Lei av tiggesvindel

Byrådsleder Erling Lae vil at organisert kriminalitet og svindel skal bort. FOTO: Camilla Svendsen

– Det er som å snakke til en vegg, sier Erling Lae om stortingspolitikerne. Han vil ha bukt med tiggerproblemet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.04.2008 kl 08:58

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
RÅDHUSET: Tiggingen i hovedstaden har økt de siste to årene. Oppover Bogstadveien sitter tiggerne etter hverandre, mens andre skjelver seg av gårde med koppen de har i hånden.

– Det skal ikke være straffbart å be om noe på gaten, men tiggingen er blitt et ordensproblem, sier byrådsleder Erling Lae (H). Han vil igjen prøve å endre politivedtektene.

Organisert kriminalitet

I 2006 ble løsgjengerparagrafen opphevet. Det betyr at det ikke er noen lov imot tigging. Dette betyr også at politiet ikke har lov til å bortvise tiggerne.

– Jeg er enig i endring av loven, som var gammeldags. Men paragrafen burde blitt erstattet, ikke bare fjernet. Fra det sekundet den ble fjernet, har tiggingen økt, sier Lae, og viser til de rumenske tiggerne som kommer til Oslo kun for å tigge.

Bakgrunnen for Laes fortvilelse er den organiserte kriminaliteten som ligger bak mye av tiggingen. I tillegg mener han det er et ordensproblem.

– Politiet må få kunne gripe inn når de ser at tiggingen blir et ordensproblem. Da sikter jeg til den pågående tiggingen. Ordensproblemet må jo selvfølgelig vurderes på stedet, sier Lae.

Fra turist til tigger

Nå jobber byrådslederen igjen med å få en endring av politivedtektene, slik at politiet kan bortvise tiggere og jobbe tettere opp mot den organiserte kriminaliteten.

– Tiggingen er ofte et skalkeskjul. De rumenske tiggerne kommer som turister. Norske myndigheter må få kunne reagere når mennesker kommer som turister, uten en eneste krone på seg, mener Lae, som håper på å kunne ta opp saken så fort som mulig.

– Frustrerende

– Politiet har vært flinke til å nøste opp bakmennene. Antall tyverier er blitt redusert med 50 prosent, og det er mindre lommetyveri. Dette er resultater av pågripelse av bakmenn til organisert kriminalitet, sier Lae rosende. Han refser Stortinget og mener at personene som sitter der ikke skjønner hva en storby er.

– Det er frustrerende, og det er som å snakke til en vegg! Alt vi advarte mot, har skjedd, men mye verre. Det er flere tiggere, flere svindlere og mer organisert kriminalitet. Politiet og statsadvokaten er enig med oss, og jeg kommer til å stå på for å få saken igjennom, sier Lae. Han understreker at han ikke ønsker å straffe dem som sitter på gaten med en kopp.

– Jeg vil ikke at de skal bøtelegges, men vi må få bukt med tiggerne som bløffer ved å spille på sykdommer og medmenneskelighet. Det er organisert svindel.

– Kjøp =Oslo

Lae mener at de norske tiggerne ikke er problemet.

– Vi har ansvar for dem som er vanskeligstilt. De norske personene har et sikkerhetsnett i form av sosialen. Ingen skal måtte være avhengig av å tigge, eller måtte ydmyke seg til det. Derfor er det viktig at informasjonen kommer ut til dem, sier Lae. Han roser tiltak som =Oslo.

– Når noen selger det til meg, så er vi likestilt. Jeg oppfordrer folk til å kjøpe =Oslo. Gjerne fem eksemplarer av samme nummer, sier byrådslederen.

Byrådslederen har fått flere henvendelser fra folk som ser seg lei på problemet. Noen e-poster forteller om tiggere som sitter i trapperommene, andre forteller at den pågående tiggingen er plagsom.

– Dette må løses gjennom politivedtektene, avslutter han.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse