus

De fleste nordmenn har smakt en eller annen variant av spring rolls. For det finnes kinarestauranter i selv de mest avsidesliggende dalstrøk, og det synes jeg er hyggelig. Etniske restauranter har mye av æren for at utvalget i norske butikker – for eksempel av eksotiske frukter og spennende grønnsaker – er i ferd med å bli mye bedre.

Begrepet spring rolls stammer fra feiringen av det nye kinesiske året, spring festival. Rundt om i Asia dukker de opp i utallige utgaver og under like mange navn, som summer rolls, egg rolls, shrimp rolls (populært i Singapore) eller chiko rolls (Australia). På Filippinene og i Indonesia kalles fenomenet Lumpia. Emigranter derfra skal ha tatt rullene med seg til Belgia og Nederland – hvor de kalles Loempia. Egne versjoner av de sprø rullene finnes også på Taiwan og i Vietnam.

Det sies at dagens varianter i stor grad er blitt tilpasset vestlig smak. De skal ha bred appell, og gli ned like lett i store og små mager. Også i Norge, hvor vi kaller dem vårruller. Forresten: Jeg snakker helst om de sprø rullene i denne anledningen, selv om det også finnes en bløt vårrull som serveres kald.

Essensen i tilberedningen er selve deigen – eller arket – som fyllet pakkes inn i. Vårrulldeigen kalles ofte filodeig og lages av hvete- eller rismel. Ingrediensene er mye de samme rundt om i verden, og man lar seg sjelden imponere, for eksempel er glassnudler, svin og litt gulrot det de byr på i min favoritt-asiarestaurant.

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse