Litt luft ut av boligboblen

Boligprisene i Oslo flater ut.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Oslo stiger mindre nå enn for ett år siden. Men fremdeles gjør lav boligbyggeaktivitet og høy vekst i antall husholdninger at eksperter spår videre prisvekst. Foto: ARKIVFOTO

Boligprisene i Oslo flater noe ut, viser tall lagt frem torsdag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.03.2012 kl 09:56

OSLO: Ifølge boligprisstatistikk fra Norges eiendomsmeglerforbund tok boligprisene seg kraftig opp i Oslo i årets første måned sammenlignet med januar i fjor.

Allikevel viser markedet tegn til å flate noe ut, da økningen i pris fra 2010 til 2011 var langt kraftigere enn fra 2011 til 2012

Ferske boligtall fra Norges eiendomsmeglerforbund for februar måned i år viser en sjeldent lav oppgang i kvadratmeterpris fra måneden før. Et betydelig hopp i pris fra desember 2011 til januar 2012 gjør likevel at prisøkningen er markant siste kvartal.

Nedgang for OBOS

En av boligmarkedets aller største aktører, OBOS, melder om at deres boligpriser faktisk lå 0.2 prosent lavere i februar enn i januar, men fortsatt 7,1 prosent høyere enn i februar 2011.

- Dette er som forventet og boligmarkedet er i en periode med utflatning etter den sterke prisveksten. Boligmarkedet er sterkt og det er fortsatt mangel på bruktboliger, så jeg har ikke tro på en prisnedgang, sier konsernsjef Martin Mæland.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for en bolig i Oslo ligger nå på drøye 41.750 kroner, en stigning på over 2000 kroner per kvm. fra året før.

HER KAN DU SKJEKKE HVA BOLIGENE BLIR SOLGT FOR I DITT OMRÅDE

Inflasjon hindrer boligbygging

I et forsøk på å dempe prispresset har Finanstilsynet tidligere stilt krav om at en hver boligkjøper nå må kunne stille med 15 prosent egenkapital.

Innføringen av kapitalkravet har vært svært omstridt, og flere mener prispresset nå kun flyttes fra kjøpe- til leiemarkedet. Spesielt unge uten kjøpesterke foreldre rammes av denne ordningen.

Hovedårsaken til boligprisveksten sies å ligge i kommunenes manglende evne og vilje til å skille ut nye tomtearealer til utvikling, samt utvikleres manglende evne og vilje til å bygge grunnet økende inflasjon, som gir vekst i det generelle prisnivået. Byggebransjen er blant de mest følsomme for et økende prisnivå på varer og tjenester.

Forventer prisoppgang

Dette kombinert med gapet mellom boligbygging og vekst i antall husholdninger gjør at prisveksten er forventet å øke i 2012.

- Det har blitt ferdigstilt mindre enn en tredjedel av boligene som det var behov for i 2011, og selv om antall igangsettingstillatelser til nye boliger tyder på at det kan bli bygget flere boliger i 2012, vil det uansett ikke bli nok til å skaffe boliger til alle de nye husholdningene som ventes i år, sier analytiker Sissel Monsvold i OBOS.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon