LHL går for livet

LHLs ansatte legger lista og tar trappen i stedet for heisen. Fra venstre Katherine Notvik og Guro Andersen.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) har dratt i gang en skritt-kampanje - 10.000 skritt om dagen må til.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.09.2006 kl 15:53

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Skritt-telleren kan festes til beltet, og tar ikke stor plass.

Storo: Det er blitt trendy å ha på seg en skritt-teller. En liten sort dings festet til beltet eller bukselinningen. Slik kan vi måle om vi beveger oss nok - eller sitter vi for mye på rumpa. LHL ønsker folket i aktivitet.

– Det er viktig å bevege seg nok hver dag og vi utfordrer folk til å gå minst 10.000 skritt i løpet av døgnet, sier informasjonsrådgiver i LHL, Guro Andersen fra Ullevål.

1. september gikk startskuddet for LHLs landsomfattende skritt-aksjon. Mange kjente personer fra politikk, sport og næringsliv fronter kampanjen, blant annet ledere i LO og NHO.

Går for lite

LHL har fått utført en MMI-måling, som forteller at 56 prosent av Oslos befolkning totalt går mindre enn fem kilometer hver dag.

– Lav fysisk aktivitet gir livsstilssykdommer, og sykefraværet i Norge bare øker. Vi ønsker at folk skal bli mer bevisst på hvor mye de egentlig beveger seg i løpet av en dag, og eventuelt gjøre noe med situasjonen. Det gjelder også på jobb. Bare enkle ting som konsekvent å bytte ut heisen med trappen, gå til en kollega istedenfor å ringe eller sende e-post, gir gevinst. Folk må bli mer bevisste på å velge gange fremfor bilen, når det er mulig. En skritt-teller kan være en oppmuntring til å velge aktivitet framfor stillesitting, sier Andersen.

Sammen med kollega Katherine Notvik fra Kjelsås har de på seg hver sin teller. I LHL-administrasjonen i Sandakerveien er det ikke mange som lenger tar heisen.

– Klart vi går foran med et godt eksempel. Her er det blitt innbyrdes konkurranse om hvem som har flest skritt i løpet av dagen. Når vi møtes sjekker vi ut antall skritt hos kollegaene. Konkurranseinstinktehar tydeligvis våknet. Dette er morsomt og engasjerende, sier Notvik.

Og hvor mange skritt tar man i løpet av en arbeidsdag?

– Litt avhengig av aktivitetsnivået, har jeg gått mellom 3000 til nesten 6000 på en arbeidsdag. Men er det mange møter, synker antallet fort, så kanskje dette også er en måte å kutte ut unødvendig møtesitting på. Men for å komme opp i 10 000 må man gå mer enn bare på jobben, sier Andersen og Notvik.

– Bare viktig å vite at telleren ikke registrerer bevegelsene så godt når man sykler. Derfor har vi lagt inn måter å omregne forskjellige aktiviteter til skritt på nettsidene til www.hvert-skritt-teller.no, forklarer Andersen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse