Lærere fra hele Østlandsområdet demonstrerer foran Stortinget

DEMONSTRERER: Sverre Johannesen og demonstrasjonsgruppa God skole - mot KS ønsker å beholde sentrale arbeidstidsavtaler for lærere. Lørdag demonstrerer de foran Stortinget. FOTO: Foto: Privat

Lørdag klokken 12.00 samler lærere fra hele Østlandsområdet seg foran Stortinget i demonstrasjon mot forslaget fra Kommunenes Sentralforbund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.04.2014 kl 15:07

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

STORTINGET: For god skole - mot KS er hovedkampanjen, når det som fort kan bli flere tusen lærere samler seg foran Stortinget i protest mot Kommunesektorens organisasjon (KS) forslag i tariffoppgjøret.

Stor markering

- Vi har også flere paroler som går på det at lærere trenger tid sammen med elevene for å lage en god skole, forteller pressekontakt for demonstrasjonen i Oslo, Sverre Johannesen.

Han vil ikke si for mye om hvor mange det er forventet å dukke opp under demonstrasjonen foran Stortinget lørdag, da kommunikasjonen skjer gjennom flere ulike kanaler.

- Det vi vet er at vi har 700 påmeldte på Facebook. Da det var demonstrasjon på Hell dukket det opp over 1000 stykker og de hadde rundt 200 påmeldte, så vi regner med at det blir en veldig stor markering, sier han.

LES OGSÅ: Frykter at minioritetsspråklige barnehagebarn mister ressurser

Mister tid med elevene

Bekymringen knyttet til KS' forslag dreier seg først og fremst om endringer i lærernes arbeidstid.

KS vil redusere lærernes arbeidstimer fra 43,5 til 37,5 per uke og de vil også gi øke ansvaret til skoleleder, slik at skoleleder styrer mer av lærernes tid. Mens lærerne vil beholde en sentral arbeidstidsavtale vil KS ha lokale forhandlinger der skoleleder har styringsrett. 

I dag tas tiden som overskrider 37,5 timer ut i avspasering når elevene har ferie, men KS vil nå øke antall arbeidsuker i året fra 39 til 45.

Dermed flyttes arbeidet fra tiden elevene er på skolen, til feriene, og lærerne er bekymret for at kommunikasjon og samarbeid med både elever og foresatte blir svekket.

- Når man flytter arbeidstiden til feriene sier det seg selv at lærerne får mindre tid å bruke på elevene, sier Johannesen.

- På lengere sikt er det også et spørsmål om KS er en ansvarlig motpart til lærerne, da de først og fremst skal sikre kommunene økonomisk.

LES OGSÅ: Nå flykter barnehageansatte

Startet på Facebook

Det store engasjementet rundt forslaget fra KS startet under tariffoppgjøret i høst da KS indikerte at lærernes arbeidstid ble et tema. Lignende endringer ble gjennomført i Danmark i fjor etter lengre forhandlinger og stengte skoler. 

- Det som tilsvarer KS i Danmark traff igjennom med veldig radikale tiltak og dette har slått veldig negativt ut i dansk skole. Så det var mange lærere som raskt ble bekymret, forteller Johannesen.

Siden har engasjementet vokst, blant annet på sosiale medier. Facebook-gruppen Arbeidslivsforhandlingene har over 27 000 medlemmer, og demonstrasjonsgruppa i Oslos egne Facebook-gruppe, Sett pris på lærerne har nå over 2000 medlemmer.

Så langt har det allerede vært arrangert demonstrasjoner i Ålesund, Hell i Trøndelag, Sola og Bodø. I Stavanger arrangeres det demonstrasjon på lørdag, samtidig med demonstrasjonen i Oslo.

Johannesen forteller om støtte fra både politikere, skoleledere og foreldre.

- Vi har bred politisk støtte. FPU har hatt vedtak med helt klar støtte til lærerne og vi har fått støtte fra lokallag i forskjellige politiske partier. Vi har også bred støtte blant skoleledere og foresatte og har fått til en veldig bred mobilisering rundt dette, sier han.

LES OGSÅ: Barn i livsfarlig lek på taket av Kjelsås skole

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse