ANNONSE
Annonse

Dagens vinanbefaling:

Look to Portugal

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

Et eller annet sted i Portugal lager de den beste vinen til Tom-Victors sjokoladepudding.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Her får vi enda en påminnelse om at populære retter gjerne blir misbrukt til det ugjenkjennelige av måltidsindustrien. Sjokoladepudding skal liksom komme ut av en usjarmerende tetra-pak, med en minst like usjarmerende smak.

Selvfølgelig svøpt i en ubestemmelig gul saus med det misvisende tilnavnet vanilje.

Opplevelsen smaker langt mer av sjokolade når den kommer fra kjøkkenet til verdens nest beste kokk. I stedet for kjøpevariantens ubehagelige, korte og tørre konsistens, er Tom-Victors pudding fast og tilnærmet kremet.

Vaniljesausen smaker mye av alt: En flytende og nærmest vulgær nytelse som gjør at porsjonen sklir unna så fort at man kanskje rekker et stykke til før den voldsomme metthetsfølelsen setter inn.

Til dette trenger vi alkohol, for renselse og struktur. God, forfriskende syre er også et poeng til fet og søt mat. Vinen bør ha et sukkernivå – og en generelt høy konsentrasjon – for å matche maten. Men merk at friskheten kan utebli om vinen blir like ekstrem og søt. Prøv derfor å vurdere vinens syre og sukkerinnhold godt opp mot hverandre!

Naturligvis går det her mot en hetvin, og madeira er et åpenbart valg. Den har som oftest god syrestruktur og trives gjerne godt med sjokolade og ikke minst nøtter og karamelltoner, som her.

Den søteste vinen fra øya – Malvasia – vil være et godt og oppskriftsmessig valg.

Likevel får du en friskere opplevelse om du går for den litt tørrere stilen kalt Boal: 44482 Boal Reserva Veramar, Barbeito, Madeira, Portugal. Kr 195,- (BU) er et helt sublimt valg, og skulle den bli strevsom å oppdrive, så merk at Polet også har andre, gode Boal-viner tilgjengelig.

En annen drikk fra Portugal som vil blidgjøre puddingen, er en søt Moscatel produsert på Setùbal-halvøya. Her kan jeg anbefale 30354 Alambre Moscatel de Setúbal 2002, J. M. de la Fonseca, Portugal. Kr 149,- (BU).

I tillegg finnes det mye annet som kan fungere her, fra Tawny Portvin, Pineau de Charentes eller et godt destillat som grappa eller cognac. 13921 Niepoort 10 YO Tawny, Niepoort, Douro, Portugal. Kr 175,- (Fullesortiment) bør for eksempel være enkel å få kloa i.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.