ANNONSE
Annonse

Lokker "nye" nordmenn til gammel Kollen-tradisjon

Har halvert billettprisen og mobiliserer på tvers av hele Oslo.

Felles innsats: En rekke ledere fra minoritetsmiljøet, kulturlivet og politikken var samlet i Holmenkollen tirsdag. Foto: Skiforeningen

For å samle Oslo by og bevare Holmenkollrennet skal nye nordmenn nå lokkes til å like skisport.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.02.2013 kl 12:37

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

HOLMENKOLLEN: Kontrasten er enorm om man ser festbildene med de omtrent 120.000 menneskene i Holmenkollen under Vinter-OL i 1952, opp mot de glisne tribunene under Holmenkollrennet i fjor. Dyre billetter fikk en stor del av skylden for publikumsfiaskoen i Norges praktanlegg for skisport til 1,8 milliarder kroner.

- Vi må være ærlige på at det i fjor var alt for lite mennesker her, sier ordfører Fabian Stang (H).

Tirsdag kveld deltok han og en rekke ledere fra blant annet minoritetsmiljøer på en samling i Holmenkollen, hvor målet var finne måter å rekruttere bredt til folkefest i kollen blant Oslos befolkning.

Minoritetene skal med

Blant Oslos innbygger er det i dag en stor andel som har lite eller intet forhold til skisport.Det ønsker Oslo kommune, Skiforeningen og Skiforbundet å gjøre noe med.

- Det er ikke nødvendigvis slik at alle skal gå på ski, det må vi være ærlig på. Det er mange såkalt etnisk norske som heller ikke går på ski. Men jeg er veldig opptatt av at alle skal få mulighet til å prøve og gå på ski. For når du sitter i lunsjen på jobben og noen snakker om at de har gått på tur, vært på ski, da er man så mye mer inkludert om man kan si at man har gjort det en gang, sa Stang til de fremmøtte på samlingen.

Målet er folkefest

Under Holmennkollrennet i 2012 møtte knapt 40.000 mennesker opp, inkludert de som som så på skiløperne fra marka. Målsetningen for årets renn, som pågår 15. - 17. mars, er 100.000 over hele helgen.

- Det er et stort og hårete mål, men vi mener det er viktig å tenke stort og sikte på å komme over kulen, sier kommunikasjonssjef Mette Habberstad i Skiforeningen.

Kan Holmennkollrennene opphøre å eksistere om det ikke kommer flere tilskuere enn i 2012?

- Holmenkollen står veldig sterkt internasjonalt, så det skal fryktelig mye til. Men skal vi bevare Holmenkollrennene må de oppleves som relevante også for nye grupper av befolkningen. Hvis Oslo skal være en samlende by er det viktig å dele noen tradisjoner, sier hun.

Billettprisene halvert

Billettprisene, som trolig var utslagsgivende for det lave tilskuertallet i 2012, er i år kuttet betraktelig.

- Vi har halvert prisene fra i fjor. Nå er det billigere enn det var for fem år siden, og gratis for barn under 13 år. Vi får virkelig håpe det har en effekt, sier Habberstad.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse