Lover å kjempe mot sine egne, om nødvendig

BU-leder Per Henry Christiansen ledet det som sannsynligvis er tidenes største BU-møte i Nordre Aker. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Bydelsutvalget vil ha nedre Grefsen ut av utviklingsområdet ytre by og bevare det som et småhusområde.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.04.2016 kl 10:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NYDALEN: Trolig var langt over tusen mennesker samlet til bydelsutvalgsmøtet torsdag. Det var langt fra plass til alle, men de marsjerte gjennom salen for å markere sin motstand mot fortettingsplanene på nedre Grefsen.

Folketoget, med beboere på det «rammede» nedre Grefsen og sympatisører fra øvre Grefsen og Kjelsås, gikk fra Morellbakken skole, og strakte seg fra Storokrysset til langt forbi Storosenteret, på det lengste.

SE BILDER OG VIDEO FRA FOLKETOGET HER!

HVA GÅR SAKEN UT PÅ? Her kan du lese bakgrunnen

Bli skitne på hendene

Bydelsadministrasjonen «fryktet» kanskje 150 fremmøtte og hadde gjort klart salen til det antallet, men det endte med, trolig, minst det tidoble.

De fleste bydelspolitikerne var tydelige på at de står på samme side som de fremmøtte beboerne, og vil ta en tydelig rolle opp mot sine egne i bystyre og byråd.

– Vi skal gjøre alt som er nødvendig og gå ut av av komfortsonen for å bevare nedre Grefsen som småhusområde, sa BU-leder Per Henry Christiansen (H).

Han minnet de fremmøtte om at ingenting, annet enn selve kommunedelplanen, er vedtatt .

– Det må lages områdereguleringer, og vi skal spavende denne planen oppad vegger og nedad stolper så den blir fornuftig. Så må også den nødvendige utvikling av infrastruktur stå i takt med den utvikling som kan komme på nedre Grefsen, dersom den kommer, sa BU-lederen.

– Jeg forplikter meg til å kjempe for, og slåss for dette uansett hvor mye motbør det får, sa Heidi Rømming (SV).

– Fortetting og utbygging rundt kollektivknutepunkt skal gjøres på grunn av miljøhensyn, sa Andreas Skjæret (V).

– Og det kan vi ikke gjøre ved å rive. Det gir et netto dårlig miljøregnskap tror jeg. Denne type fortetting bør heller skje ved nye stasjoner, som Løren som åpner søndag

Se bildet større

Bydelsutvalgssalen var fylt til randen og det sto folk både i resepsjonsområdet og utenfor bydelshuset mens BU-møtet pågikk. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Vedtaket

Fem av seks partier i BU hadde i forkant av møtet utarbeidet et omforent vedtaksforslag – Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre, Fremskrittspartiet og SV.

Bare MDG sto fast på at de ikke ønsker å skjerme nedre Grefsen mot knutepunktfortetting.

Det var også dette forslaget bydelsutvalget endte med å vedta. MDG stemte mot første og tredje punkt:

• BU er opptatt av at småhusområdet på Nedre Grefsen bevares.
• I plankart til kommuneplanen er Nedre Grefsen innbakt i fortettingsområdet Storo. Kommuneplanen er en overordnet plan, og det er et krav til felles planlegging (områderegulering) for "Utviklingsområde ytre by". Etter bestemmelsene i Plan- og bygningsloven skal forslag til områderegulering sendes ut på høring og legges ut til offentlig ettersyn.
• BU mener at Nedre Grefsen fortsatt skal bevare sitt preg som småhusområde, og eventuelle forslag til reguleringsplaner må ta hensyn til dette.

For vagt

Mange av de fremmøtte som tok ordet i åpen halvtime påpekte at de synes vedtaket er for vagt. Dette avviste imidlertid lokalpolitikerne.

– Vi har fått klare råd fra sentrale personer på rådhuset om at det vil være en uklok måte å gå frem på å be om at nedre Grefsen fjernes fra kommunedelplanen. Vi ønsker heller at det skal bevares som småhusområde, innenfor den vedtatte planen, sa Per Henry Christiansen, og supplerte at «her er målet viktigere enn middelet».

– Dette vedtaket er det riktige å komme med nå. Så får vi se hva som kommer i arbeidet med en områderegulering. Dere som bor der må sammen stå mot utbyggere som måtte prøve seg, sa Christiansen.

SV-representant Heidi Rømming støttet BU-lederen fra talerstolen.

– Jeg er uenig med dere som hevder vedtaket i bydelsutvalget i dag er svakt. For meg som BU-politiker er dette et sterkt og forpliktende vedtak. BU er høringsinstans, og det er ikke vi som vedtar kommuneplanen eller områdereguleringen, men vi har en viktig stemme inn til våre partier i bystyret. Og vi forplikter oss til å jobbe for det vi har vedtatt når det eventuelt kommer en områderegulering, eller når kommuneplanen skal rulleres før 2019, sa hun.

Stor protest

Miljøpartiet de Grønne har vært tydelige på at de ikke ønsker å skjerme nedre Grefsens småhusområde.

Se bildet større

Liv Derås Bjørnstad og Mattis Ulvang fra MDG var ikke populære blant de fremmøtte, men sto fast på at et område som nedre Grefsen bør komme flere til gode, enn det gjør i dag. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Liv Derås Bjørnstad møtte til dels høylytt motstand fra salen da hun gjentok partiets standpunkt om at områder nært kollektivknutepunkt bør fortettes, og at et område som nedre Grefsen bør komme flere til gode. Hun understreket imidlertid at partiet mener det er problematisk at beboerne og bydelen ikke har blitt hørt i prosessen.

– Jeg skjønner raseriet og hvor forferdelig det må være å våkne opp og oppdage hva som står i kommunedelplanen, sa hun, og la til at det er den eventuelt videre prosessen, som vil bestemme hva som skal bygges og hvor mange etasjer det kan bli.

– Hvis det ikke er lønnsomt å bygge der vil det ikke lenger være interessant. Vi vil jobbe for et godt, om enn annerledes, nabolag på Grefsen.

LES KOMMENTAR FRA MDG: – Ønsker grønn byutvikling

Skuffet

Se bildet større

Benedicte Bull. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Benedicte Bull, en av initiativtakerne til facebook-aksjonsgruppen Stopp ødeleggelsen av Nedre Grefsen, var fornøyd med BUs vedtak selv om hun hadde ønsket en sterkere ordlyd.

– Men jeg respekterer det, tror at lokalpolitikerne vet hva de gjør, og vil jobbe videre med dette mot egne sentrale politikere, sa hun etter møtet.

– Men jeg er skuffet over MDG, og skjønner ikke hvor de er på vei. Slik jeg ser det er standpunktet deres i strid med eget partiprogram. Men vi vet der er mange gode krefter i Miljøpartiet, og vil gjerne snakke videre med dem, sa Bull.

Hold deg oppdatert! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Følg saken om «kommunedelplan-avsløringen» her!

LES HVA LOKALPOLITIKERE HAR SKREVET:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse