Lambda-uenighet torpederer budsjettforlik

Frp nekter budsjettforlik med byrådet.

KLAR TALE: Byrådspartiene har brutt samarbeidsavtalen med Frp, dermed blir det ikke noe budsjettforlik sier Carl I. Hagen. FOTO: Arkivfoto

Det blir ikke noe budsjettforlik i rådhuset. Frp holder fast ved at byrådspartienes samarbeid med SV når det gjelder Lambda som nytt Munch-museum er et klart brudd på den borgerlige samarbeidsavtalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.11.2013 kl 15:32

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Når Frp i dag går i budsjettforhandlinger med byrådspartiene, blir det et kort møte. Meldingen er klar. Det blir ikke noe forlik.

- Det er ikke bare Lambda i seg selv som gjør at vi ikke inngår budsjettforliket. I samarbeid med SV er det også gjort andre avtaler som medfører store utgifter for kommunen, blant annet kjøp av 600 kommunale boliger og bemanningsnorm i barnehagene. Poenget er at det for første gang siden 1996 blir flyttet på midler i budsjettperioden, uten at det er enighet om dette på borgerlig side. Milliardbeløpene som det er gjort avtale om for de neste årene er et klart brudd på samarbeidsavtalen vi har med byrådspartiene, sier Frps gruppeleder i bystyret, Carl I. Hagen.

Les også: Munch skal til Bjørvika

Vil ikke kaste

- Betyr dette at Frp vil kaste det sittende byrådet?

- Det er ikke noen stor dramatikk knyttet til dette. Vi vil ikke erstatte et borgerlig byråd med et byråd som utgår fra for eksempel Arbeiderpartiet. Byrådet fører en borgerlig politikk som vi langt på vei støtter. Eksempelvis tiltak som salg av kommunale barnehager, konkurranseutsetting av virksomheter, OPS-samarbeid når det gjelder bygging av skoler og sykehjem. Dette er saker som et Ap-byråd aldri ville gjennomført.

Les også: Ap kutter vedtatt støtte til kirkeutvidelse i sitt alternative budsjett

Dramatisk gjeldsøkning

- Dette betyr at byrådet må søke samarbeid med Frp fra sak til sak i budsjettet.

- Vi vil naturligvis påvirke budsjettet med saker som er viktige for oss. Byrådet skriver i sitt budsjettforslag for 2014 at Oslo sin gjeld og pensjonsutgifter kommer til å øke dramatisk de neste årene. Dermed må det spares og det vil medføre kutt i en rekke viktige tjenester for Oslos befolkning.

- Likevel vil byrådet i samarbeid med SV bygge Lambda og i tillegg kommer nytt hovedbilbliotek. Totalkostnaden er på rundt 6 milliarder kroner. Det har vi rett og slett ikke råd til. Det kan trekkes en parallell til personlig økonomi. Hvis en familie vet at renteutgiftene kommer til å øke kraftig de neste årene, så dropper de luksusferie til Syden og vurderer nok heller en tur til for eksempel Danmark. Byrådet må derfor redusere kostnadene til de rådyre kulturbyggene i Bjørvika hvis det skal være mulighet å komme til enighet om en budsjettavtale for 2104, sier Hagen.

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse