Lærer tysk i sommerferien, får gratistur til Berlin

Elin Margrethe, Iben, Marie og Lene bruker én sommerferieuke til å lære mer tysk, og får dra til berlin i høstferien. Et bra tilbud, mener skolebyråd Tone Tellevik Dahl. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Og det koster ikke elevene en krone. – Viktig for å stimulere til at flere lærer fremmedspråk – og et tilbud som ikke er avhengig av foreldrenes lommebok, sier skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.06.2017 kl 16:38

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NYDALEN: Onsdag besøkte hun klassen på vel 20 elever, som den første uken av skoleferien deltar på Sommerskolens tyskkurs på Nydalen videregående skole.

Kurset, der deltakerne får høre og snakke tysk hver dag, er forbeholdt 10. klassinger som har hatt tysk i tre år på ungdomsskolen, og som skal fortsette med det på videregående. Det går over to uker, én uke i sommerferien, og én uke i høstferien. Da går turen til Berlin.

Kurset, inkludert reise til og opphold i Berlin, er gratis for elevene.

– Dette er et utrolig viktig tiltak for å motivere og styrke osloelevene i fremmedspråk. Sommerskolen, og den vanlige skolen, skal være for alle, uavhengig av bakgrunn og uavhengig av foreldrenes økonomi, sier Tellevik Dahl.

Det er fjerde året Sommerskolen tilbyr tyskkurset. Oslo kommune har utvekslingsavtale med to videregående skoler i Berlin. I høstferien får kursdeltakerne besøke skolene og gjøre seg kjent med lærere og de norske elevene som allerede er på utveksling dit.

– Vi ser at flere av dem som deltar på dette kurset velger å ta Vg2 som utveksling i Tyskland, sier Simen Braaten, tidligere tysklærer på Nordseter skole.

Fra høsten starter han som tysklærer på Foss vgs. Braaten leder tyskkurset for tredje gang, sammen med Leonie Kreuzer, som har vært med siden starten. Selv bor hun i Tyskland, men tar turen til Norge om sommeren for å lære bort språk til osloelver.

Se bildet større

Sommerskolerektor Kirsten Riise, skolebyråd Tone Tellevik Dahl, og tysklærerne Leonie Kreuzer og Simen Braaten. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Variert undervisning

– Tysk er et av favorittfagene mine. Jeg har hatt en god tysklærer på ungdomsskolen som gjorde det gøy å lære tysk. Vi hadde variert undervisning, med en blandig av oppgaver, samtale, konkurranser og leker, sier Elin Margaretha Thommessen.

Hun er nettopp ferdig med ungdomsskolen på KG, og blitt satt i gruppe med Iben Dalen som har gått på Majorstuen skole, Marie Myrene Nørstebø fra Jordal skole, og Lene Xu fra St. Sunniva.

– Vi kjente hverandre ikke fra før, men nå føles det som om vi har vært venninner bestandig ler jentene.

Og variert er også tyskuka i Sommerskolen. Elevene har blant annet vært på rebusløp, og fredag skal de være Oslo-guider for tyske turister.

– Vi gleder oss! Håper bare det kommer noen, sier jentene.

LES OGSÅ: Aldri har flere lest Nordre Aker Budstikke

Smeltedigel

At kurset ender med en Berlin-tur, som er gratis for deltakerene, er de veldig fornøyde med.

– Det er kjempebra. Da kan de som ikke har økonomi til å reise til Berlin likevel dra dit og bli kjent med byen og lære seg tysk, sier Iben.

– Men det er altfor få som benytter seg av tilbudet til Sommerskolen. Det er veldig synd, når det er gratis og tilgjengelig for alle. Veldig mange flere burde melde seg på, sier Marie.

Skolebyråd Tellevik Dahl er enig i at enda flere elever burde blitt med, men er glad for rollen Sommerskolen fyller.

– Osloskolen, og sommerskolen, er en smeltedigel. Her i denne klassen er det elever fra Bjørndal til Slemdal. Sommerskolen bidrar til at elevene blir kjent på tvers av byen, og møter nye mennesker, sier hun.

Se bildet større

Tyskundervisning med byråden. Som tidligere franskelev kan hun selv bare "Derrick-tysk". FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Tysk et viktig språk

Byråden mener språkkursene er spesielt viktige.

– Spansk og fransk er populære fag i osloskolen, og selv om det er store språk på verdensbasis, er Tyskland en viktig handelspartner for Norge, og vi har behov for at flere kan tysk, sier hun.

Oslo ligger i toppen blant fylkene når det gjelder antall og andel elever som reiser på utveksling på Vg2. Ifølge SIUs rapporter (Senter for internasjonalisering av utdanning) valgte 315 elever i Oslo å reise på utveksling skoleåret 2014-2015, dette utgjør likevel bare 1,7 prosent av elevene i fylket.

Hvor er guttene?

SIU har undersøkt utvekslingselevers motivasjon og bakgrunn (rapport 2016). Undersøkelsen er basert på norske elever som var på utveksling våren 2016.

Nær tre av fire elever som reiser ut er jenter. Blant disse elevene er det en klar overrepresentasjon av høyt motiverte elever, med planer om å ta høyere utdanning. Foreldrenes inntekt og utdanning er langt høyere, sammenlignet med andre elever.

Åtte videregående skoler i Oslo har samarbeidsavtaler med skoler i England og Tyskland, hvor osloelever kan ta hele eller deler av Vg2, med støtte fra Lånekassen.

– Hva kan gjøres for at flere gutter skal reise på utveksling?

– Vi må heie på gutta og oppmuntre dem til å dra utenlands. Samtidig er nok jentene mer fremoverlent når det kommer til å søke utveksling i utlandet. Men det viktigste er å ha tilbud som dette som er åpne og tilgjengelige for alle, slik at muligheten er der. Det må formidles til guttene også, sier Tellevik Dahl.

De fire nye venninnene på tyskkurset har alle opplevd at det er flere jenter enn gutter som er opptatt av å lære språk på sine skoler.

– Og så er nok guttene mer opptatt av å gjøre det samme som vennene sine, og det de andre synes er kult. Jenter er flinkere til å søke seg til det de har lyst til.

Sommerskolen 2017: 20.000 osloelever deltar på 70 ulike kurs fordelt på fire uker i sommerferien.

LES OGSÅ:

MELD DEG PÅ NYHETSBREV!
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse