«Med mest Candycrush og Kardashians, er løpet kjørt... »

Psykologispesialist Didrik Hægeland holdt foredrag om samhandling og utvikling av hjernen i ungdomsårene, på Marienlyst skole tirsdag denne uken. FOTO: SaLto/BYDEL NORDRE AKER

Denne uken fortalte psykologispesialist Didrik Hægeland fjortisforeldrene om hvordan de bedre skal forstå tenåringshjernen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.11.2016 kl 09:19

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDRE AKER: Tirsdag denne uken var det foredrag for blant annet bydel Nordre Aker-foreldre, på Marienlyst skole.

Tema var forstå tenåringshjernen. Hvis det er mulig. Det var SaLTO - samarbeidsmodellen til Oslo kommune og Oslo politidistrikt for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge - som inviterte foreldrene til å lære mer om hva som skjer inni hodet til den unge.

Foreldre er filteret

Psykologispesialist Didrik Hægeland holdt foredrag om samhandling og utvikling av hjernen i ungdomsårene.

Pia Fossum, SaLTo-kordinator i bydel Nordre Aker, oppsummerer fra foredraget.

– Som Hægeland sa, ungdommer ser ut som voksne. Men hjernen er ikke ferdig utviklet - noe den ikke blir før i 25-årsalderen. Og foreldrene og de voksne er filteret for ungdommen, de som skal sette ting i perspektiv. Være engasjerte, involverte og nært tilgjengelig voksne og foreldre.

Se bildet større

Foreldre og andre klare for foredrag om tenåringshjernen. FOTO: SaLto/BYDEL NORDRE AKER

Fossum fortsetter.

– For utviklingen går raskt, det er sensitivt og de unge trenger veiledning.

I tillegg understreket Hægeland at nok søvn er viktig for utvikling av hjernen, fra 8.5 til 9 timer for tenåringer.

Alt skjer i hjernen

Hægeland forklarte også om oppbyggingen av hjernen.

– Alt foregår i hjernen, alt som skjer som man kjenner i "hjertet". Og det skjer en enorm utvikling av hjernen i tenårene. Men den trenger å stimuleres, for motivasjonen er i utgangspunktet på topp. Men viktig med belønning også for riktig motivasjon, refererer Fossum.

Hægeland understreket hvor viktig trygghet og omsorg er for de unge, som byggesteiner for selvfølelsen. Og at stimulans og repetisjon påvirker hjernens utvikling. I ungdomsårene effektiviseres og profesjonaliseres hjernen. Og fjerner det som er unødvendig og finpusser det som trengs.

Candycrush og Karadashians

– Med mest Candycrush og Kardashians, da er løpet kjørt. Personligheten dannes i tenårene ved blant annet stimulans og samhandling. Use it or loose it, som han sa, forteller Fossum videre fra tirsdagskvelden på Marienlyst.

Videre at ungdom som er mye bekymret og redde, kan være resultat av opplevelser. De unngår andre, trekker seg tilbake og isolerer seg.

– I slike tilfeller poengterte Hægeland at det er viktig med nye emosjonelle korrigerende erfaringer. Det er slike erfaringer som skaper endringer hos den unge.

Ikke ensidig

– Ikke noe problem at unge spiller og er på sosiale medier, men som Hægeland poengterte, utfordringen kommer når de ikke blir utsatt for andre inntrykk også. Det gjelder å mase litt ekstra, få de med på nye opplevelser. I lengden vil det lønne seg. Men å fjerne helt det tenåringen er opptatt av vil ikke føre til noen endring, oppsummerer Fossum videre fra foredraget til Hægeland.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse