Lurer du på hvorfor dette helikopteret flyr lavt i dag?

Helikopteret skanner trikkeinfrastrukturen. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Forklaringen har noe med trikken å gjøre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.04.2017 kl 08:18

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Bildet over er tatt ved Disen i 16-tiden torsdag ettermiddag. Men hele dagen har det sirklet over byen i lav høyde. Hvorfor?

Det svarte helikopteret, av typen Pegasus, har fløyet i 700 fots høyde langs hele trikkenettet i Oslo for å samle inn data fra trikkens kontaktledningsanlegg.

Videoen under er fra Kjelsås rundt klokken 16.30:

Helikopteret skanner og fotograferer trikkeinfrastrukturen.

Skanner og fotograferer

Sporveien forklarer selv:

«Sporveien arbeider med å utarbeide en fullstendig tilstandsvurdering for trikkens kontaktledningsanlegg. For å samle inn data og registrere tilstanden til kontaktledningsanlegget, benyttes helikopter med påmonterte laserskannere og kameraer, til å skanne trikkens infrastruktur fra luften. Den samme registreringen gjøres samtidig fra bakkenivå, fra en bil.»

Det er Terratec AS som er Sporveiens leverandør på skanning og innsamling av data på kontaktledningsanlegget.

LES OGSÅ: Naboer flykter for å redde nattesøvnen

Effektiv metode

Se bildet større

Slik ser helikopteret ut. FOTO: SPORVEIEN

«Teknologien som nå tas i bruk for Sporveien har i flere år blitt brukt av eksempelvis Hafslund og Bane NOR for befaring av nettlinjer og jernbane. Metoden er veldig effektiv, og på bare noen timer får Sporveien samlet inn fullstendige data. Dataen blir samtidig registrert i en datamodell med riktig plassering for hele Sporveiens nett som strekker seg over mer enn 40 kilometer.

Pegasus Helicopter AS som flyr helikopteret har alle godkjenninger og prosedyrer som skal til for denne typen oppdrag og har lang erfaring med skanning av luftlinjer og jernbane. Helikopter ble valgt til denne type datainnsamling fra luften på grunn av svært tungt utstyr og lange avstander.»

Ferdig i dag

Skanningen fra helikopter gjøres på dagtid når værforholdene er gode. Sporveien forventer at det går med én dag til datainnsamling fra helikopter. Arbeidet gir ifølge Sporveien forbigående støy.

Så da vet du det.

LES OGSÅ:

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse