Lager bedre mat til sykehjemmene

Byråd Aud Kvalbein er opptatt av eldres ernæring.

Aud Kvalbein, Sølvi Karlstad, Johanne Alhaug og Randi Sørland fikk følge matlagingen på storkjøkkenet på Solvang. Foto: Camilla Svendsen

På Abildsø sykehjem får de eldre sen middag og smoothie mellom måltidene. Byråd Aud Kvalbein vil sørge for bedre og riktigere mat til Oslos eldre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2012 kl 10:52

TEISEN: I spørreundersøkelsen fra 2011 svarer de fleste beboerne på sykehjemmene at de er greit fornøyd med maten. Men enkelte sykehjem kommer veldig dårlig ut.

I 2011-undersøkelsen er det totalt 75 prosent av beboerne som svarer ja på spørsmålet: "Synes du at maten her smaker godt." Det er fire svaralternativ.

- Det er sykehjem som gjør det svært bra på undersøkelsen.  Over 80 og 90 prosent av beboerne er fornøyd. Blant disse er det både sykehjem som har kok-kjøl-kjøkken og to sykehjem som har kok-server-kjøkken, forteller Eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF).

Hun er opptatt av riktig ernæring av eldre, og tok seg en tur til Solvang sykehjem, og deres storkjøkken for å se hvordan maten blir tilberedt. Ved storkjøkkenet jobbes det etter «kok og kjøl» prinsippet, maten blir tilberedt, kjølt ned og sendt til flere sykehjem i Oslo.

- Bruk fantasien

Kokk Anne-Marit Tjærland forteller at maten får en varighet på 10 dager.

- Fordelene med å lage mat på denne måten er at man kan lage større kvanta, det er bedre kontroll på maten og næringsinnholdet blir beholdt, sier hun.

Tjærland forteller at smaken i maten blir beholdt, selv om den blir kjølt ned og pakket.

- Det er nesten bare fantasien som begrenser, men hvordan sykehjemmene selv tilbereder maten når den skal serveres har veldig mye å si, mener Tjærland.

LES OGSÅ: Sylvi Listhaug smakte maten på Solvang

Matprosjekt

Kvalbein hadde med seg Johanne Alhaug, som jobber med ernæringsprosjekt i sykehjemmene i kommunen. Også Randi Sørland fra Abildsø sykehjem og Sølvi Karlstad, som er områdedirektør i sykehjemsetaten, var med.

På Abildsø sykehjem er det gjennomført flere tiltak for å bedre både matopplevelsen og riktig kost.

Små og oftere måltider, middag klokken halv fem, kveldsmat og smoothies er noen av tiltakene.

- De eldre elsker smoothies, og det er fult av næring. En annen viktig del er middagen. Det er en myte at alle eldre spiser middag klokken tolv. Vi hadde en runde med de eldre om tidspunkt på middagen, og det er etter denne runden vi flyttet middagen til senere på dagen, sier Sørland.

Hun legger til at de nå kan bruke god tid på lunsjen og legge litt ekstra inn i matlagingen.

Prosjektet er noe som er blitt jobbet med og utviklet over tre år. Ernæring er viktig for helsen, forklarer Johanne Alhaug.

- Riktig mat er med på å forhindre underernæring, og det gir bedre søvn, forteller hun.

Kok/kjøl fungerer

DittOslo er blitt kontaktet av personer som klager på sykehjemsmaten.

 - Jeg vet ikke at det er så mange som klager på maten. Den årlige brukerundersøkelsen blant sykehjemsbeboere tyder ikke på det, sier Kvalbein, og legger til at redaksjonsgruppen til Kosthåndboken fra Helsedirektoratet har drøftet kok/kjøl metoden og kok/server metoden.

- De kom fram til at forskning og dokumentasjon ikke viser at det ene er bedre enn det andre. Hvordan maten produseres, har med andre ord ikke betydning for om maten smaker godt eller ikke, sier Kvalbein.

Hun tror et viktig element er hvordan maten blir servert og om det er hyggelig stemning rundt bordet.

- At det for eksempel er lys og servietter på bordet, eller blomster. Å få til en god stemning rundt både middagen og andre måltider i sykehjemmene, legger jeg stor vekt på.

Gode lunsjer

Kvalbein mener det er viktig å ha et lyttende øre til hva de eldre ønsker seg av mat. Fleksible holdninger og bedre valgmuligheter er ting vi bør vektlegge sterkere. De som ikke er fornøyd må tas på alvor og bli hørt.

- Kok/kjøl-prinsippet gir mer fleksibilitet i sykehjemmene. Postene kan ha middag til den tiden beboerne der ønsker. Flere sykehjem har nå middagen på ettermiddagen. Akerselva sykehjem endret sitt middagstidspunkt i fjor til klokken halv fem- fem. Det førte til en mye roligere ettermiddag og kveld for sykehjemsbeboerne. Samtidig jobber en del sykehjem med å bedre lunsjene sine med noen varmretter som omelett og slike retter. Det kan de lage på postkjøkkenene, sier Kvalbein.

LES ANDRE SAKER OM SYKEHJEM I OSLO:

Kronikk: "Sykehjemmene trenger frivillige"

Bekymret for helsen til de ansatte på Ammerudlunden

Abildsø vil forhindre feilmedisinering

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon