ANNONSE
Annonse

Marit (19) fra Kjelsås og «Evita-periodens» fall

Marit Moen Fjeld fra Kjelsås studerer i Argentina og fulgte valgkampinnspurten fra en kafé ved Andes. Foto: PRIVAT

Denne måneden måtte peronismen se seg slått i Argentina, 70 år etter at bevegelsen kom til makten for første gang. Fortsatt er Evita og Juan Perón ikoner i Argentina, men også i Norge, gjennom musikal og film. 19 år gamle Marit Moen Fjeld fra Kjelsås har fulgt valget, som resulterte i ny president og ny politisk retning.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

KJELSÅS/BUENOS AIRES: 19-åringen fra Kjelsås studerer spansk og bedrifters samfunnsansvar, i Buenos Aires i Argentina. Nylig gikk argentinerne til valgurnene, men det er neppe mange som har hørt om det her hjemme.

– Sør-Amerika er et område av verden som får lite oppmerksomhet i norsk media. Med min opplevelse av valget her i Argentina håper jeg at jeg kan gi en forklaring til «folk flest» om hva som foregår her nede, sier Marit, som har skrevet en kronikk om hvordan hun har opplevd valget. Den kan du lese i sin helhet her.

Utenfor Lonely Planet-guidene

Gjennom studiene i det latinamerikanske landet har Kjelsås-jenta lært mye om argentinsk kultur. Hun har reist og fått sett provinser utenfor Buenos Aires.

– Dette er områder som sjelden, om ikke aldri, blir vist i Lonely Planet-bøker. Jeg har lært mye om sannheten om fattigdommen, som er en vanlig del av den jevne argentiners hverdag. Jeg har også sett hvordan nabolag har blitt avhengig av privatpersoners initiativ fordi staten svikter, sier Fjeldt.

23. november fikk Argentina ny president, da opposisjonskandidaten Mauricio Macri erklærte seier i presidentvalget i Argentina, med over 50 prosent av stemmene.

– Jeg synes det har vært veldig spennende å følge med på valgkampen, og jeg har vært veldig tørst på informasjon. Ved å følge med på TV, lese aviser og ved å snakke med den vanlige argentiner «på gata» har jeg fått et inntrykk av situasjonen under valget. Jeg har lært mye som har overrasket meg og som har gjort at jeg har gått fra å være relativt uvitende til å føle at jeg har en noenlunde god oversikt over det politiske bildet i Argentina den siste tiden, sier Fjeld.

Fulgte valget på restaurant ved Andes

«På valgdagen befant jeg meg i Parque Provincial Aconcagua, to timer utenfor Mendoza, hvor Macri fikk hele 57 prosent oppslutning. Etter en lang dag med trasking ved foten av Andesfjellene, fikk min venninne og jeg en uventet slutt på dagen. I Puente del Inca, som ligger en 40 minutters gåtur fra nasjonalparken, fant vi ly på en sliten, men sjarmerende restaurant. Vi ble møtt av en stor flatskjerm som viste valgkampen, noe som for meg kom som en positiv overraskelse.

I ly av snøstormen utenfor vinduet satt to østerrikere, to nordmenn og noen argentinere og fulgte med på nedtellingen fram mot klokka seks, da stemmeurnene stengte. Å sitte ved Andes, se valgkampen og se vår kelners bekymrede blikk i det øyeblikket han innser at de kapitalistiske kreftene vinner i et land hvor peronistene har hatt makten i 70 år, var en opplevelse jeg sent kommer til å glemme» skriver Marit Moen Fjeld i sin kronikk i Nordre Aker Budstikke.

70 år med peronisme

Evita og Juan Perón er argentinske ikoner som mange kjenner til, også i Norge, gjennom Andrew Lloyd Webbers musikal, som ble filmatisert i 1996 med Madonna i hovedrollen som Evita.

– Et valg som dette, hvor peronismen blir bekjempet etter 70 år, er i min mening en spesiell nyhet som fortjener mer spalteplass. Valget er viktig ikke bare fordi det markerer slutten på en æra, men også fordi jeg har vært vitne til engasjementet rundt valget her nede, et engasjement som på ingen måter kan sammenlignes med hvordan vi håndterer valget i velferdsstaten Norge, sier Fjeld.

Trykk her for å lese kronikken hennes her!

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse