Ferske tall om klimautslipp: Langt igjen til målet

Utslippene i trafikksektoren fortsetter å øke.

Oslos klimautslipp økte med 22 prosent mellom 1991 og 2007, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.02.2009 kl 08:53

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: Tirsdag 17. februar la Statistisk Sentralbyrå (SSB) fram ferske tall for klimagassutslipp i norske kommuner i 2007.

Tallene viser at Oslos klimautslipp økte med 22 prosent mellom 1991 og 2007. Dette er langt fra Oslo kommunes mål om 50 prosent reduksjon i forhold til 1990-nivå innen 2030.

"Den store synderen"

Men de siste årene har det gått rette veien. Mellom 2006 og 2007 har Oslos klimagassutslipp gått ned med 1,5 prosent. Den eneste sektoren som har økt utslippene i denne perioden, er transportsektoren.

– Det er veitrafikken som er den store synderen i Oslo, og det er derfor den vi må ta tak i for å redusere utslippene våre tilstrekkelig. Vi må få folk til å velge buss framfor bil, sier Helga Fjærvoll, nestleder i Oslo Natur og Ungdom.

Bilfritt sentrum

Hun mener et bilfritt sentrum i Oslo innenfor Ring 1 vil være en ideell løsning.

– Det er et viktig og enkelt tiltak. Ved å stenge den unødvendige privatbilismen ute fra sentrum, og legge til rette for et stort og billig tilbud av miljøvennlig kollektivtrafikk, kan Oslo bli en foregangsby miljømessig, sier Fjærvoll.

– Vi har store muligheter for å kutte utslippene våre i Oslo, og de siste utslippstallene fra SSB viser at vi er på rett vei. Men vi kommer ikke i mål uten å ta tak i trafikken vår, som fortsetter å spy ut farlige klimagassutslipp.

Grønn by

Oslo er sammen med syv andre byer i finalen i den EU-arrangerte konkurransen European Green Capital, som skal kåre de mest miljøvennlige byene i Europa for årene 2010 og 2011.

Prisutdelingen foregår i Brüssel 23 februar.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse