Mat: Tertefin

 

Det var søstrene Tatin som la grunnlaget for en av verdens mest kjente kaker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.02.2008 kl 10:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

MAT: Ti år på kokkelandslaget. Medeier av kokkekollektivet Flavours. Aktuell med kokeboken" Mat og drikke". Sølvvinner i Bocuse d´or. Vinner av Global chef Nord- Europa 2007.

Se bildet større

KLASSIKER: Tarte Tatin er en evig dessertfavoritt, enten den lages på epler, pærer eller annet

Sammen drev de to franske søstrene hotell Tatin i Lamotte Beuvron. Mot slutten av 1800-tallet, nærmere bestemt i 1889, skapte de Tarte Tatin, som i likhet med så mange andre klassikere ble til ved et uhell eller en tilfeldighet. Det sies at Stéphanie Tatin var så overarbeidet en dag at hun glemte noen epler på komfyren. De skulle bare stekes lett, men ble skikkelig karamelliserte. Stéphanie prøvde da å redde dem ved å legge kakedeigen på toppen og bake dem i ovnen. Idet hun velvet ut eplekaken etterpå, hadde hun skapt Tarte Tatin. På godt norsk er dette en opp-ned epleterte, og i dag er desserten fast følge på de fleste franske restauranter.

En Tarte Tatin kan lages av forskjellige ingredienser, men epler eller pærer er det vanligste. Og siden Norge – som i utgangspunktet ikke er noe stort fruktland – tidvis kan by på gode epler og pærer, er det en god idé å satse på disse. Deiglokket som etterpå blir bunnen, kan lages av skikkelig mørdeig, tertedeig eller butterdeig. Noen finere varianter lages ved at bunnen stekes for seg – slik at den blir helt jevn og flat, for deretter å legges på når frukten er klar. Selv lager jeg den slik jeg tror Madame Tatin gjorde for rundt 100 år siden.

.

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse