Lokalbane i Alpene, eller t-bane i Oslo?

Fotokonkurransen «Oslo - byen min!»: Du kan leve et helt liv i Oslo uten å ha oppdaget hele byen, mener fotovinner og «oppdager» Leif-Harald Ruud.

Fotografert 27. april 2006. FOTO: Leif-harald Ruud

Du kan leve et helt liv i Oslo uten å ha oppdaget hele byen, mener fotovinner, og «oppdager», Leif-Harald Ruud.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.03.2012 kl 13:36

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

VINNERBILDET: «By møter villmark», Leif-Harald Ruuds bilde vant fotokonkurransen «Oslo - byen min!» for januar/februar 2012. Hver måned kåres en vinner, som får Flaxlodd, fotoboka «Over Oslo» samt bildet publisert på nett og i alle lokalavisene i Oslo. FOTO: Foto: Leif-Harald Ruud

OSLO: Vinnerbildet for januar/februar: Ut i et snøhvitt vinterlandskap kommer en blodrød t-banevogn.

- Oslo er by og land, hand i hand. Dette bildet fanger det på en artig og fargerik måte.

Det mener dittOslos nyhetsredaktør Hege Bjørnsdatter Braaten og ordfører Fabian Stang, juryen i fotkonkurransen «Oslo - byen min!». De to falt for Leif-Harald Ruuds bilde «By møter villmark».

LES ALT OM FOTOKONKURRANSEN «Oslo - byen min!» HER

 

Unikt for en storby

- Jeg synes det var et artig møte mellom t-banen, som representerer det absolutt urbane, og villmarka. Det er et ganske fantastisk syn i en storby. Jeg har fått en kommentar til bildet om at det ser ut som en lokalbane i Alpene, humrer Prinsdal-mannen Leif-Harald Ruud.

 

Fange historisk øyeblikket

- På facebooksiden til «Oslo - byen min!» kommenteres det at du er god på «å spikre øyeblikket». Er du opptatt av det?

- Ja, målsettingen med fotografering er jo å fryse tiden. Jeg er opptatt av å ta bilder som historisk dokumentasjon for ettertiden.

Det var først digitalt at Ruud begynte å ta Oslobilder systematisk. Han er opptatt av teknisk kulturhistorie, men sier det dessverre er mye han ikke har bilder av.

- Som hva da?

- Nei, de teakkledde vognene på Holmekollbanen for eksempel. Ting som i dag er borte.

Og nettopp det har han representert i månedens vinnerbilde. De røde t-banevognene gikk ut av trafikk i 2009, etter over 40 års tjeneste. Bildet er tatt 22. desember 2007. (Se sak og bildeserie fra den siste turen med rødvogna på Linje 2 i 2009 her!)

Ruud kan også avsløre at vinnerbildet ikke er det eneste av sitt slag. Det finnes også en "vårvariant" av det samme motivet, tatt 26. april 2006. Bildene er tatt på strekningen mellom Skullerud og Mortensrud.

- Poenget var å se den samme vinkelen på ulike årstider.

(Foto: Leif-Harald Ruud)

 

DENNE SIDEN kan du se alle de innsendte bidragene i januar/februar, i tillegg til bildene som er sendt inn så langt i mars!

Oppdager stadig Oslo

- Oslo er byen jeg har vokst opp i. Vi er en gjeng på tre-fire kompiser som når vi har mulighet tar med oss kamera og drar på oppdagelsesferd i Oslo. Det er like spennende som da vi var fire år gamle, sier Ruud.

- Så man kan fortsatt oppdage nye sider av Oslo selv om man har levd her i årevis?

- Ja, jøss. Det er det som er spennende og morsomt med byen vår, sier Ruud.

 

«Oslo - byen min!» er en kontinuerlig fotokonkurranse i regi av dittOslo og Fabian Stang. Hver måned kåres en vinner. Se faktaboksen, eller gå til DENNE SIDEN for å se hvordan du kan delta!

JURYEN: DittOslos nnyhetsredaktør Hege B. Braaten og ordfører i Oslo, Fabian Stang. (Foto: Karl Andreas Kjelstrup)

Mange gode bidrag

- Jeg synes det var veldig mange fine bilder denne gangen, sier Fabian Stang om bidragene som kom inn i årets to første måneder.

Både han og Hege Bjørnsdatter Braaten er imponerte over både variasjon, teknikk og budskapene i bildene. De innrømmer at det ikke var lett å velge bare én vinner blant de over 60 bidragene.

- Defor vil jeg også gi hederlig omtale til en av mine andre favorittbilder denne gangen, sier Braaten.

- Jan Olsen Skares bilde av personen i snøen er helt fantastisk stemningsfullt og flott, selv om det er trist. Imidlertid sier innsenderen det viktige: Dette er også en del av Oslo.

(Foto: Jan Olsen Skares)

 

Konkurransen for mars er allerede i gang! Send inn dine bilder i dag og se bildene som allerede har kommet inn!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse