Liftgardiner i skuddet

RETT: Med spiler blir bretten ekstra stram (Foto: Vista).

Folks ønske om mer minimalitiske hjem har gitt liftgardinen et løft. Med et liftsystem slipper du å ha gardiner hengende ned over sofaen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.09.2007 kl 10:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

GAMMELDAGS: Liftgardiner passer godt i høye, men litt smale vinduer av den typen som ofte er i eldre hus. Her en nostalgisk variant fra Kirsch. (Foto: Kirsch)

Se bildet større

DOTT: Princess tilbyr blant annet den ferdigsydde liftgardinen Dotty. (Foto: Princess)

Se bildet større

LØFT: Interiørkonsulent Lill-Mari Lüthcke Larsen demonstrerer hvordan en liftgardin pent foldes når den trekkes opp.

I mange norske hjem er det ikke lenger snakk om å trekke for eller fra, men å trekke opp.

– Liftgardiner har vært på markedet i mange år, men har økt i popularitet med at folk ønsker et mer minimalistisk preg på sine hjem, forteller interiørarkitekt og medeier i Kreo, Anett Wallin.

– Før var liftgardinene mer posete og fluffy. Nå vil folk ha dem strammere og enklere, samtykker direktør ved Informasjonskontoret for farge og interiør, Bjørg Owren.

Bevarer romfølelsenWallin mener det er flere fordeler ved å velge liftgardin.

– For det første er det en god løsning dersom du har møbler stående under vinduet, og ikke vil ha gardinene hengende ned over kommoden eller sofaen. Liftgardiner gjør dessuten lite ut av seg, og bevarer derfor romfølelsen i små leiligheter, forklarer hun.

– Det fine med liftgardiner er at man står fritt til å velge stoff, mener Owren.

– Man kan velge et tykt, solskjermende stoff som et alternativ til persienner. Eller man kan velge en lys og lett variant som lyset siver gjennom, tipser hun. Liftgardinen kan både henges inne i selve karmen, eller utenpå. Mange kombinerer liftgardinen med vanlige gardiner på sidene.

– Gardinene finnes i mange stilvarianter. De kan være helt stramme, gjerne med spiler i foldene så de faller tungt, eller de kan være mer fluffy og posete. Uansett vil en liftgardin være et litt mykere alternativ til rullgardinen, sier Owren.

Sy selv

Mange av kjedebutikkene tilbyr rimelige, ferdigsydde liftgardiner. Hvis du ønsker andre stoffer, eller gardiner skreddersydd til dine mål, kan de fleste butikker som selger gardintekstiler sy gardinene for deg. Velger du den løsningen kan prisen fort bli høy. Et tredje alternativ er å sy selv.

– Mange butikker selger selve liftsystemet, slik at du lett kan sy til gardinene. Hvis du er litt fingernem skulle det ikke være noe problem å skreddersy sin egen variant, mener Owren, og henviser til nettsiden ifi.no, som har lagt ut en trinn for trinn-oppskrift for hvordan man går frem.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse