Lager hotell for insekter

Agnes Lyche Melvær er aktiv i hotellbygging for innsekter. Her er et innsektshotell for viderekomne innfelt. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA/UTLÅNT

Mye av maten vi spiser er avhengig av at pollenkorn flyttes fra blomst til blomst. – Menneskene ødelegger leveområdene til blant annet biene og humlene, på tide å snu utviklingen, oppfordrer Agnes Lyche Melvær, som bygger humlebol og insekthotell.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.02.2015 kl 18:48

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

En enklere variant av et innsektshotell. FOTO: UTLÅNT

FAKTA: ByBi

BYBI:

  • ByBi er strukturert som ordinært lokallag under Norges Birøkterlag. ByBi er et nettverk av røktere, bi-entusiaster og pollinerings-interesserte som jobber for mobilisering og rekruttering av birøktere og bier og nektarrike vekster i urbane strøk i Norge. Vårt fokus er Oslo og omegn, og vi ønsker å danne nettverk med andre urbane birøkterlag i Norge.
  • Pollinator-prosjektet markeres gjennom tre eventer i løpet av året;
  • 22. mai: Verdens biomangfolddag: Utplanting av pollen- og nektarrike planter. Utdeling av frø og informasjon om prosjektet i de tre fokusområdene
  • 5. juni: Verdens miljødag: Pollinatorkarneval
  • 11.-13. september:

Arkitekturfestivalen Oslo Åpne Hus: Humlebol, insekthotell, bikuber og pollinatorhager

  • 18. november: Pollinatorkonferanse

Kilde: bybi.no

ULLEVÅL: «Hvis du var en pollinator,- en bie, humle, sommerfugl, nattsvermer, blomsterflue eller lignende, - og du tenkte deg på en skikkelig, real bytur i selveste Tigerstaden - hvordan ville turen forløpt?

Hvordan er utelivet for pollinatorer i Oslo? Hvor er møtestedene, hvor er sjekkestedene? Er det bra spisesteder her? Er hotellene attraktive, evt motellene? Eller det i det hele tatt mulig for en pollinator å få seg en matbit og et kryp-inn i denne byen?»

Les også: Knallstart for "nye" Nordre Aker Budstikke

Sånn åpner informasjonsskrivet til ByBI, et «urbant birøkterlag med urbane bier og bybønder», etablert i 2012.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

- Krise for menneskene

- Arbeidet med å tilrettelegge for pollinatorenes leveområder er uhyre viktig. Bier og andre pollinerende insekter er i sterk nedgang. Det betyr også krise for menneskene, over 30% av frukt, grønt og åkervekster som vi spiser er direkte avhengig av pollinering fra bier og andre insekter, ifølge Agnes Lyche Melvær i ByBi. Mange av disse vekstene er igjen fór for husdyrene våre. Kvaliteten på rundt 80% av maten vi spiser er dermed påvirket av pollinerende insekter.

Hun forteller at det er «habitat-tapet» som er den største trusselen mot mot biologisk mangfold.

- Vi ødelegger leveområdene til biene, humlene, sommerfuglene og blomsterfluene. På tide å snu utviklingen! Vi skal ikke bare stanse tapet av biologisk mangfold - vi skal snu den, er Agnes helt klar på.

Les også: Johanne (63) ble holdt igjen av sint skiløper

Bygger insekthotell

Også bier og insekter trenger husrom.

- De trenger steder å bo og formere seg, så vi må bygge og legge til rette for humlebol, insekthotell og sand og jordreder, forteller Agnes videre

Men kanskje ikke så mange av oss som tenker på bier og insekter akkurat nå vinterstid. Men for Agnes og ByBi er arbeidet for bedre leveområder for bier og insekter et helårsprosjekt.

Hvilke tiltak?

- Nå samler vi informasjon om de forskjellige grupper av pollinerende insekter og hvordan vi kan legge til rette for dem i byen. Planlegging av sammensetning av forskjellige paletter av vår, sommer og høstbeplantning, tilpasset ulike vekstforhold og ulike målgrupper. Hvilke tiltak kan man gjøre i verandakassen sin? Hvilke tiltak kan gjøres på en kirkegård eller i en park?

Så det er nok å ta tak i for de som vil gjøre livet lettere for bier og insekter.

Autostrada for pollinerende insekter

ByBis prosjekt går blant annet ut på å mobilisere Oslobeboere til å være med å lage en autostrada for pollinerende insekter tvers gjennom byen. Mellom Nøklevann i øst og Sognsvann i vest.

- De trenger mat hele sesongen så vi må plante pollen- og nektarrike blomster som blomstrer fra tidlig vår til sen høst. Målet er at det skal bli så tett i tett med blomster at det blir en sammenhengende autostrada for pollinatorene tvers gjennom hele byen, sier hun.

Angnes oppfordrer til at alle bidrar med å plante mat og lage boliger til pollinatorene, og bare å ta kontakt ved spørsmål eller lure pollinatortips; agnes@bybi.no

Utgangspunktet for den nevnte autostradaen for humler, bier og insekter, er tre områder med mye grønt grasrotinitiativ fra før av: Ullevål, Sagene/St.Hanshaugen, Tøyen og Manglerud/Østensjø.

ByBis prosjekt er også støttet av Miljødirektoratet.

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse