Lines møte med Zambia

60 lykkelige nyutdannete skreddere, kokker, snekker og elektrikere under utdelingen av vitnemålene.

- "Tenk på barna i Afrika" har fått en helt ny betydning for meg, sier Line Tonna fra Kringsjå.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Line Tonna ble imponert over hvor optimistiske lokalbefolkningen var - tross hiv, aids og ekstrem fattigdom.

Se bildet større

Men Line Tonna har ikke glemt sine nye venner i Afrika.

Nydalen: For tre år siden inngikk NetCom et langsiktig samarbeid med SOS-barnebyer i Zambia. Målet var en yrkesskole i hovedstaden Lusaka med studieplasser til ungdommer fra slummen som er rammet av fattigdom, hiv og aids. Siden 2003 har NetCom sendt rundt fem millioner kroner til landet der 80 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Derfor var gleden stor da 60 ferske skreddere, kokker, snekkere og elektrikere nylig ble uteksaminert etter tre års yrkesskole.

Fattige, men lykkelige

Til stede ved den høytidelige seremonien i desember var åtte representanter fra SOS-barnebyer og NetCom. Og det var ren vinnerlykke som førte Kringsjå-kvinnen Line Tonna, gruppeleder på NetComs kundesenter, til barnebyen i Zambia.

- Under faddergallaen i høst stilte vi kundesenteret vårt til disposisjon, og flere av de ansatte meldte seg til å jobbe frivillig. Fire av dem vant tur til Zambia. Jeg var én av dem. Det var tidenes premie, smiler Tonna.

I desember pakket hun kofferten og satte kursen mot Afrika for første gang i sitt liv.

- Jeg hadde lest en del om Zambia på forhånd og visste at landet var hardt rammet av hiv, aids, fattigdom, korrupsjon og enorme forskjeller. Men jeg hadde aldri trodd at menneskene skulle være så glade, optimistiske og gjestfrie.

Samfunnets stoltheter

Toppen av lykke opplevde hun under vitnemålsutdelingen.

- Skredderstudentene hadde sydd eksamenskapper, elevene danset og sang, familiene var så stolte og hele lokalbefolkningen gledet seg på deres vegne. Flere av de 60 elevene hadde allerede da blitt tilbudt jobb. Å se betydningen av pengene vi sender hver måned gir en helt ubeskrivelig følelse, sier Tonna, som var innlosjert i barnebyen.

De siste dagene tilbrakte hun i slummen, uten vann, kloakk eller strøm. Å komme hjem til Norge etter en uke med den lutfattige lokalbefolkningen ble et sjokk.

- Jeg hadde egentlig tenkt å handle inn julegavene på Heathrow på vei hjem, men det føltes helt meningsløst etter å ha sett hvor stor nøden var der nede.

Lengter tilbake

En måned senere er Tonna tilbake på jobb i Nydalen. Men hun har ikke glemt sine nye venner i Zambia.

- Jeg har veldig lyst til å dra tilbake. I mellomtiden prøver jeg å få flere av kollegene mine engasjert i prosjektet.

Til nå har 130 NetCom-ansatte bedt om fast månedstrekk. Pengene går til skolen i Afrika.

- Her sender ledelsen penger til barnebyen istedenfor å kjøpe julegaver til oss. I år gikk pengene til en CD4-maskin på det medisinske senteret. Maskinen brukes til behandling av hiv og aids, og den måler hvor langt sykdommen har kommet. Det finnes bare fire sånne maskiner i Zambia, så lokalbefolkningen var helt fra seg av glede, minnes Tonna, og oppsummerer det hele:

- Det hjelper å hjelpe!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse