Lokale sykkelhelter

Raske i løypa: Her er en del av Team Håpløs - ingen tvil om at disse gutta feier gjennom Birken på litt over tre timer. Fra venstre: Henning Bjerke, Thomas Bjerke, Erik Haugen (ikke Birken i år), Odd Erik Bunde, Egil Knapper, Rune Andresen, Lars Erik Johansen (ikke Birken i år), Ketil Skårsmoen, og Rune Berge. Morten Berge skal også bli med i årets Birken, men møtte ikke til fotografering. Foto: Kristin Tufte Haga

Lørdag er det igjen klart for "Birken" - over ni svette sykkelmil fra Rena til Lillehammer. Team Håpløs skal forsvare bydelens ære.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Kjelsås: En vanlig, men ganske sen mandagskveld for et par uker siden, på en av turveiene fra Kjelsås og inn i de fantastiske nordmarkaskogene, er det merket med "Team Håpløs". Vi har hørt om Café Håpløs - men ikke om teamet. Dette kan jo for så vidt være et team av hvem som helst og med hva som helst. Men det er det ikke. Det er noen av Kjelsås/Grefsens raskeste, godt voksne gutter som skal være med å forsvare bydelens ære nettopp i Birkebeinerrittet - eller "Birken".

En av de siste fellesøktene - og det interne sykkel-klubbmesterskapet - før selve rittet, er nettopp ferdig. Gutta er ganske mange. Og selv i tussemørket ser de ganske så møkkete ut, og kanskje mer slitne enn man tror (!), men de er også veldig blide. Klart de stiller på et lagbilde. Vi møtes på Langsetløkka torsdagen etter.

Håp likevel

Hvorfor det "håpløse" navnet - dere ser langt fra håpløse ut?

– I forhold til eliten er vi nok ganske så håpløse - derfor navnet. Men sammenliknet med den jevne mosjonist så er vi vel ikke så håpløse likevel, sier en av temaet, Odd Erik.

Han forteller at gjengen består av tolv gutter som trener fast sammen hver mandag. De fleste er påmeldt Birken i år også.

– Vi liker å trene og holde oss i form. Om vinteren er det løping og langrenn som gjelder. Resten av året sykler vi, sier Odd Erik.

Tretti pluss pluss

Gutta har allerede samkjørt trening og konkurranser i flere år. Alle har en eller annen tilknytning til Kjelsås, og flesteparten bor i området.

Henning kan fortelle at det ikke akkurat er noen ungsauer vi har med å gjøre, men old boys-laget er det heller ikke.

– Vi er sånn circa tretti pluss pluss, bortsett fra "gamlefar" Erik, som faktisk har passert 40 for en god stund siden, og selvfølgelig trekker gjennomsnittsalderen en del opp, ler Henning.

Erik - ifølge Henning alias "gamlefar" - ser slett ikke noe mindre rask i løypa ut enn de andre, og han ser ikke ut til å føle at alderen tynger.

– Jeg er en av veteranene, men slår i hvert fall ungfolene etter kl. 24.00, sier Erik.

Han har vært med helt fra starten.

– Det hele ble dratt i gang for en del år siden, da noen av oss trente på Tiger Karate på Frysja. Etter hvert ble det til "Team Håpløs", forteller Erik.

Men er det plass til flere i "teamet"?

Erik er ikke helt sikker.

– Vel vi får se. Den sosiale profilen må være riktig. Vi har det virkelig gøy sammen også i andre settinger enn det sportslige. Det er vel så viktig, sier team-veteranen.

Taktikk, forventninger, mål

Alle gutta har vært med i Birken en flere ganger før. Og hva er taktikken for lørdagens store styrkeprøve?

– Vi syklet Grenserittet samlet, men det dropper vi på lørdag. Vi vil alle prøve å komme under 3.30 (!). Thomas er den vi regner med sykler fortest av oss alle, sier Odd Erik.

– Men på bankett stiller vi alltid et sterkt, samlet lag, tilføyer Henning.

Han kan forøvrig fortelle at den spreke gjengen har enda større ting på gang for neste år.

- Vi skal prøve oss på Trondheim - Oslo. Klart det blir spennende. Målet i år har ikke bare vært Birken, men også Oslo trippelen (Holmenkollen skimaraton, Holmenkollrittet og Oslo maraton). Og så klart badesesongen da - hvor noen av oss sliter mer enn andre, ifølge Henning.

Hvor er jentene?

Men hva med jenter i "teamet" - hvor er de?

Rå latter.

Erik tar ordet.

– Nei - du vet det blir for mye prating, sier han.

Ny rå latter.

Sorry jenter, her er det ingen bakdør på gløtt.

Da er det slutt på intervjuet. Gutta skal ut å "trimme" - en aldri så liten sykkeltur.

– I dag skal vi ta en runde på bare tre - fire mil. Men det skal gå JÆVLIG fort, kan Egil fortelle.

Dette blir flott og langt fra håpløst. Nordre Aker Budstikke ønsker Team Håpløs og de andre trettentusen og noen hundre deltakerne en flott tur fra Rena til Lillehammer til på lørdag. Og måtte det bli pent vær!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse