Maltraktert av toget

Den uheldige elgen i Nordmarka. Leserbilde

Denne elgen er en av tolv artsfrender som har endt livet i møte med toget på Gjøvikbanen i vinter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.03.2009 kl 17:58

OSLO: I midten av mars hadde Friluftsetaten registrert hele 28 elg som har måtte bøte med livet i Oslo – på en eller annen måte – så langt i vinter. Verst har det vært i Sørkedalen og Maridalen. Tolv elg har mistet livet etter ublide møter med NSB på Gjøvikbanen.

Denne elgkalven er så langt den siste i rekken. Tidligere denne uken ble den brakt til Sandermosen stasjon, der en av våre lesere tok disse bildene av kadaveret.

– Intet vakkert syn. Den lå nå der og var ille maltraktert, det er klart det er synd, dette kunne jo blitt en stor og flott elg, sier han til Nordre Aker Budstikke.

Snøen har skylden

Den siste uken har det kommet inn mange rapporter om elger i tettbygde strøk. Flere forteller om elg i hager på Korsvoll og på bilveiene i Maridalen. En leser forteller om et møte med tre elger på turveien på vestsiden av Sognsvann.

– Snøforholdene har vært vanskelige og ført til at hjortevilt har trukket mot bebyggelse. Da er det ikke til å unngå at noen dyr blir påkjørt, sier Anders Gimse i Friluftsetaten.

Høyere antall

Han opplyser at antall drepte elg er vesentlig høyere i år enn det som har vært tilfellet de siste par årene.

– Dette er et høyt tall. Sist vi hadde et tilsvarende antall var i 2006, sier Gimse.

Han oppfordrer folk til å opptre varsomt overfor elgen.

– Møter man på en elg, bør man unngå å nærme seg den. Hundeeiere bør spesielt passe på, og holde hunden i bånd, slik at man unngår å stresse elgen, sier Gimse.

I Maridalen og Sørkedalen har Samferdselsetaten satt opp ekstra elgfare-skilt, og Friluftsetaten har lagt ut siloballer på fôringssteder i marka for å hindre at dyrene trekker mot bebyggelse og veier.

Ikke alle de omkomne elgene har blitt påkjørt. I februar ble to elgokser som hadde forvillet seg ned på Vækerøveien skutt av Viltnemda.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon