Læreren vil ha leirskole her

Lærer og lokalpolitier May-Brith Døssland (V) inne i den nedlagte militærleiren. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

– En leirskole i Oslo vil også gjøre det mulig å delta uten overnatting, samtidig som utenbyselever kan lære om hovedstaden, ifølge Venstre og May-Brith Døssland (V), og som nå spiller forslaget inn på partiets nært forestående årsmøte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.01.2016 kl 10:22

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Bildeserie

Skar Leir

Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Skar Leir Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Faktaboks - Skar Leir

Leirens historie startet i 1861, da Forsvaret overtok Skar kruttverk fra privat eie. Kruttverket ble lagt ned i 1898, og i en periode mellom 1898 og 1910, var det liten militær aktivitet på området. Fra 1910 fram til andre verdenskrig var det varierende aktivitet på området. Den tyske okkupasjonsmakten brukte leiren i årene mellom 1940 og 1945, og videreutviklet den med bl.a. flere store bygninger for reparasjon og vedlikehold av luftvernskyts. Etter krigen overtok Luftforsvaret leiren og det gjenværende tyske materiellet. Luftforsvaret forlot leiren i 1985, og Forsvarets tele- og datatjeneste overtok etter kort tid bygningene ved leiren.

Oslo kommunes kjøp av leiren

I 2002 ble det verneverdige krutthuset solgt til privatpersoner, og 2 år senere, i 2004, ble leiren overført til Skifte eiendom for avhending. Etter all oppmerksomheten rundt salget av Bolærne fort til Brunstad Christian Church, ble det en større bevissthet rundt Forsvarets avhending av eiendommer, og i 2005 gikk Arbeiderpartiet i Oslo ut og krevde at Oslo kommune måtte kjøpe Skar leir, et forslag som i utgangspunktet ble avvist av bystyret. I februar 2006 ble det behandlet et privat forslag fra Khalid Mahmood om å sikre Skar leir i offentlig eie, hvor resultatet ble at bystyret ba byrådet gå i dialog med Staten for å sikre Skar leir i offentlig eie inntil kommunen fikk avklart planstatus og kommunens interesser i eiendommen. Som et resultat av dette arbeidet kjøpte kommunen leiren i 2007,

Husokkupasjon på Skar leir

Bolighusene ved Skar leir er i dag i et svært fremskredet stadie av forfall

Den 13. februar, 2010 ble leiren inntatt av husokkupanter som opprettet Øko-bokollektiv Skar. Det ble først antatt at dette var de samme personene som kun få dager tidligere ble kastet ut fra Hausmannsgate 42 i Oslo, men dette ble senere avvist av en talsmann for okkupantene. Ifølge dem selv tok de i bruk 6 av husene ved Skar leir, og satte igang installasjon av brannalarm, brannslukningsapparater mm.

Også i 2005 ble leiren inntatt av husokkupanter. På dette tidspunktet var leiren fremdeles i Forsvarets eie, og okkupantene ble etter kort tid kastet ut i en større politiaksjon.

Videregående opplæring

Våren 2011 fikk Sogn videregående skole en avtale med Oslo kommune om bruk av leiren til alternativ opplæring for elever ved utdanningsprogrammet bygg- og anleggsteknikk. Avtalen for bruk av leiren ble videreført av Kuben videregående skole høsten 2013. Fra høsten 2014 er tilbudet for elevgruppen lagt til Stovner videregående skole, og tilbudet fortsatt ved Skar leir. Elevenes opplæring skal bestå i å vedlikeholde de slitte bygningene i leiren. I avtalen har skolen 5-6 elevplasser og to lærere i leiren, som for øvrig er stengt for publikum.

www.wikipedia.no

MARIDALEN: Kort oppsummert - leirens historie startet i 1861, da Forsvaret overtok Skar kruttverk fra privat eie. Tysk okkupasjonsmakt brukte leiren under 2. Verdenskrig, Luftforsvaret overtok etter krigen, og etterhvert Forsvarets tele- og datatjeneste. I 2007 kjøpte kommunen eiendommen, etter politisk behandling - se faktaboks i saken.

LES OGSÅ: Har pusset opp kommandantboligen for 3.5 millioner kroner

10 år i tenkeboksen

Snart 10 år etter står leiren der fortsatt som nærmest en spøkelsesleir. Det er lite aktivitet på området. Noen yrkesfagelever - i regi av Stovner Videregående skole - bruker stedet noen timer i løpet av uken.

Det har kommet mange forslag opp gjennom årene om hva leiren kan brukes til, men foreløpig er det ikke særlig liv i leiren.

SE MANGE BILDER FRA LEIREN HER

– Et trist syn. Det er viktig å ta vare på dette stedet på en god måte til nytte for lokalsamfunnet og Oslo by, sier May-Brith Døssland (V), lokalpolitiker fra Nordre Aker, og på befaring inne i leiren innerst i Maridalen.

Venstre Nordre Aker spiller nå inn forslag om leirskole i den nedlagte militærleiren, på Oslo Venstres årsmøte andre helgen i februar.

LES OGSÅ: Flyktningleir på Skar?

– Uten overnatting

– Leirskolene i Norge har en lang tradisjon, og mange har gode minner fra klasseturen på en leirskole. Vi har mulighet til å gi alle våre elever i Osloskolen et slikt tilbud. Noen familier ønsker ikke å sende barna sine på leirskole med overnatting. En leirskole i Oslo vil gjøre det mulig for elever å delta på leirskole uten overnatting, sier Døssland.

SE MANGE BILDER FRA LEIREN HER

– Det går jo også regelmessig busser fra Oslo sentrum via Nydalen til Maridalen, legger hun til.

LES OGSÅ: Den nye idrettsungdomsskolen kommer hit

Vann- og avløpssituasjonen er en stor problemstilling i forhold til å bruke leiren, Maridalen er ikke bare et landskapsvernområde med Oslos drikkevann Maridalsvannet, men også under Markaloven.

– Dette kan løses på mange måter, og kanskje enklest med et sanitært anlegg med moderne, tette og lukkede tanker, mener lokalpolitikeren.

LES OGSÅ: Husokkupanter i Skar Leir

– Natur og lære mer om hovedstaden

Hun ramser opp muligheten for flotte naturopplevelser og innsikt i å nytte naturen til idrett og friluftsliv på en miljøvennlig måte.

– Elevene vil kunne få varierte friluftserfaringer og gode rammer for å utvikle sosial kompetanse og evne til samarbeid. Dette kan bli en miljøvennlig leirskole, kanskje med økologisk kjøkkenhage og birøkting.

LES OGSÅ: Millionidyll i Marka igjen ute på markedet

I tillegg.

– Elever fra andre deler av landet kunne også fått tilbudet om leirskole i Oslo. Disse elevene vil da få mulighet til å reise rundt i Oslo og samtidig lære mye om vår hovedstad i løpet av en noen dager eller en uke, sier Døssland, som selv er lærer i grunnskolen.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse