ANNONSE
Annonse

- Lønner det seg egentlig å selge boligen selv?

To helt like små leiligheter på 40 kvadratmeter solgt i blokkomårde, den ene for 700.000 kroner mer, et par uker senere. Foto: KROGSVEEN

Krogsveen-megler Aase da Rocha tviler, som selv nylig solgte for kunde en 40 kvadratmeter leilighet for 700.000 kroner mer enn den helt like naboleiligheten, hvor eier solgte selv. – Meglerene overvurderer egne salgsferdigheter, mener Merete Nordvik i selg selv-tjenesten PROPR.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.11.2016 kl 08:34

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER: PROPR hjelper deg med takst, fotograf, annonsering, dokumentasjon, prospekt, visningsliste, budrunde, kontrakt og oppgjør for 34 900 kroner.

Kraftig ut mot PROPR

Det står det på nettsiden til firmaet som oppfordrer folk til å droppe eiendomsmegleren, og i stedet selge selv - ved hjelp fra Propr.

I sommer gikk Norges Eiendomsmeglerforbund kraftig ut mot nyetablerte PROPR, og kalte tjenesten for kvasimegling. Forbundet mener tjenesten hverken ivaretar interessen til kjøpere eller selgere. Eller at tjenesten er i tråd med loven.

– Vi kan ikke ha det sånn at noen eiendomsmeglere må drive under strenge lovkrav, mens andre kan omgå reglene og slippe unna. Da svekkes forbrukervernet, sa blant annet Carl Geving, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund til E24 i sommer - les hele saken her: http://e24.no/privat/eiendom/nef-tordner-mot-meglerne-bak-meglerfritt-boligsalg-ber-finanstilsynet-om-hjelp/23718594

Finanstilsynet

Meglerforbundet ba Finanstilsynet om å vurdere om virksomheten PROPR er lovlig og følger de reglene de må i forhold meglerbransjen.

I begynnelsen av oktober svarte også Finanstilsynet PROPR AS' advokat.

– Basert på foreliggende dokumentasjon og opplysninger fra PROPR AS, legger Finanstilsynet til grunn at foretaket tilbyr en automatisert tjeneste.

Videre at et grunnleggende trekk som særkjenner meglerrollen, er at megleren skal yte en innsats for å bringe to eller flere parter sammen i en avtale.

– Selv om man kan sies å bidra til å bringe partene sammen, er det antatt at såkalt mekanisk formidling ikke faller inn under lovens saklige virkeområde. PROPR AS spiller ikke en aktiv rolle i å bringe partene sammen, skriver Finanstilsynet og konkluderer med at PROPR AS ikke driver eiendomsmegling og må følge samme regler som eiendomsmeglere ellers.

Hvor mye sparer du?

Daglig leder og eiendomsmegler i Krogsveen AS avdeling Årvoll, Aase da Rocha, har mange kunder fra Nordre Aker. Hun tror ikke selgeren sparer noe med en slik løsning – snarere tvert imot.

Aase da Rocha, daglig leder i Krogsveen AS - avd. Årvoll. Foto: KROGSVEEN

– Det kreves stor innsikt i både markedet, lovverket og objektet som skal selges. Alt dette kan det nok være vanskelig for boligeiere selv å ha kunnskap om og å følge med på utviklingen til, sier da Rocha.

Og fortsetter.

– Som eiendomsmeglere følger vi med på boligmarkedet hver eneste dag. En privatperson har ikke denne innsikten eller vet hvem kjøperne er. I tillegg er rådgivningsdelen særdeles viktig, og kontakten med alle visningsdeltagerne og budgiverne. Eiendomsmegleren vet hvordan høyest mulig pris i budrunden kan oppnås - hvem som bør følges opp når og hvilke knapper som bør trykkes på, mener hun.

Da Rochas erfaring er også at mange er skeptiske til private salg.

– Ved privat salg er det ingen lovkrav til hva som må opplyses i salgsoppgave og annonser. Dette er en stor risiko for kjøper. Eiendomsmeglere er pliktige til å opplyse om det som kan ha betydning for handelen og skal følge Eiendomsmeglerloven, Markedsføringsloven og bransjenormen, forteller den erfarne megleren.

Hun trekker også frem at en eiendomsmegler er en nøytral mellommann og har taushetsplikt, i motsetning til privat boligselger.

– Og ikke minst har budgivere tiden frem til kl. 12 etter siste annonsert visning til å kunne komme med et bud, det har de ikke hos en privat selger, legger hun til.

Gjennom PROPR avtales det direkte mellom partene, også uten at finansiering blir kontrollert, mener da Rocha.

– Øvrige interessenter kan gå glipp av drømmeboligen og selger kan ende opp med en kjøper som ikke kan gjøre opp for seg. Vi derimot, sjekker budgivers betalingsevne og har kontroll på alle interessentene.

Hun ramser også opp at eiendomsmegleren tar seg for seg alt av det juridiske. Som innhenting og formidling av viktige opplysninger, skreddersydd kjøpekontrakt, overtagelse, oppgjør og tinglysning,

– Det er en tidkrevende prosess og en privatperson har ikke denne innsikten, sier da Rocha.

– Så lønner det seg egentlig å selge boligen selv?

Krogsveenmegler Aase da Rocha tviler. Selv solgte hun nylig en 40 kvadratmeter leilighet for 700.000 kroner mer enn, ifølge da Rocha, den helt like naboleiligheten hvor eier solgte selv gjennom PROPR, bare et par uker tidligere, også ifølge eiendomsverdi.no.

Og leilighetene var tilnærmet identiske.

– Dette eksempelet viser at selger kan gå glipp av store summer ved å selge selv. Vi plikter å understreke overfor boligselgere om at de bør tenke seg nøye om før de velger å selge privat.

– Og ja, det finnes sikkert også motsatte bolighistorier. Men det er vel ikke noe tvil om at med eiendomsmegler så får både selger og kjøper mye kunnskap og trygghet med i
prosessen. Det tror jeg betyr mye for mange, sier da Rocha.

Krogsveens pris for salget var 50.000 kroner inklusiv merverdiavgift. I tillegg kommer utgifter til fotograf og takstmann.

– Sparer masse penger

Merete Nordvik, daglig leder i PROPR kommenterer følgende.

– Vi har stor forståelse for at meglerne er bekymret for at det nå har kommet en trygg, rimelig og helhetlig tjeneste, for de som ønsker å droppe megler. Det virker heller ikke som den aktuelle megleren kjenner særlig godt til PROPR, sier Nordvik.

Merete Nordvik - daglig leder i PROPR. Foto: PROPR

Som sier at tidspunkt knyttet til PROPRs budrunde er identisk med det eiendomsmeglere bruker, og markedet er kjent med.
 
– Den største fordelen med å velge PROPR er at man sparer masse penger ved å droppe et fordyrende mellomledd. Selgeren kjenner boligen sin best selv, og har de beste salgsargumentene, ifølge Nordvik.
 
Hun forteller at PROPRs budrunde er transparent og kan følges i sanntid av alle. Alle interessenter får SMS-varsel ved bud, som gis via Bank-ID.

– Budgiver blir da synlig for selger og i etterkant mottar kjøper fullstendig budlogg. Det er langt større trygghet og åpenhet knyttet til vår budrunde enn hva meglerstanden kan tilby. Der er man prisgitt megleren, mener Nordvik.

Opplysninger som kjøper kan forvente

Det er også et lovkrav til at selger skal gi alle opplysninger om boligen, som kjøper kan forvente å få.

– Det følger av Avhendingsloven, og det burde megleren vite. De nødvendige opplysningene som en kjøper kan regne med å få om boligen ivaretas selvfølgelig gjennom PROPR.

Finansiering

Nordvik mener også at meglerens påstand om at finansiering ikke lar seg sjekke er også feilaktig.

– I PROPR sitt budskjema må budgiver blant annet fylle ut finansieringskilder, som selger enkelt kan verifisere med en telefon til långiver.
 
PROPR er ikke en eiendomsmegler, men et selvbetjeningsverktøy.

– På vår hjemmeside finner man svar på alle de vanligste spørsmålene knyttet til salg og kjøp av bolig. Er det noe man lurer på knyttet til tjenesten så har vi support 14 timer i døgnet, syv dager i uken, noe som er langt mer tilgjengelig enn hva de fleste meglere kan tilby.

– En rekke av boligene som er solgt gjennom PROPR har oppnådd rekordpriser i sine respektive nabolag. Det mener vi gir god grunn til å hevde at meglerne overvurderer egne salgsferdigheter, avslutter Nordvik.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

 

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.