Leser som aldri før

Torkel (12), Malin (11), Mari (10) og Sander (10) fant alle noe de likte på Verdens bokdag, som markeres i over 100 land. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Utlånsrekord på biblioteket og kamp rundt bokbyttebordene sier sitt. Kjelsås-elevene leser som aldri før.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2009 kl 11:44

KJELSÅS: I anledning «Verdens Bokdag» torsdag 23. april arrangerte Kjelsås skole en storstilt bokbyttedag for hele skolen. Ved å ta med en eller flere bøker hjemmefra som de allerede hadde lest, kunne elevene bytte til seg «nye» bøker.

Dørene til samlingssalen åpnes og inn strømmer førsteklassinger i stort antall. Med konsentrerte øyne kaster ivrige hender seg over Disney-bøker, hestebøker, science fiction og Leseløver.

- Det er veldig bra med bokdag, for da kan vi få andre bøker, sier førsteklassingen Erlend (6), som har byttet inn en robotbok og en om fotball, og håper å finne en kul bok med bilder av «sverd og sånn».

- Her er det massevis av bøker! Men bildebøker er best, sier han.

Klassekamerat Torkild på sju er ikke helt fornøyd med utvalget.

- Jeg liker best Ringenes Herre og krim, men det er det ikke her, konstaterer han etter en rask runde.

Bok til alle

Kjelsås har markert verdens bokdag i fem år, og utvalget har aldri vært større, ifølge lærer og bibliotekansvarlig Anne Lise Egenæs.

Sammenfallende med bokdagen arrangerer Oslos største barneskole også «norskdag» for alle trinn.

- Skolen fylles av bøker denne dagen - boka er i fokus, sier avdelingsleder Nina Sæthre entusiastisk. Førsteklassingene har vært hos sine faddere i fjerdeklasse, og de har lest for hverandre.

I forkant av bokdagen deltok 6. og 7.-klassingene på «Bok til alle», et prosjekt i samarbeid med bokhandlerforeningen, som gi en gratis bok til elevene.

- Både i undervisningene og på biblioteket prøver vi å finne bøker som er tilpasset hver enkelt elevs lesenivå. Når elevene får lese tilpassede tekster øker interessen, det ser vi ikke minst på interessen for biblioteket, sier Egenæs.

På skolebiblioteket på Kjelsås steg utlånet med 3331 bøker fra 2007 til 2008, til rekordhøye 15.839 bøker i fjor. - Og allerede nå går det mot ny rekord i år, sier Egenæs.

Torkel (12), Sander (10), Malin (11) og Mari (10) er glad for at de får lese mye på skolen. Og de er klare på hva som er favorittemaer.

- Spenning. Fantasy. Krim. Humor, kommer det kontant fra de fire.

- Vi leser bøker minst to timer i uka på skolen. Det er det vanlige. Av og til leser vi mer, sier Sander.

- Jeg vet ikke helt hvor mange bøker jeg leser i løpet av et år, men jeg leser mest tykke bøker, forteller Torkel.

Malin på sin side må trekke frem Harry Potter-bøkene som den største favoritten. - JK Rowling er en god forfatter!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...