– Markas Karl Johan

Milena Wychodzka tar gjerne noen runder rundt Sognsvann. – Flott når man bor i nærheten sier hun.

Sognsvann er et av de ti beste stedene å løpe i Norge, mener Visit Norway. – Beliggenheten gir uante muligheter, sier Egil Ivar Johansen ved Norges idrettshøgskole.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.08.2008 kl 08:44

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Sognsvanns tilgjengelighet gjør området unikt, sier Micael Hassel og Thomas Lindström. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

SOGNSVANN: Johansen er universitetslektor på Norges idrettshøgskole (NIH), som har Sognsvann som en av sine nærmeste naboer. Han går god for at denne delen av Nordmarka holder høy standard som treningsområde.

– Det er uterommet vårt, og brukes til trening i mange forskjellige idretter gjennom hele året, sier han.

– Men Sognsvann er også et sted mange trekker til for å bli sett. Det er på en måte Markas Karl Johan.

Mil etter mil

Det er den amerikanske versjonen av nettsiden Visit Norway, den offisielle reiseguiden til Norge, som har kåret landets ti beste løpesteder. Blant Bygdøy, Tromsø, Rallarvegen og Furulunden i Mandal finner vi nemlig Nordmarka generelt, og Sognsvann spesielt.

– En av tingene som gjør Oslo spesielt i forhold til andre hovedsteder, er at byen er så nært tilknyttet naturen, skriver Thor-Arne Englund i det norske generalkonsulatet i New York.

– Fra sentrum er det kun en rask tur med T-banen før du er inne i uberørt skog, med endeløse grusveier, perfekte til løpeturer, gåturer og sykkelturer om sommeren, og med mil etter mil med godt opplyste skiløyper i verdensklasse om vinteren, heter det på nettsidene, som også fremhever at et bad i Sognsvanns krystallklare vann gjør seg godt etter en løpetur.

– En «morderløype»

Og tilgjengeligheten er nettopp noe av det som gjør Sognsvann så unikt, mener Oslo-svenskene Thomas Lindström og Micael Hassel.

– Skal du komme ut i tilsvarende områder i Göteborg må du kjøre i halvannen time. Hit er det bare ti minutter med T-banen fra Oslo sentrum, sier Lindström, og legger til;

– Og vil man ha en lengre tur enn bare rundt vannet, kan man fortsette herfra og videre til Frognerseteren. Det er rene «mördar»-løypa, gliser han.

Superstjernenes løpegrind

– Den løypa vi bruker er Norges mest brukte treningsløype. Det er bra at Visit Norway har fått med seg det, sier initiativtaker for det ukentlige løpet Sognsvann Rundt Medsols, Heming Leira.

Han forteller at selv verdens største friidrettsstjerner har oppdaget Sognsvann som løpearena, og har løpt her i forkant av Bislett Games i mange år.

– Henry Rono, som tidligere har blitt kåret til verdens beste idrettsutøver, uansett gren, har løpt rundt Sognsvann med oss, sier Leira.

Noen mangler

– Det finnes andre langt mer spektakulære steder hvis man først kommer til Norge for å løpe, men Sognsvann er veldig tilgjengelig, og løypa er bra, mener Lars Mejdell Hektoen fra Tynset, men som for tiden bor på Blindern.

Milena Wychodzka flyttet fra Polen til Norge og Holstein for to år siden, og løper ofte rundt Sognsvann

– Her kan man drive med mye forskjellig idrett, eller grille. Men jeg liker meg ikke så godt her om kvelden. Da unngår jeg å løpe alene, sier hun.

På NIH vet Johansen hva han ønsker seg på Sognsvann.

– Flere toaletter med bedre standard hadde vært flott. De som er der nå er ikke mye å skryte av. I tillegg ville det ha hevet standarden om det ble satt opp noen dusjer. Det hadde vært fint for tilreisende forretningsfolk som tar turen opp for en rask løpetur.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse