Lanserte nettside mot mobbing på mobbefri skole

Lanserte nettside mot mobbing på mobbefri skole

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er interessert i å vite hva Markus Haugaard, Mina Olsby og de andre Morellbakken-elevene syns om satsingen nullmobbing.no. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

På Morellbakken ungdomsskole er fokuset å skape en positiv hverdag for alle. Det gir lite mobbing på Grefsen-skolen. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) besøkte 9. klassingene for å lære, og for å presentere regjeringens nye verktøy mot mobbing.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.08.2016 kl 13:54

Fakta Nullmobbing

Hva er nullmobbing.no?

  • Nullmobbing.no er en nettside om mobbing for barn, unge og foreldre. Det er Utdanningsdirektoratet som står bak nettsiden.

Siden er laget etter disse retningslinjene:

  • Skrevet slik at en 10-åring forstår, men noe innhold er spesifikt rettet mot foreldre.
  • Skape trygghet og gi kunnskap som fører til handling.
  • Formidle informasjonen på en hjelpsom, empatisk og varm måte.

Nettsiden er ett av mange virkemidler som er viktige i kampen mot mobbing i barnehage og skole. Et annet virkemiddel er den kompetansen de ansette har til å førebygge, stoppe og følge opp mobbing.

Kilde: Nullmobbing.no

GREFSEN: – På Morellbakken har vi et trygt miljø. Det er lite mobbing her, forteller Lukas Lieng og Dina Jordal. 9. klassingene står i skolegården sammen med rektor Siv Lande og venter på kunnskapsministeren.

Klokken er litt over ni torsdag morgen, og de to «morellene», som elevene på Morellbakken kalles, kan fortelle at de ikke har opplevd mobbesituasjoner på skolen.

Aktiviteter på tvers av trinnene

Se bildet større

Dina, Lukas og elevrådsleder Jørgen, på Morellbakken skole. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Særlig er valgfagene bra. De har vi på tvers av klassetrinnene og gjør at det er lett å bli kjent med hverandre. Både skole- og klassemiljøet er veldig bra, sier Lukas.

Elevrådsleder Jørgen Bjelkerud bekrefter at det i hverdagen er få situasjoner hvor det oppstår mobbing. Han forteller om en skole der avstanden fra elev til ledelse er liten.

– Marit (Jensen, ass. rektor, journ. anm) og resten av ledelsen går i gangene hver dag, og møter elevene. Det er liksom ikke noe skille mellom ledelse, ansatte og elever, sier han.

LES OGSÅ: Her åpnes Norges kanskje flotteste skolebygg

Positivt fokus

Det er en bevisst holdning, ifølge rektor Siv Lande.

– Fokuset vårt er ikke at elevene ikke skal mobbes, men at hverdagen skal være positiv for alle, sier Lande, som sammen med ledelsen på skolen gjerne også tar vikartimer når det trengs.

Felleskap, respekt, læring og gode relasjoner mellom elevene, og mellom elevene og de voksne, er viktige elementer for å forbygge mobbing på Morellbakken, ifølge rektoren. Elevundersøkelsen foretatt blant 10. klassingene i fjor bekrefter inntrykket av at det er lite mobbing på skolen.

– Når det oppstår situasjoner tar vi tak i dem med det samme, sier hun.

Samlet ressurser mot mobbing på nettside

Se bildet større

Rektor og kunnskapsministeren. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det viktigste man kan gjøre for å motvirke mobbing og trakasering er det som gjøres på den enkelte skolen, som her på Morellbakken, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Han ankom 9. klassen på Morellbakken, i duskregnet, for å fortelle om Utdanningsdirektoratet og regjeringens nye nettside nullmobbing.no.

– Vi jobber med å lage nye juridiske regler for hvordan mobbing skal håndteres, og hvilke konsekvenser det skal få hvis en skole ikke gjør det de skal mot mobbing, forklarte Isaksen til Morellbakken-elevene.

Se bildet større

Med den nye nettsiden er ressurser mot mobbing lettere tilgjengelig, sier Torbjørn Røe Isaksen. Siden er først og fremst rettet mot elever og foreldre. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Informasjonen om hvordan man skal håndtere mobbesaker, hvilke rettigheter man har hvis man selv blir mobbet, eller hvis man som forelder opplever at barna sine blir mobbet eller mobber andre, lå tilgjengelig på nett tidligere.

– Men det lå så mange forskjellige steder. Det var vanskelig å finne fram til og mye var skrevet på et språk som var vanskelig å forstå, sier Isaksen.

Det var bakgrunnen for etableringen av nullmobbing.no. Det skal være enkelt å finne fram til siden, enkelt å navigere på den, og språket skal være så forståelig at en tiåring kan skjønne det.

Digital mobbbing

Men selv om det er lite mobbing på Morellbakken skole, rekker nesten halvparten av elevene i 9. klassen hånden i været når kunnskapsministeren spør hvor mange som har opplevd å få slemme eller lite hyggelige kommentarer på nett.

Se bildet større

Lukas Lieng og Mina Olsby tester ut nullmobbing.no.

– Er fokuset på nettmobbing overdrevet, spør Isaksen, og klassen svarer nei.

– Det er enklere å skrive stygge ting til noen på nett, når man ikke står ansikt til ansikt, svarer en.

Mange har også opplevd å få stygge kommentarer via anonyme nettjenester.

– Jeg endte med å slette de appene der man kan være anonym, på grunn av mobbing, forteller en jente.

Voksne har ikke skjønt det ennå

Se bildet større

Rektor og kunnskapsministeren. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Elevene i 9. klassen er enige om at det burde snakkes mer om hva som er konsekvensene av å mobbe på nett. For det er ikke nødvendigvis slik at de voksne er noe bedre.

– Har dere lest kommentarfelt i avisene fra enkelte voksne, spør kunnskapsministeren. Det har Morellbakken-elevene, og flere forteller at de er forferdet over hva de ser.

– Når vi får beskjed om å passe på hva vi skriver på nett, burde de voksne gå foran, de skal jo liksom være forbilder, sier en jente.

– Er dere mer bevisste på hva dere skriver på nett, enn det voksne er? følger Isaksen opp.

– Det tror jeg absolutt at vi er, svarer en gutt.

– Siden vi var små har vi lært at vi ikke skal mobbe på nett. Vi har vokst opp med nettet, men for mange voksne er det nok fortsatt så nytt at de ikke helt har skjønt det ennå, fortsetter han.

LES OGSÅ: Er skoleveien skummel? Slik kan elevene selv gjøre den tryggere!

Stille mobbing

Så er det heller ikke bare de stygge kommentarene som kan være sårende på nett. Også det å ikke få noe oppmerksomhet over tid, kan være en stille form for mobbing.

– Det er ikke helt det samme som stygge kommentarer, men jeg blir lei meg hvis jeg legger ut et bilde og ikke får noen likes, sier en jente.

– Ja, det er en type mobbing som ikke er så synlig, sier kunnskapsministeren.

Morellbakken-elevenes tips til godt nettvett

Se bildet større

Torbjørn Røe Isaksen i klasserommet på Morellbakken. Rektor Siv Lande til venstre, og direktør i Utdanningsetaten, Astrid Søgnen, og assisterende rektor Marit Jensen til høyre. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Han ville også vite hva elevene ser på som godt nettvett, og fikk følgende tommelfingerregler tilbake:

  •  Vær hyggelige mot hverandre på nett. Selv om man ikke er bestevenner bør man like bildene andre legger ut.
  • Vær forsiktig med hva du skriver, selv om det ikke er ment slemt kan det oppfattes annerledes enn du tenkte.
  • Kan du ikke si det «face to face», så ikke skriv det på nett heller.
  • Ikke legg ut noe du ikke vil at moren din skal se.

LES OGSÅ: Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen inviterte Pål Hagen fra Grefsen etter å ha lest om hans kamp for morens verdighet på sykehjem

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse