Med hund på timeplanen

- Jeg tenker ofte at folk som er snille med dyr - er ålreite folk

DYREADFERD: Barnehageleder Tonje lærer bort dyreadferd til barna. Foto: Kristin Tufte Haga

Nordberg menighets barnehage har dyreadferd på timeplanen. - Nestekjærlighet, også for dyr, skal være en naturlig del av vårt verdigrunnlag, sier leder Tonje Birgitte Laurendz Bornø.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.05.2014 kl 10:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

SNUSE: Viktig å la hunden få snuse litt først. Her er det Amund som prøver seg. Foto: Kristin Tufte Haga

Se bildet større

HUNDEBESØK: Nordberg Menighets Barnehage har fått Cameron på besøk: Første rad fra venstre: Jesper, Zion, Lina, Kristoffer, Immanuel og Håvard. Andre rad fra venstre: Cornelia, Sigrid, Amund, Jan, Eirik, Sara, Janne Lise, Alma, og Helene. Foto: Kristin Tufte haga

Se bildet større

Gøy med hund på besøk - Immanuel og Cameron fant tonen. FOTO: Foto: Kristin Tufte Haga

NORDBERG: Nordberg menighets barnehage tenker litt lenger enn mange andre barnehager. Dyreadferd er på timeplanen.

Barna er samlet og skravla går. Det ligger litt barnehagespenning i lufta. I dag kommer nemlig en stor hund på besøk.

- Vi gleder oss, dette er ikke skummelt i det hele tatt er barna helt enige om.

Faktisk har de alle hilst på en hund tidligere også. Fordi barnehageleder Tonje har nemlig hatt med en hund til barnehagen «en annen gang også.»

Hva lærte de da? Jo, blant annet å la hunden få lov å lukte på barna, og kanskje strekke frem en rolig hånd. Og ikke minst å blunke med øynene, for det skal visst gi hund signaler om at dette er bare hyggelige folk!

Og så er det viktig å huske på at hunder er forskjellige, akkurat som menneskene. Noen blir glade for en ting, mens det kan noen andre hunder bli redde for.

Les også: Hundemobbing på Kjelsås

Hvordan se at en hund er glad?

Jo, det er når den «rister på halen», ifølge en av de ivrige barnehagebarna.

Trekker hunden seg unna, ja da skal den få lov å være i fred.

Samarbeid med Dyrevern Ung

Men ikke bare snakkes det hund i barnehagen denne fredagen, blant annet er også katter, kaniner, rotter, skilpadder, griser, kuer og apekatter tema.

Marthe Aas fra Dyrevern Ung, og som barnehagen samarbeider med, har med seg blandingshunden Cameron på syv år. I tillegg til en del hundesnop i lomma. Men Cameron ser ut til å være en «cool» fyr, og synes det er helt greit å bli klappet av mange små barnehender på den nyklipte pelsen.

- Dyrevelferd og dyreadferd er et viktig tema, og noe vi jevnlig har på timeplanen. Vi er opptatt av at nestekjærlighet, også for dyr, skal være en naturlig del av vårt verdigrunnlag, sier leder av Nordberg Menighets barnehage, Tonje Birgitte Laurendz Bornø.

Les også: Fugleunger sjanseløse under trefellingen

Som eier av to store omplasserte hunder og en katt, og «kona til en veterinær», innrømmer hun at hun nok er «spesielt opptatt» av dyrevelferd; omsorg og empati for dyr.

- Vi vet at barns empati må stimuleres for å utvikle seg. Vi som voksne skal være gode rollemodeller, og vi skal gjennom kontinuerlig fokus på dette, og gjennom ulike måter og formidle og jobbe sammen på, stimulere deres evne til å ta den andres perspektiv og til å bry seg om. Dyrs velferd er en del av dette, sier Tonje.

Sammenheng

Hun fortsetter

- Jeg tror fullt og helt på at et samfunn som behandler dyrene sine bra, også blir et bedre samfunn. Det er etter hvert også mye forskning som understøtter dette, og som viser at det er en sammenheng mellom hvordan et samfunn behandler dyr og hvordan vi behandler hverandre. Det understreker betydningen av å lære barn om hvordan vi skal forstå dyr, og hvordan vi skal behandle dem, ifølge barnehagelederen.

Hun ønsker at barnehagen skal ha et "aktivt forhold" til sitt verdigrunnlag.

- Nestekjærligheten vår skal romme mer enn omsorgen for hverandre. Alt liv er verdifullt, og det skal gjenspeiles i vår aktive handling. Vi er en del av en større helhet, og vi har et ansvar for å formidle dette videre til barna våre. Rammeplanen for barnehager forplikter oss også til dette. Holdningsskapende arbeid må begynne tidlig, og der har vi som barnehage både en unik mulighet og et stort ansvar.

Fra småkryp til store dyr.

Mer kunnskap - mindre frykt

- Man frykter ofte det ukjente. Mer kunnskap fjerner ofte frykt. Så langt har det kun vært positive tilbakemeldinger fra foreldrene. Hadde jeg kunnet bestemme, så burde det vært obligatorisk dyreadferdsundervisning også i grunnskolen, mener Tonje.

- Jeg tenker ofte at folk som er snille med dyr - er ålreite folk. Og sånn er det vel som oftest også?, avslutter den blide barnehagelederen.

Cameron og Marthe er ferdig med besøket, og Cameron «rister på halen» hele veien ut av barnehagen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse