Lager teater i Japan!

Lene Therese Teigen reiser søndag til Japan for å sette opp eget teaterstykke – «Mater Nexus». Foto: Kristin Tufte Haga

På søndag reiser dramatiker, forfatter og regissør Lene Therese Teigen til Japan, for å sette opp sitt eget teaterstykke – «Mater Nexus».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.10.2008 kl 08:38

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KORSVOLL: – Klart jeg ble glad og sa ja da jeg ble forespurt om å sette opp «Mater Nexus» i Tokyo. En kvinnelig japansk/svensk skuespiller så stykket da det gikk på Stockholms Stadteater. Sammen med lederen for teaterkompaniet «For You» i Tokyo har hun arbeidet i nesten fem år med å få til dette – med japansk statsstøtte! Helt fantastisk at det nå blir en realitet, sier dramatiker Lene Therese Teigen fra Korsvoll.

I godt selskapOg det er ikke mange norske dramatikere som har fått stykkene sine produsert i Japan. Men noen er det – og Teigen er i godt selskap. To andre er nemlig Henrik Ibsen og Jon Fosse. Og ifølge Teigen er det første gang en norsk dramatiker også setter opp eget stykke i Japan.

Kvinner

«Mater Nexus» har som nevnt tidligere blitt produsert i Stockholm, men også i Helsinki og Gøteborg. I tillegg til i Oslo, hvor urpremièren var i 2001, og det er helt siden stykket gikk i hovedstaden at Teigen nå igjen regisserer sitt eget skuespill.

Men hva handler egentlig «Mater Nexus» om?

– Navnet på stykket kan kanskje oversettes med «mor – sammenheng». Dette handler om ni kvinner og deres liv. De har skjæringspunkter der de møtes – de har historier som henger sammen, og historier hver for seg. Det er det vanskelige livet der vi skal balansere karriere, kjærlighet, foreldreskap, sykdom og død som blir fortalt. Vi er jo alle ulike, og tar forskjellige valg. Men ønsket om å være lykkelige har vi alle. Hvordan får vi det til?

– I alt har stykket 13 roller – alle for kvinner. Sentrumsfiguren er finansdirektør Berit som er syk, og som samler de viktigste kvinnene i sitt liv for å konfrontere dem og seg selv med den dødsdommen hun nettopp har mottatt, forteller Teigen.

Premiere 3. desember

3. desember er premièren på «Mater Nexus», som på japansk har fått tittelen «Kyunin no onna» -fritt oversatt til «ni mennesker av sorten kvinne», i en teatersal som tar tusen mennesker. Og forestillingen varer i hele to og en halv time.

– Prøvene starter på mandag. Så det er ikke lange tiden å gjøre det på før premièredagen. Språket blir en utfordring – jeg snakker jo ikke japansk. Men min svensk/japanske kollega skal være til stede som assistent og tolk. Det vil hjelpe, sier en spent teaterregissør fra Korsvoll.

Eget produksjonsselskapTeigen driver for øvrig sitt eget produksjonsselskap House of Stories med base på Korsvoll – www.houseofstories.no. Til vinteren skal hun også sette opp nytt stykke i Oslo – «Square» – med première på Litteraturhuset i slutten av februar. Og for de av oss som ikke har mulighet til å dra til Tokyo (!) og se «Mater Nexus», finnes det også i bokform.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse