ANNONSE
Annonse

Lurer deg med gatebarn?

Bøssebærere som angivelig samler inn penger til gatebarn i Romania er observert over hele landet, også i Nordre Aker. Politiet advarer mot at pengene ikke alltid når frem. Dette bildet er derimot fra en høyst reell innsamling, TV-aksjonen i fjor. Illustrasjonsfoto

Har du nylig gitt penger til «gatebarn i Romania»? Da er det ikke sikkert pengene kommer frem, advarer Politiet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.08.2009 kl 13:30

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER: I slutten av juli samlet en gutt i 14-årsalderen inn penger utenfor Rimi i Maridalsveien på Korsvoll.

— Gutten hadde refleksvest, ID-kort med bilde og forseglet bøsse. På vesten sto det Støtt gatebarna Jeg spurte ham hvilke gatebarn dette var, og han svarte i Romania, sier kvinnen, som ikke så noe navn på organisasjonen gutten angivelig jobbet for, bare en svenskliknende nettadresse.

— Nysgjerrigheten min fikk meg til å gå bort til ham og spørre om han bodde i Oslo, og hvor han kom fra, dessuten hva organisasjonen het. Han kunne plutselig ikke gjøre rede for noe verken på norsk eller svensk og spilte dum. Men han sa at han var fra Romania, sier kvinnen.

Ikke ukjent

Tilsvarende «bøssebærere» har vært observert også andre steder i byen. Både i juni og i juli meldte Nordstrands Blad om bøssebærere til inntekt for «gatebarn i Romania» på henholdsvis Nordseter og Skullerud. I det vekter eller politi ble tilkalt forsvant bøssebærerne fort.

Et raskt nettsøk viser at personer som samler inn penger under logoen «gatebarn i Romania» eller «redd gatebarna» har vært på ferde blant annet i Stavanger, Drammen, Tønsberg, Arendal, Gudbrandsdalen og Nordland i sommer og i våres. Alle steder knytter det seg ifølge Politiet usikkerhet til om innsamlingene er reell. Ifølge Drammens Tidende har et rumensk par drevet pengeinnsamling fra Tromsø i nord, Molde i vest og på Sørlandet og Østlandet.

Politioverbetjent Dagfinn Kalldal på Majorstua politistasjon bekrefter at de kjenner til metoden er brukt i vårt distrikt, ofte av rumenere med tilknytning til det de hevder er svenske organisasjoner.

— Vær kritiske

— Våre folk har sjekket det aktuelle tilfellet i Maridalsveien, og dette er en reell organisasjon som fører regnskap i Sverige, så i dette tilfellet virker det som om alt er i orden, sier Kalldal.

Han vil likevel på et generelt grunnlag oppfordre publikum til å være kritiske overfor hvem de gir penger til og sjekke at de har ID-kort og papirer på at innsamlingen er legal. Men det kreves ingen polititillatelse for å drive pengeinnsamling i Norge.

— Det føres ingen kontroll med at pengene går til det formålet de skal, sier Kalldal.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse