Linkes til kreft i munnhulen

TEMA IGJEN: Farlig å snakke mye i mobiltelefon eller ikke?

Nyere forskning viser at utstrakt mobilbruk kan øke sjansen for svulst i munnhulen med 50 prosent.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.02.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
AMOBIL.NO: Forskere ved universitetet i Tel Aviv har undersøkt 500 personer som har fått påvist kreft i spyttkjertlene og sammenlignet deres mobilbruk over 1300 helsekontroller. Undersøkelsene avdekket at de som hadde brukt mobilen på samme side av hodet over flere timer per dag, løp en 50 prosent større risiko for å utvikle svulst i spyttkjertlene. Av forskningsresultatene kom det også fram at storforbrukerne av mobiltelefon som bodde på landsbygda løp enn enda større risiko for munnhulekreft enn storforbrukerne i byene. Forskerne mener det kan skyldes at strålingen på landsbygda er sterkere for å gi gode nok signaler.

En rekke studier har satt søkelyset på sammenhengen mellom utstrakt mobilbruk og kreft. Ifølge BBC har man i de fleste studiene ikke funnet noen sammenheng. Men ifølge forskerne ved universitetet i Tel Aviv, har de fleste undersøkelsene fokusert på hjernesvulst, og ikke inkludert virkningen av langsiktig mobilbruk. Kreftforsker Ed Yong sier til BBC at mobiltelefonen er et relativt nytt fenomen og at all forskning på bruk bør ønskes velkommen.

- Men det er viktig å huske at de aller fleste studiene så langt ikke har funnet noen sammenheng mellom mobilbruk og økt risiko for kreft, sier Yong.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse