LEDER: «Når vonde minner skal rippes opp igjen»

Mandag begynner rettssaken mot Anders Behring Breivik. Det betyr at vonde minner skal rippes opp i for Oslos borgere. FOTO: Arkivfoto

Til mandag starter rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik. I den forbindelse har vi i dittOslo tatt noen skritt tilbake, for å tenke gje...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.04.2012 kl 11:33

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Til mandag starter rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik. I den forbindelse har vi i dittOslo tatt noen skritt tilbake, for å tenke gjennom hvordan vi ønsker å dekke saken. Det har vært en vanskelig diskusjon innad i redaksjonen, og det er en del vanskelig avgjørelser som må tas. Imidlertid har vi falt ned på at vi har en særdeles viktig oppgave som lokalavis for Oslo å ivareta.

For Oslos drøyt 600.000 innbyggere ble rammet av terroren på en helt annen måte enn beboere andre steder i Norge. I Oslo ble tryggheten i  vårt eget nærmiljø til de grader utfordret. Alle som bor i byen ble berørt, fordi det var vår egen by som var under angrep. Det gjorde noe med oss.

TEMA: 22. JULI-TERROREN

Tre dager etter det grusomme intraff, møtte 200.000 opp for å vise sin avsky mot ugjerningen og samhold for byen i rosetoget på Rådhusplassen. Byens borgere  sto tett sammen - både fysisk og mentalt - og i ukene etter angrepet var samhold og nestekjærlighet refrenget i det meste vi sa og gjorde.

I ukene framover vil du møte en rekke Oslo-profiler på dittOslo, og du kan lese hva de mener om hvordan byen vår har forandret seg etter 22. juli. Synet er splittet. Mange mener samholdet og nestekjærligheten fortsatt preger byen, mens andre mener Oslo er som den var før terroren rammet. Antagelig har de alle rett. I gitte sammenhenger står vi mer samlet, mens vi i andre har latt hverdagen innhente oss igjen.

I vår redaksjon ønsker vi imidlertid at rettssaken mot gjerningsmannen skal brukes til å minne om de verdiene vi snakket varmt om like etter ugjerningen.

Selv om det i mange tilfeller har vært viktig å ta tilbake livet slik det var før den fatale fredagen i juli, bør vi bli flinkere til å huske på de fagre ordene vi brukte på sensommeren 2011. På følelsene vi hadde da vi sto samlet i rosetoget, og på hvilke tanker vi gjorde oss om nettopp samhold og nestekjærlighet.

Det betyr ikke at vi ikke skal fortsette å diskutere, være uenige eller i en opphetet debatt ønske noen dit peppern gror. Det handler om at vi skal vise hverandre respekt og vi skal ha rom for det vi kan oppfatte som ekstreme holdninger, nettopp for å unngå at noen forsvinner under radaren igjen.

Oslo må være en særdeles romslig by, som tar vare på alle. Bare på den måten kan vi best forebygge at liknende hendelser kan skje igjen.

For oss i dittOslo er dette blitt et mantra. Vi ønsker ikke å bruke dagesvis inne i rettssalen. Det overlater vi til rikspressen. I stedet ønsker vi å samle Oslo, og  Oslos innbyggere, i en tid der vonde minner igjen skal rippes opp.

Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse